koronavírus

Kormánykedvenc építőipari cég kezdett neki a járványkórház építésének Kiskunhalason

Elkezdték a 150 férőhelyes járványkórház építését Kiskunhalason, a munkát a WHB végzi a büntetés-végrehajtás területén. A konténerkórházat a korábbi őrzött menekültszálló területén állítják fel.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március 15-én jelentette be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, hogy hétfőn megkezdik Kiskunhalason annak a járványkórháznak az építését, amely bevonható a gyógyító, megelőző, vagy éppen megfigyelő tevékenységbe. Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán tette közzé, hogy az építkezés helyszíne a Szegedi úti börtön területén lesz.

A munkálatokat hétfő reggel el is kezdték; a tervek szerint egy hónap alatt készülhet el a létesítmény. 

A terület a Büntetés-végrehajtásé (BV), körben magas kerítéssel és többsoros NATO-dróttal elkerítve. Ezen a helyen működött a 2015-ös menekültválság idején az őrzött idegenrendészeti tábor, a járványkórházat is a már meglévő közüzemi infrakstruktúrára csatlakoztatják.

Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben hétfőn arra kereste a választ, hogy miért pont oda került a kórház, hiszen, ahogy fogalmazott, a település „periféra”, messze van Budapesttől. Azt is kérdezte, honnan lesz személyzet a kórházba, hogyan akadályozzák meg a fertőzés elterjedését a környéken. Nagy István miniszter úgy reagált, csak a helyszínről döntöttek, „a hogyan, mikor, miként az ezután fog”. A miniszter szerint később fognak mindenkit tájékoztatni.

Arról, hogy miért pont Kiskunhalason épül meg a járványkórház, az operatív törzs hétfő délutáni sajtótájékoztatóján is érdeklődtek. Lakatos Tibor akkor azt mondta, azért ott, mert a település viszonylag közel van Budapesthez, ahol jelenleg a legtöbb megbetegedés van, és megfelelő az infrastruktúra. Hozzátette, azt, hogy szükség lesz-e hasonló kórházak építésére, most még nem tudják megmondani.

Nem tudni, mennyibe kerül

A hétfői munkakezdet után a BV a sajtónak is megmutatta a területet, a munkagépek is felvonultak. A helyszínen azt láttuk, hogy a West Hungária Bau (WHB) mellényébe öltözött munkások láttak neki a tereprendezésnek.

A Paár Attila tulajdonában álló WHB éves forgalma 2017-ben nettó 41,3 milliárd forint, 2018-ban pedig 50,1 milliárd forint volt. A miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli építési vállalkozás bevételeinek egy jelentős részét állami beruházások teszik ki, így például a cég nyerte a szegedi és a soproni uszoda, az új Bozsik stadion, egy győri parkoló, vagy a Ligetben épülő mélygarázs kivitelezésére kiírt közbeszerzést is.

Minderről ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest.

Információink szerint a kórháznak szánt területtel szemközt épülne fel az a konténerbörtön is, amelyre 30 milliárd forintot biztosít a kormány. A cél, hogy csökkentsék a meglévő börtönök zsúfoltságát. A Magyar Közlöny március 5-én megjelent számában található kormányhatározat szerint „kiemelten közérdekű” beruházásokról van szó, így speciális szabályok vonatkoznak a beruházásra. 

Hogy a két építkezés kivitelezői között van-e/lesz-e kapcsolat, egyelőre nem ismert.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón ugyanis hiába kérdeztük a munkák várható költségéről, valamint a kivitelező kiválasztásáról a BV-t, de nem tudtak válaszolni.

Kerestük a Belügyminisztériumot is, hogy pontosan mennyi pénzt szánnak a járványügyi kórház építésre, hogyan választották ki a kivitelezőt, valamint, hogy a konténerek beszerzése honnan történik és mennyiért, de nem érkezett válasz.

Bányai Gábort, a terület országgyűlési képviselőjét is megkerestük emailben, hogy a költségekről érdeklődjünk, de a politikus cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Segesvári Csaba

Fotó: WHB mellényes munkások a tereprendezés helyszínén Kiskunhalason. A szerző felvétele. A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás