Kistelek

Százmilliós fejlesztéseket terveztek a fenyves mellé Kisteleken, erre kivágták az egészet

Évek óta visszatérő eleme a kisteleki turisztikai fejlesztéseknek a Pap-fenyves, a Csongrád-Csanád megyei település egyik kedvenc kirándulóhelye. A több hektáros állami erdőt nemrég teljesen kivágták, a Délalföldi Erdészeti Zrt. (Dalerd) szerint az erdő 2015-ben lett veszélyes, és újratelepítik. A Momentum ifjúsági tagozata szerint a fideszes polgármester hibázott, mert az önkormányzat évtizedes ígérete ellenére nem vette meg az erdőt. Az önkormányzat szerint viszont erre nem is lett volna lehetőségük.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Halmokba pakolt fenyő és egy hatalmas csupasz tér így néz ki most a Csongrád-Csanád megyei Kistelek mellett a Pap-fenyves. Az állami erdőt nemrég vágták ki, pedig a helyiek egyik kedvelt kirándulóhelye volt. És nem csak a lakosok értékelték sokra a fenyvest: az önkormányzat is előszeretettel hivatkozott rá turisztikai pályázataiban erre Borsik Viktor, a Momentum ifjúsági tagozatának politikusa hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

20 év ígérgetés, hazudozás, hitegetés és lopás

így kezdi posztját Borsik Viktor, majd végigveszi, hogyan változott az erdő szerepe az elmúlt években a település fejlesztési terveiben.

A jelenleg is fideszes vezetésű kisteleki önkormányzat 2000-ben tervezett aquaparkot a fenyves mellé, de ez akkor nem sikerült. 2004-ben már arról beszélt Nagy Sándor polgármester, hogy az állami tulajdonban lévő 54 hektáros erdőt az önkormányzat szeretné megvenni, hogy itt épülhessen meg az aquapark. Az erdő közelében lévő földeket is sorra vásárolja meg a város, hogy helye legyen a közel százhektáros komplexumnak.”

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Térport 2006-os, A Kisteleki kistérség integrált területfejlesztési, vidékfejlesztési és környezetgazdálkodási programja szerint a turisztikai alkalmazás a tervezett kisteleki Thermál-Aquapark építésével bővülhet. Kisteleken 2002-ben kezdődött a termálprogram egy 1980 méter talpmélységű termálkút fúrásával, amely kettős céllal készült. Elsődleges hasznosításként a nyert termálvízzel kívánja a város intézményeinek fűtését korszerűsíteni, másodlagos hasznosításban pedig a termálvíz a létesítendő fürdő(k) számára biztosítaná a melegvizet. A Thermál-Aquapark megvalósítását az 53 ha-os Pap-fenyves erdőbe és a körülötte elhelyezkedő körülbelül 35 ha-os területre tervezik”.

2010-ben már arról volt szó, hogy a fürdő tervét újra előveszik, valamint épül egy olyan tó is, amely akár fürdésre, akár csónakázásra is alkalmas lehet. Mivel ez a strand a Papfenyves mellé van tervezve, további program- és pihenési lehetőségeket nyújt maga az erdő.”

2015-ben indul a fenyves mellett a szellemszálló építése, amelyről az Átlátszó is beszámolt.

500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatásból épült kisteleki wellness szállodát

Árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.

A 2016-os városfejlesztésnek szintén része volt a Pap-fenyves, ebből Borsik azt idézi, megkezdődött a Pap-fenyves szabadidőparkká alakítása. A város elképzelése szerint: nyugdíjas lakópark, termálfürdő, konferencia központ, sportközpont, a meglévő tanyák többfunkciós hasznosítására és apartmanházas »pihenőparkok« kialakítására alkalmas üdülési és lakófunkciójú területek létesítése. A területen a Hungaro-Med termál-hotel építése folyamatban van. Megkezdődött a Pap-fenyves mellett tervezett pihenőpark kialakítása is.”

Borsik szerint az önkormányzat elvesztette/nem szerezte meg a területeket”. A Pap-fenyvest, sokunk kedvelt kiránduló és pihenőhelyét az önkormányzat nem vásárolta meg, szisztematikusan hagyták lerohadni. A napokban pedig kiirtották az egészet válogatás nélkül.”

Hat éve lett veszélyes, most vágták ki

A Pap-fenyves a Magyar Állam tulajdonában, és a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében van. Az erdőtömböt 2015-ben a megyét átszelő szélvihar súlyosan megrongálta. Az erdészeti hatóság kiemelt sürgősséggel elrendelte a közvetlen balesetveszélyt jelentő állományrészek kitermelését, a fennmaradó részeken különböző erélyű egészségügyi termelést, majd azok felújítását írta elő” ezt már az állami erdészet válaszolta az Átlátszó megkeresésére.

Szerintük a legveszélyesebb állapotban lévő erdőrészek helyreállítását haladéktalanul elvégezték, minden kitermelt erdőrészletet hazai nyárfa fajokkal egy éven belül felújítottak.

2021 évben két erdőrészlet fakitermelését tervezte be az erdőgazdaság. A munkák 2021. januárjában kezdődtek és napjainkban befejeződnek. A fakitermelés után az erdőterv előírása szerint a területek őshonos hazai nyárfa fajjal lesznek felújítva terveink szerint 2021 őszén” írták.

Hivatalosan nem is tudtak a fakivágásról

Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) 1998 óta vezeti a várost. A városfejlesztési tervekről, az erdőről kérdeztük, kérdéseinkre az alpolgármestere válaszolt.

Az önkormányzat természetesen nem örül a fakivágásoknak indokolatlan fakivágást nem támogat , de megértjük, hogy az elöregedett, többszörösen viharkárokat szenvedett, néhány részén már balesetveszélyes erdőt a DALERD Zrt. indokoltság alapján, erdőgazdálkodási tevékenységét ellátja, melyre konkrét jogszabályi kötelezettségek vannak. Ez ügyben az önkormányzat hivatalos értesítést a Zrt.-től nem kapott” írta Domonics János.

Az alpolgármester szerint, mivel

az 5-ös főút mellett elkezdődött az erdő újratelepítése, ezért ez Kistelek turisztikai jövőbeni fejlesztési elképzeléseit mértékadóan nem befolyásolja.

Domonics János a korábbi erdővásárlási tervekről azt írta, a Magyar Állam csak kivételesen indokolt esetben értékesít, ezért jelenleg nincs mód ezen terület megvásárlására, önkormányzati hasznosítására. Épp emiatt számukra értelmezhetetlen az az állítás, miszerint az önkormányzat elvesztette, illetve nem szerezte meg a területeket és szisztematikusan hagyták lerohadni.

Cégtemetős vállalkozóknál landolt a kisteleki szellemhotel uniós támogatása

Holisztikus, vagyis alternatív gyógyításra adott 822 millió forint uniós támogatást az állam 2012-ben az akkor még szegedi Royal Casa Kft.-nek. A szechenyi2020.hu pályázati adatbázis szerint azért, hogy létrehozzák a Hungaromed Hotel**** és Komplementer Gyógyászati Központot Kisteleken, Szegedtől 35 km-re, természetközeli körülmények között.

Keresik a lehetőségeket

Az alpolgármester szerint az önkormányzat folyamatosan keresi a Pap-fenyves közvetlen közelében lévő területek turisztikai hasznosítási lehetőségeit, ehhez az elmúlt években több befektetővel folytatott tárgyalásokat, melyek esetén egyelőre még nem történt megvalósítás.

Ilyen tárgyalás, egyeztetés jelenleg is folyik, de mivel ez még csak az előkészületi fázisban van, konkrétumokról egyelőre beszámolni nem tudunk.

Amennyiben a megvalósítás kezdő lépései megtörténnek, és rendelkezünk ezzel kapcsolatban bárminemű jognyilatkozattal, úgy arról tájékoztatjuk Kistelek lakosságát, a közvéleményt  írta Domonics.

Szerintük 20072013 közötti uniós pályázati ciklusban a leghátrányosabb helyzetű települések közötti forrásfelhasználás tekintetében az ország 10 legsikeresebb települései közé tartozott a 10 ezer fő alatti települések tekintetében. Továbbá a 20142020-as időszakban is több milliárd forint összegben valósítottunk meg fejlesztéseket, amelyeket előzetes egyeztetés alapján minden ide látogatónak szívesen bemutatunk” tette hozzá az alpolgármester.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Segesvári Csaba

Nyitókép: A kivágott erdő Kistelek mellett. Forrás: Borsik Viktor/Facebook 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás