Szombathely

Felesleges fertőzésveszélynek teszi ki az állami koncertszervező a Savaria Szimfonikus Zenekart

A zenekarnak van saját, COVID-biztos stúdiója Szombathelyen, ahonnan tudnák közvetíteni, mégis buszokkal szállítják őket Keszthelyre és Nagykanizsára, hogy onnan közvetítsék két előadásukat. A hangversenyek az állami tulajdonú Filharmónia Magyarország szervezésében valósulnak meg, így ők szabják a feltételeket. A Filharmónia jelentős hányadot térít a közreműködő művészek honoráriumából, az önkormányzati tulajdonú együttesnek pedig az elmaradt külföldi fellépések miatt kell a pénz.

Támogatási kampány

 

A Savaria Szimfonikus Zenekarnak márciusban lesz két online közvetített koncertje, az egyik Keszthelyen, a másik Nagykanizsán. A koronavírus-járvány idején adja magát az a kérdés, hogy miért kell a szombathelyi zenekart busszal más városokba utaztatni, miközben Szombathelyen már rendelkezésre áll egy COVID-biztos színpad, és az élőzés minden műszaki feltétele.

Egy busz helyett kettőt küldenek a zenészekért

A két előadás a Filharmónia Magyarország szervezésében valósul meg, ezért a kérdéseinkkel megkerestük az állami céget. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország legnagyobb komolyzenei koncertszervezője. 2013-ban a Filharmónia három régiója egyesült, országos székhelye pedig Pécsre került.

A Filharmónia Magyarország válaszából kiderült, hogy a közvetítések egy célzott támogatás részeként valósulnak meg a kormány kulturális területet segítő intézkedései során. Tavaly decemberben a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése érdekében a kormány a magas minőségű vidéki komolyzenei koncertek online közvetítésének támogatására 300 millió forintot, a Filharmónia Magyarország által koordinált zenei fesztiválokra 200 millió forintot osztott ki.

A Filharmónia Magyarország évente több mint 200 településen szervez komolyzenei koncertet. A járvány idején a kormány által biztosított pénzből tudják megszervezni a koncerteket online csatornákon, és az élő közvetítések mindenki számára ingyenesek. A stream-koncertek a Filharmónia országos bérletes előadásaira épülnek, melyeket személyesen élvezhetett volna a közönség az adott településeken, ha nem jön a járvány második hulláma.

Szerettük volna megtudni, hogy hány zenészt buszoztatnak a két városba, azonban a Filharmónia üzleti titoktartásra hivatkozva nem árulta el ezt az információt.

Annyit tudtunk meg, hogy egy busz helyett kettővel érkezik majd a zenekar, aminek a költségét a Filharmónia átvállalja.

„A Filharmónia szervezési feladatai során minden járványügyi előírást betart, a résztvevőkkel a helyszíneken betartat. A fellépők személye nem meghatározott, az együttműködések nem kötelező érvényűek, a szokásoknak megfelelően tárgyalások során pontosodnak, melyek részletei üzleti titoknak minősülnek” – hangsúlyozták.

Szerettük volna megtudni, hogy a Filharmónia Magyarország ragaszkodik-e ahhoz, hogy a helyszínre utazzanak a zenészek, de erre sajnos nem kaptunk választ a cégtől.

Megkerestük a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatóját, Kiss Barnát is az ügyben, aki elmondta, közel 50 fő utaztatásáról van szó.

„Az utazás során ezúttal mindenképpen két 50 személyes busszal utazunk, ez azt jelenti, hogy 23-24 főnél nem lesznek többen egy-egy járművön. Az utazás során, amennyiben akkor még érvényben lesznek az előírások, kötelező lesz a maszkviselet.”

A most érvényben lévő szabályok értelmében online módon lehet csak megvalósítani ezeket a hangversenyeket, bár az igazgató szerint márciusig akár még változás is történhet. Abban az esetben közönség előtt történhetnek meg az előadások.

Kiss Barnától megtudtuk azt is, hogy méretében mindkét színpad eléri azt a nagyságot, ahol a Bartók Terem kibővített színpadához hasonlóan „COVID-biztosan” elhelyezhető az együttes, amely az előadáshoz szakmailag szükséges minimális létszámban lesz jelen.

Elestek a külföldi bevételektől

A Savaria Szimfonikus Zenekar önkormányzati fenntartású. A tagok fizetése, valamint az intézmény működtetése Szombathely város adott évi költségvetésének egy eleme, emiatt sem az átalakulás, sem a járványhelyzet nem befolyásolta a bérek kifizetését – mondta el az igazgató.

„A járvány főként zenekarunk külföldi fellépéseit törölte el, ez láthatóan megmutatkozott a zenekar bevételi tervének alakulásában. A nem teljesíthetett utazások miatt sajnos elmaradtak az elmúlt időszakban a külszolgálatért járó személyi kifizetések is.”

A két koncert esetében a Filharmónia vállalja a közvetítés teljeskörű finanszírozását, az utazást és a hangszerek szállítását, valamint jelentős hányadot térít a közreműködő művészek honoráriumából is. A Filharmónia Magyarország adja a pénzt, így nem meglepő, hogy ők szabják a feltételeket.

„Az említett két hangverseny Nagykanizsán és Keszthelyen kerül előadásra online koncertek keretében, a Filharmóniának adott támogatás előírásainak és elvárásainak megfelelően.”

A Filharmónia hivatalos felületein egyelőre nem látható ez a két koncert, valamint a zenekar honlapján sem, így előfordulhat, hogy nem a szombathelyi zenészek az egyetlenek az országban, akiket feleslegesen buszoztat a Filharmónia Magyarország az online koncertek miatt.

 

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A Bartók Béla nevét viselő hangversenyterem ad otthont a Savaria Szimfonikus Zenekar próbáinak és fellépéseinek. A műemlékként nyilvántartott épület egykor zsinagógaként működött. (Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar/Facebook)

Megosztás