Sukoró

A hatóság szerint illegálisan vághattak ki fákat Sukorón, ahol új, panorámás telkeket alakítanak ki

Sukoró egyre felkapottabb, ezért egyre több ingatlanra van szükség. Ha kell, az erdőt is kivágják, hogy meglegyen az örökpanoráma a Velencei-tóra. A település külterületén lévő Gádé-hegy melletti 7283 négyzetméteres, egykori Natura 2000-es területről szól a történet, ahol eddig fák álltak, most viszont már vastag pénztárcájú vevők vásárolnak telkeket. 

Támogatási kampány

A teljes, 20 ezer négyzetméteres terület egy kisebb domb, ami egykor a Kápolnásnyéki TSZ tulajdonában állt. Az 1970-es években fenyőket ültettek a területre, hogy megakadályozzák a termőföld lemosódását. A fák megnőttek, a területen keresztüljártak a vadak inni a tóra, és a kis erdő sokáig senkit nem érdekelt.

2003-ban Sukoró megalkotta a Helyi Építési Szabályzatát, amelyben jelezték, hogy milyen beépíthetőséggel rendelkezik a terület. Fél év múlva az addig külterületként nyilvántartott részt belterületté nyilvánította az akkori képviselőtestület. Egy évvel később az erdő Natura 2000-es besorolást kapott, ám 2010-ben, egy felülvizsgálatot követően az új listán már nem szerepelt.

Eltelt pár év, a környéken építkezések kezdődtek: a Budapest és Székesfehérvár között, a Velencei-tó mellett fekvő település egyre szimpatikusabb a kiköltözők számára. Nem véletlenül. Jó az infrastruktúra, két nagyváros között helyezkedik el, és közel van hozzá a Velencei-tó is.

Letarolták a területet

2020. november 6-án gazdát cserélt a Gádé-hegy melletti 7300 nm-es terület, és széljegyként bejegyzésre került a vevő, a Velence-Park Kft. a tulajdoni lapon. A 2018-ban alakult herceghalmi cég 2019-ben nettó 368,9 millió forint árbevételt ért el. Tulajdonosai Kleiber Szilvia (ügyvezető) és Kleiber Róbert, akik az adataik alapján valószínűleg testvérek. (Kleiber Róbert egy másik cége miatt eltiltás hatálya alatt áll 2022-ig.)

A Kft. nem titkolt célja volt, hogy a terület feldarabolásával örökpanorámás építési telkeket hozzanak létre. Ezzel persze nem lenne baj, ám erdőben nehéz házakat építeni, így a szomszédok megrökönyödésére 2020. október 26-án elkezdődött a növényzet irtása.

A cég által készített drónvideón, amin a telkeket reklámozzák az érdeklődőknek, jól látszik a favágás nyoma: tönkökkel van tele a terület.

Sukoro Sunset Park

Velencei-tónál prémium, örök panorámás építési telkek eladóak.

A lecsupaszított telkeket most egyenként dobják piacra: egy 1000 nm-es terület 33,9 millió forintba kerül. A hirdetésben szereplő ígéret szerint: “Természetközeli lokalizáció, friss levegő, csend és pazar panoráma emeli ki a hazai ingatlan kínálatból. Háza teraszáról egyedülálló látványt fog élvezni. Nem telket, hanem életminőséget vesz.”

Ezt pedig meg kell fizetni – tesszük hozzá. A kivitelezéssel együtt 585 ezer Ft/nm-ért hirdetett házak közé még egy napelempark is elfér, ha igénylik a vevők.

Közel ezer fából alig negyven

A helyi lakosok nem nézték jó szemmel a tervezett építkezést, ezért bejelentést tettek a Fejér Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálynál, akik eljárást kezdeményeznek a tervezett építkezéssel kapcsolatban a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályánál, valamint a Sukoró Közös Önkormányzat Hivatal Jegyzőjénél. A Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztálya két bejárást is tartott a területen, és megállapította, hogy

az ingatlanon lévő 975 fából mindössze 35-40 darab maradt meg, ezért jogosulatlan fakitermelés miatt eljárást indítottak V. György erdőgazdálkodóval szemben, aki a kivágás idején még a terület tulajdonosa volt.

Ehhez képest az önkormányzat nem tud, vagy nem akar mit tenni. A jegyző és a polgármester, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva nem tudja, miért került ki a Natura2000-es besorolás alól a terület.

Azt viszont elmondták érdeklődésünkre, hogy a hatályos jogszabály szerint családi házat, üdülőt lehet építeni a sukorói 2560 hrsz-ú ingatlanon telekalakítás után. Azt is szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak a lakóparkról, illetve az új beköltözőkről a város vezetői.

Erre annyit válaszoltak, hogy: „a kivitelezési megoldások mindenképpen engedélyezett terveken és kivitelezésen alapulhatnak. A betelepülők számát nincs módja az Önkormányzatnak meghatározni.” Egyébként pedig magánterületen a jogszabály szerint nem engedélyköteles a favágás – tették hozzá.

Jogerős határozatuk volt

Megkerestük a terület volt tulajdonosát is. V. György az Átlátszó érdeklődésére elmondta, a területet 2004-ben vásárolta meg édesapjával. A terület egy része legelő volt (cca 700nm), a másik része pedig erdőterület.

Viszont nem érti, miért indult ellene eljárás, hiszen 2012 májusában a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága jogerős határozata a területet a termelésből kivonta, üdülőterület kialakításra céljából.

Az erdészeti Igazgatóság a 0,6686 hektáros (6885 nm) területet, a Duna-Ipoly Nemzeti park, illetve az önkormányzat hozzájárulása alapján hozta meg határozatot. Az érintett földhivatal ezen határozatok alapján végezte el a területre vonatkozó bejegyzést.

Így megítélése szerint nem történt illegális fakivágás. Most azonban kiderült a földmérések során, hogy az eredetileg 7283 nm-es telekből hiányzik 1166 nm. Az eltűnt négyzetméterek egy részén út épült, de van olyan szomszéd, aki 305 nm-ert csípett le a telkéből. Így most az a helyzet állhat elő, hogy neki mint eladónak kell felelnie azért, mert a terület egy részét mások használják.

A közműveket még be kell kötni

A 600-1100 nm-es telkeket úgy hirdetik, hogy a közmű ott van az utcában, és ez igaz is. A csatorna nagyságrendileg 500 méterre van, és nyomásnövelővel juthat fel víz a területre. A helyi szolgáltató DRV Zrt. nem építette tovább a közműveket, és a gáz eljuttatása sem lesz egyszerű és olcsó a luxustelkekre.

Persze, ez csak az egyik probléma. A másik az, hogyan ítéli meg az erdészet a helyzetet: büntetésre számíthat-e a tulajdonos, vagy csereerdősítésre kötelezik, és mindez mennyiben lassítja majd az építkezést. Vagyis az ügy még korántsem ért véget.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Egyre kevesebb a fa Sukorón. Forrás: Youtube/Sukoro Sunset Park. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Megosztás