gárdony

Közpénzből üzemeltetheti a gárdonyi városvezetés közösségi oldalait egy fideszes képviselő cége

Gárdony Város Önkormányzatának kommunikációja még két évvel ezelőtt is kimerült a havonta megjelenő, ingyenes városi újságokban. Mára a hivatal és a képviselők többsége is fenntart közösségi oldalakat, amelyeken főként központi megosztásokkal találkozni. Azt viszont látni lehet, hogy ezeket az üzeneteket összehangoltan teszik közzé, a középpontban pedig láthatóan Tóth István polgármester közösségi oldala áll. Utánajártunk, kik és milyen módon üzemeltetik ezeket az oldalakat. Arra jutottunk, hogy egy megyei kormánypárti képviselő cége látszólag pályáztatás nélkül jutott a lehetőséghez, hogy közpénzen üzemeltesse a város, a polgármester és a helyi Fidesz-KDNP néhány képviselőjének oldalait.

Gárdonyban az országos átlaghoz képest meglehetősen későn, 2019-ben, az önkormányzati választások környékén vált valódi politikai eszközzé a Facebook. Tóth István polgármester (Fidesz-KDNP) első Facebook-aktivitásával például 2019 áprilisában lehetett találkozni, ahogy pár nappal később Muray Rita és dr. Erdei Péterné alpolgármesterek profilja is létrejött, majd szeptemberben egy-két napos eltéréssel már a kormánypárti képviselő-jelöltek közösségi oldalai is megjelentek.

Utóbbiak esetében önálló bejegyzésekkel csak a legritkább esetben lehet találkozni, jellemzően a polgármester 2019-es kampányüzenetei, azóta pedig Tóth István aktuális írásainak megosztásait találni ezeken az oldalakon, amelyeket mind azonos időpontban osztottak meg.

Gárdony Város Hivatalos Oldala is eszerint működik: eddigi tapasztalatok alapján percre pontosan ugyanakkor és ugyanazok a tartalmak kerülnek fel erre az oldalra, mint a polgármester oldalán található bejegyzések. Ezek alapján merült fel a lehetőség, hogy a helyi önkormányzat és a városvezetés tagjai nem önállóan üzemeltetik az oldalakat. Ugyanakkor azt még nem lehetett tudni, hogy az önkormányzat tart fenn erre egy kisebb apparátust, vagy szervezett módon, külsős személyek vagy egy cég segítségét veszik igénybe.

Azonos időben azonos tartalom.

Első alkalommal tavaly szeptember 25-én szerettük volna megtudni, pontosan kik és milyen körülmények között üzemeltetik ezeket a Facebook-oldalakat. Akkor a város 21 300 forint költségtérítés megfizetésére kötelezett volna bennünket az aránytalan mértékű munkaerőforrás igénybevétele miatt. A város állítása szerint 11 munkaórára lett volna szüksége a válaszadásra a következő kérdésekre:

  • jelenleg és az elmúlt öt évben ki, kik voltak a Polgármesteri kabinet tagjai;
  • mely céggel vagy magánszemélyel kötött a Gárdonyi önkormányzat tanácsadói szerződést az elmúlt 5 évben? (Elég a felsorolás, nincs szükségünk bármely dokumentum csatolására.)

Egy év alatt 2 millió

Pár hónappal később egészen véletlenül bukkantunk rá a WEB-ART Bt. közösségi oldalára, amely Gárdony Város Önkormányzatának tulajdonában álló cégek számára végzett munkáiról számolt be. A Sirály Strand, a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinka fesztivál, II. Agárdi Borpart grafikai munkáit, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő egyes promóciós videóit is ez cég készítette, és a Gárdonyi VSC mérkőzéseiről is fényképes tudósításokat közölt az oldal.

Az Opten cégadatbázisban fellelhető információk szerint a Web-Art Bt. 2015-től 2018-ig nem tett szert bevételre. 2019. január 9-től Gárday Balázs lett a cég ügyvezetője ezután jelentek meg a cég közösségi oldalán a fent említett munkák, és lett 930 ezer forintos forgalma a társaságnak.

Gárday Balázs 2009 és 2014 között Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának kormánypárti képviselője volt, 2019-től a Fejér Megyei Közgyűlés kormánypárti frakciójának tagja és a Gárdonyi Önkormányzat Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságának nem képviselő tagja.

Miután rákérdeztünk az önkormányzatnál, pontosan milyen kapcsolatban állnak a képviselő cégével, kiderült, hogy

a WEB-ART Bt. 2020. január 1. óta áll szerződéses viszonyban a várossal, azóta 2,4 millió forintot fizettek ki a közösségi médiafelület szerkesztésére, kezelésére és tartalommal való megtöltésére, valamint 120 000 forintot videók készítésére.

További részleteket nem árultak el, de a tapasztaltak alapján ez nagy valószínűséggel a Gárdony Város Hivatalos Oldala nevű Facebook-oldalra, valamint a városvezetés tagjainak Facebook-oldalaira vonatkozik elsősorban.

A város honlapján mindenesetre cikkünk megjelenéséig nem találni információt arra vonatkozóan, hogy a közösségi oldalak üzemeltetésére bármely hivatalos pályázatot írt volna ki az önkormányzat.

Kerestük a céget az üggyel kapcsolatban, de e-mailjeinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Érdeklődtünk a polgármesteri hivatalban is, de onnan sem érkezett magyarázat.

„Jogilag és erkölcsileg is kifogásolható”

Hogy a városi képviselők kommunikációs tevékenységét is a helyi adófizetők finanszírozzák, még a kormánypárti szervezetek is „jogilag és erkölcsileg is kifogásolható”-nak minősítették a Magyar Nemzet hasábjain nemrég megjelent írás tanúsága szerint.

„A fővárosi Fidesz-KDNP ezért azt kérdezi Karácsony Gergelytől, hogy a Facebook-oldalának kezelői közül hányan állnak a Budapest Főváros Önkormányzata alkalmazásában, vagyis

hány embert fizetnek közpénzből facebookozásért, és ők mennyi pénzt kapnak ezért?

 olvasható többek között a cikkben.

Rosszabb lenne a helyzet, ha beigazolódna, hogy Gárday és/vagy a WEB-ART Bt. 2020 előtt is anyagi ellenszolgáltatásért, pontosabban városi közpénzért cserébe végzete ezt a munkát az önkormányzatnak. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az önkormányzati választások alatt a polgármester és a város kormánypárti képviselő-jelöltjei, akik mind nyertek a voksolás során, a WEB-ART Bt.-n keresztül, közpénzen végezték a közösségi oldalakon megjelenő kampánytevékenységüket. Az önkormányzat válaszában a szerződéses viszony előtti, 2019-es kifizetéseket ugyan nem említi, de a városi tulajdonban álló cégeknek végzett munkák egy része erre az időre tehető.

A közösségi oldalak fenntartására költött 2,5 millió forint egyébként (a város 2021. évi költségvetése alapján) 10 hónapra fedezné a havonta megjelenő Gárdonyiak Lapja kiadását, 2,5 évig a városi honlap üzemeltetését, egy évig a városi temetők üzemeltetését, 3 évig a hátrányos helyzetű gárdonyi felsőoktatási hallgatók ösztöndíját, de a helyi polgárőrség és a nyugdíjas klubok együttes finanszírozását is több mint két évig lehetne biztosítani ebből a pénzből.

Gárdonyi Közlöny 

Nyitókép: A gárdonyi polgármesteri hivatal 2019-ben. Forrás: Gárdony Város Hivatalos Oldala/Facebook

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás