komló

Költségvetési csalásban érintett cég nyert korábban több milliárd forint értékben közbeszerzéseket Komlón

Több mint 3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el Komlón az elmúlt öt évben egy cég, amelynek korábbi tulajdonos-ügyvezetőjét a napokban állították elő költségvetési csalás gyanúja miatt. A „komlói Mészáros Lőrincként emlegetett vállalkozó szinte minden nagyberuházást elnyert cégeivel a baranyai városban, ezért most úgy tűnt, bajba kerülhetnek azok a projektek, amelyekben az ő cége(i) a kivitelező(k). A város fideszes polgármestere szerint viszont a jelenlegi hatósági intézkedések nincsenek hatással a folyamatban lévő beruházásokra, a munkák folyamatosan zajlanak.

Büntetőjogi intézkedés alá vonták 2021. május 11-én a budapesti székhelyű Benkala Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot derült ki cégközlönyből. Bár a dokumentum azon túl, hogy az eljáró hatóság a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága  egyéb részleteket nem tartalmaz, a cégbíróság adatai további támpontot adnak.

Az ügyszám alapján 2018-ban induló nyomozás költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik hat cég, köztük a Benkala Kft. ellen, amelyet „haszonhúzó cégként jelöltek meg az iratban. Hogy az ügy jelenleg hol tart, arra a cég korábbi tulajdonos-ügyvezetőjével kapcsolatban felröppenő hírek adhatnak választ.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A komlói 7300.hu írta meg május 13-án, hogy őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt. A hírt a portálnak Polics József, Komló polgármestere (Fidesz-KDNP) is megerősítette. A lap azért kereste meg az önkormányzatot, mert a vállalkozóhoz köthető cég(ek) amelyeknek ma már nem tulajdonosa vagy tisztségviselője több helyi (uniós támogatottságú) beruházásban is érdekelt(ek), így felmerült a kérdés, hogy mindez milyen kihatással lehet a városban jelenleg is futó projektekre.

Erre akkor Komló polgármestere nem tudott válaszolni, csupán annyit közölt, hogy nincs tudomása arról, hogy önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódóan bármiféle vizsgálat folyt volna a hivatalos szervek részéről. Legalábbis az önkormányzatot a cikk megjelenéséig az adóhatóság, az ügyészség és más hivatalos szervek sem keresték meg ezzel kapcsolatban.

Közbeszerzések milliárdokért

A Benkala Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. az elmúlt években számos beruházást nyert a komlói önkormányzattól, sőt, a legtöbb nagy beruházásban érdekelt volt a társaság. Vélhetően emiatt a helyiek komlói Mészáros Lőrinc” néven is emlegetik a korábbi cégvezető-tulajdonost, aki 2021 januárjában lépett ki a vállalkozásból.

Hogy megtudjuk, mennyire van igazság a ráragasztott névben, közadatigénylésben kértük ki az önkormányzat szerződéseit.

 

A komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola 2018-ban újult meg. Forrás: Pécsi Egyházmegye

Az Átlátszónak megküldött listából kiderült, hogy a vállalkozó általunk megjelölt 3 cégével összesen 24 szerződést kötött Komló Város Önkormányzata és a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás 2015 és 2020. június 23. között (vagyis részben abban az időszakban, amikor a nyomozás már folyhatott). Ebből a Benkala Kft. kapta a megbízások közel felét, 11 darabot, összesen 2 157 753 169 forint értékben. (A többi vállalkozásával 50 602 087 forintra szerződtek.) Ebben a listában nem szerepel a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola bővítése és átalakítása című projekt, mivel arra a fenntartó egyházzal kötött szerződést a cég 1 157 722 068 forint értékben.

A teljes összeg azóta tovább nőt: legutóbb áprilisban nyert a Benkala Kft. a komlói önkormányzattól közbeszerzést a TOP-3.2.1-16-2017-00004 pályázat keretében, amely során óvodák akadálymentesítését kell elvégezniük 5 363 402 forintért.

Vagyis a cég 3 milliárd forintot meghaladó közbeszerzést nyert el Komlón az elmúlt öt évben.

A beruházások között olyan jelentős projektek szerepelnek, mint a piac felújítása, a Vállalkozók Házának és a hozzá kapcsolódó szabadidőparknak vagy épp a buszpályaudvarnak az építése.

A cég forgalma 2018-ban 2,3 milliárd, míg 2019-ben 2 milliárd forint volt, az adózott eredmény 53,8 millió, majd 263 millió forint lett az Opten adatbázisa szerint. Az e-beszámolóra feltöltött dokumentum alapján a társaság tavaly 40 000 000 forint osztalékot fizetett ki, a 2019. évi adózott eredményt eredménytartalékba helyezte.

Körhintacsalás bűnszervezetben

„Egy komplex, uniós és hazai cégekből felépített hálózaton keresztül csalt el csaknem 650 millió forint áfát egy dél-dunántúli bűnszervezet, melynek vezetőit a napokban vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)” – adta hírül a hatóság május 19-én.

A NAV leírása szerint a műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozó, baranyai és budapesti székhelyű társaságok a nagyobb haszon reményében körhintacsalásba kezdtek. „A gyanú szerint fizetendő áfájukat egy többszintű, valós tevékenység nélküli számlázási láncolaton keresztül csökkentették, a belföldi hálózatot uniós, szlovák és osztrák továbbszámlázó cégekkel egészítették ki.

A színlelt termékértékesítések utáni jogtalan áfa-visszaigényléssel csaknem 650 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Arra, hogy valami nem a szabályoknak megfelelően zajlik, az Online Számla rendszer is utalt, ahol a számlaadatok elemzésével láthatóvá váltak az adóelkerülésre utaló mintázatok és összefüggések.

Elvezetik az egyik gyanúsítottat a NAV videóján. Forrás: Facebook/NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása alapján a bűncselekmény-sorozattal összefüggésben 10 gyanúsítottat – strómanokat és a valódi haszonhúzókat – állítottak elő és hallgattak ki, közülük a bíróság 4 fő letartóztatását már el is rendelte.

„A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a nyomozók 1,5 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak: 14 ingatlant, 32 gépjárművet, továbbá céges tárgyi eszközöket és 52 millió forint céges számlapénzt foglaltak le vagy vettek zár alá.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt folyik, az elkövetők akár 20 év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Információink szerint ezen ügy kapcsán állították elő a komlói vállalkozót is, akit tudomásunk szerint azóta előzetes letartóztatásba helyeztek. Mindezt azonban a NAV nem erősítette meg, miután „adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra”.

Nem állnak le a munkálatok

Felkerestük a komlói önkormányzatot, hogy megtudjuk, mi lesz a jelenleg futó buszpályaudvar és a Juhász Gyula utcai beruházás munkálataival. Hasonló kérdéseket tettük fel e-mailben a Benkala Kft.-nek is. Utóbbi cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, de Polics József, Komló polgármestere közleményt adott ki, amelyben a cég jelenlegi ügyvezetőjének tájékoztatója is megjelent.

Eszerint a szerződésekhez kapcsolódó ütemtervek és véghatáridők betartása „nem kockázatos, a cég rendelkezésére állnak részben azok az anyagi források, továbbá mind a tárgyi, mind a humán erőforrás, mely szükséges a beruházások szerződés szerinti teljesítéséhez”.

Polics József hangsúlyozta,

a jelenlegi hatósági intézkedések nincsenek hatással a folyamatban lévő beruházásokra,

a fejlesztési források rendelkezésre állnak, és ha szükséges, akkor akár a szerződések módosításával is biztosítani fogják a projektben dolgozók kifizetését és a zavartalan munkavégzést.

Katus Eszter

Nyitókép: Az uniós forrásból épülő komlói buszpályaudvar. A szerző felvétele. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás