pomáz

Közel háromszáz fát vágnának ki Pomázon patakmeder-rekonstrukció miatt

Állami és önkormányzati pénzből tisztítják Pomázon a Dera-patak medrét. Már tavasszal – költési és vegetációs időszakban – nekifogtak a favágásnak, ami a lakossági tiltakozás hatására abbamaradt. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan mi fog még történni, mert a felújítási tervet „szerzői jog védi”.

Tetemes, 350 millió forintos támogatást kapott tavaly a pomázi önkormányzat arra, hogy a városban többször árvizet okozó Dera-patak medrét rendbe tetesse. A nagy esőzések alkalmával ugyanis a patak belterületi szakasza gyakran megtelik és kiárad, vagy legalábbis elöntéssel fenyegeti a közeli házakat. A rekonstrukció során a medret kitisztítják, eltávolítják a mederbe nőtt bokrokat és fákat, valamint több szakaszon új mederfalat építenek.

A Pénzügyminisztériumtól kapott támogatást a fideszes többségű önkormányzat megfejelte még 34 millió forinttal, s 2019 januárjában döntést is hozott az előkészületi munkák megkezdéséről. Az ügyet tárgyaló testületi ülésen azonban a képviselők nem látták a rekonstrukciós terveket, s így az sem derült ki, hogy valóban indokolt-e közel háromszáz fa kivágása.

Pedig az ülésen Hardi Péter LMP-s képviselő, a Közösen Városunkért Egyesület elnöke szerette volna megtudni, hogy milyen felmérések alapján és ki döntött a kivágandó fák számáról. Válaszként viszont csak az hangzott el, hogy a patakmeder rendbetételéről szakértői anyag készült, s annak alapján fog a rekonstrukció, így a fakivágás is megtörténni.

Ám Hardi Péter a januári ülés óta hiába kéri a jegyzőtől a növényzet felméréséről szóló szakértői dokumentumokat, azt hónapok óta nem kapja meg. Ráadásul a jegyző válaszlevele szerint a meder rendbetételéhez, így a fakivágások végrehajtásához nincs szükség semmilyen hatósági engedélyre, mert ezek a munkák nem engedélykötelesek.

Május végén aztán meg is jelentek a favágók a patakparton, s megkezdődött a fák eltávolítása.

Csakhogy a lakosság egy része felháborodottan tiltakozott a kivágások ellen, amit ráadásul vegetációs időben kezdtek meg. Ekkor “él” a fa, nőnek a levelei, és ekkor költenek a madarak is a fészkeikben. Így néhány nap múlva, vélhetően a közhangulat hatására, az önkormányzat leállította a munkálatokat.

A város honlapján ugyanakkor a „megtévesztő információkat” cáfolandó, több közlemény is megjelent. Eszerint a munkálatok során csak a mérnökök által megjelölt legszükségesebb fák eltávolítására kerül sor. Csupán azokat a fákat vágják ki, olvasható az önkormányzat tájékoztatójában, melyek

„a patak medrében partfalomlást okoznak, vészesen terelik el a folyás irányát a lakóépületek felé, illetve amelyek a medertérbe bedőlve az úszó tárgyak fennakadását okozzák, valamint amelyek a szemét eltávolításához, valamint a munkagépeknek a terület megközelítéséhez feltétlenül szükségesek”

Sokak szerint azonban nem az összes érintett fa kivágása a megoldás, hanem a patakmedert eltömítő rengeteg hulladék és a mederben növő rendkívül agresszív, invazív gyomnövény, a japán keserűfű rendszeres eltávolítása. Így vélekedik Hardi Péter is, aki továbbra is szerette volna megismerni a patakmeder rendbetételére vonatkozó dokumentumokat.

Az ügyben mi is megkerestük a pomázi polgármesteri hivatalt, de levelünkre nem kaptunk választ. Ezért közadatigénylés formájában is megpróbáltuk a patakmeder megújításához kapcsolódó dokumentumokat kikérni.

Dera-patak rekonstrukciójához kapcsolódó dokumentumok

Tisztelt Pomáz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal! Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő. Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre 1. a Dera-patak rekonstrukciójáról szóló, Pomáz Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által a Minisztériumnak benyújtott, szakértő által készített pályázati anyag összes dokumentumát, a mellékletekkel együtt.

A patakmeder rekonstrukciójához kapcsolódó konkrét terveket azonban mi sem kaptuk meg, a jegyző elutasította a kérelmet. Válasza szerint a benyújtott pályázatnak a patak karbantartási tervére vonatkozó része nem hozható nyilvánosságra, azt ugyanis – az önkormányzatnak az ÚTI-H Kereskedelmi és Mérnöki Kft.-val kötött szerződése alapján – szerzői jog védi.

A növényzet felméréséről pedig, legalábbis a jegyző Átlátszónak küldött válasza szerint, „nincs adat”. Ez azért is elgondolkoztató, mert a kivágandó fák számáról egymásnak erősen ellentmondó adatok szerepelnek a nekünk küldött dokumentumokban.

Míg a benyújtott pályázati anyag tartalmi leírásában és a részletes ütemtervben összesen 296 kivágandó fa szerepel, addig a Támogatói kérelemben és a Támogatói okiratban csak 142 kivágandó fát említenek. Ám hiába kértünk magyarázatot a jegyzőtől, szerinte nincs ellentmondás az adatokban.

Bár június elején a fakivágások ideiglenesen abbamaradtak, vélhetően folytatódni fognak ősszel. Azzal minden érintett egyetért Pomázon, hogy a patakmeder rendbetétele a gyakori esőzések és az ezek nyomán keletkező villámárvizek miatt rendkívül fontos feladat. Ugyanakkor sokan úgy vélik, a meder tisztán tartását, a fák gondozását hosszú ideje elhanyagolja az önkormányzat. Mindezt pedig nem az összes, útban lévőnek ítélt fa eltávolításával s az adatok eltitkolásával kellene orvosolni, hanem az árvízvédelemhez értő szakemberek bevonásával.

„Amit csinálnak, az pont olyan, mintha a tűzoltók kimennének egy kéménytűzhöz és úgy oltanák el, hogy lebontják a házat. Most Pomázon ez történik a Dera patakban”írja Leidinger István, aki hosszú éveken át irányította az árvízvédelmet mint pomázi tűzoltóparancsnok, s rengeteg tapasztalata van az árvízvédelemmel kapcsolatban. Ha a jelenlegi önkormányzat nem is kíváncsi az ő, és más tapasztalt szakemberek véleményére, talán mások „vevők” lesznek rá: Leidinger István ugyanis az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje Pomázon.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Hardi Péter – Pomázért/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás