Tatabánya

A becsült érték majdnem háromszorosáért épül új kórházi szárny Tatabányán

Szilveszter napján derült ki, hogy a Strabag Zrt. nyerte a Szent Borbála Kórház új épületszárnyának tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést. A megyei kórház előzetesen 4,5 milliárd forintra becsülte a munkát, de a Strabag ennek majdnem háromszorosáért, bő 12 milliárdért végzi el a feladatot. A tenderen indult a kormányközeli WHB is, ami rengeteg állami megbízást nyert már el, most azonban meglepő módon érvénytelen ajánlatot nyújtott be. Megkerestük a céget és a kórházat is a kérdéseinkkel, de nem válaszoltak az érdeklődésünkre.

Támogatási kampány

A Szent Borbála Kórház új épületszárnyának ügye régóta húzódik: az “U” épület tervezésére és kivitelezésére eredetileg 2018. november 9-én írták ki a közbeszerzést 2019. január 4-i jelentkezési határidővel, ám ezt 2018. december végén 2019. január végére, majd akkor február végére, aztán március végére, utána június végére, aztán július közepére, majd végére módosították.

Végül 2020. december 31-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a tender eredménye:

Az eredetileg nettó 4,5 milliárd forintra becsült munkát a Strabag Zrt. nyerte nettó 12,1 milliárdos ajánlattal, ami a becsült érték 2,6-szorosa. 

Ehhez kapcsolódik, hogy a Tatabányát 2019 októbere óta vezető Szűcsné Posztovics Ilona (ellenzéki összefogás) polgármester és Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki 1990-2010 között volt a város első embere, 2020 őszén kérték a kormánytól a Modern Városok Program keretében kapott források átcsoportosítását.

A kérés meghallgatásra talált: 2020. november 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az arról szóló kormányhatározat, hogy a 2017-ben a kórházfejlesztésre adott közel 6 milliárd forint mellé még további maximum 11,8 milliárdot biztosít a kormány.

Bencsik a kormányhatározat másnapján tette közzé a Facebook-oldalán, hogy az ő kezdeményezésére a kormány (összesen) 18 milliárd forintot ad a Szent Borbála Kórház fejlesztésére.

„Mint ismeretes, eredetileg csak 6 milliárd forint állt rendelkezésre, de az Önkormányzat egyetértésével további 5 milliárd forint Modern Városok Program keretén belül történő átcsoportosítást kezdeményeztünk. A még hiányzó 7 milliárd forintot a Miniszterelnök úrral történt sikeres tárgyalásomat követően most biztosította a Kormány” – írta Bencsik.

A Szent Borbála Kórház és a Strabag Zrt. az “U” épületre vonatkozó szerződést 2020.december 17-én írta alá, és erről az eseményen résztvevő Bencsik János is beszámolt a Facebook-oldalán. A 13.700 négyzetméter alapterületű épület kivitelezésére 30 hónap, vagyis 2,5 év áll a Strabag rendelkezésére.

Bencsik közzétette a látványterveket, és azt közölte, hogy az új épületben a központi laboratórium, a „bányász gyógyfürdő”, a tüdőgyógyászat, a pszichiátria, továbbá Tatáról a kardiológiai és a mozgásszervi rehabilitációs osztály kap majd helyet.

Érdekesség, hogy a tenderen indult a WHB Kft. is, ám az elmúlt években számtalan közbeszerzést elnyerő, nagy rutinnal rendelkező cég ajánlata érvénytelen lett, mert  „nem csatolta a szakmai ajánlat részét képező ütemtervet valamint erőforrástervet”. Megkerestük a céget és megkérdeztük, mi az oka annak, hogy ilyen banálisnak tűnő hibát vétettek az ajánlattétel során, de nem válaszoltak a megkeresésünkre.

A WHB ajánlata érvénytelen lett (forrás: EKR)

A Szent Borbála Kórháznak szintén elküldtük a tenderrel kapcsolatos kérdéseinket: az intézménytől többek között azt szerettük volna megtudni, hogy miért hosszabbították meg többször is a tender jelentkezési határidejét, mi történt a legutolsó hosszabbításban megjelölt 2019. július 30. után a 2020. december 17-i szerződéskötésig, nem tartják-e problémásnak, hogy a Strabag nyertes ajánlata 2,6-szorosa az eredetileg becsült értéknek, és rákérdeztünk arra is, hogy a WHB mekkora összegű ajánlatot tett. Cikkünk megjelenéséig azonban a kórháztól sem kaptunk választ.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A tatabányai Szent Borbála Kórház „U” épületszárnyának látványterve. (forrás: Bencsik János/Facebook)

Megosztás