A föld azé

Jól lehet keresni a földdel, amennyiben okosan gazdálkodik Rogánné és a többi tulajdonos

A napokban derült ki, hogy Rongán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője újraházasodott.  Új felesége, Rogán Barbara, annak szülei és két további társuk még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 + 149 hektár földbirtok adásvételére. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi. Megnéztük, mennyire jó üzlet manapság földtulajdonosnak lenni, és hogy mennyi bevételt hozhat 1171 hektár föld.

Támogatási kampány

Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi bevételük lesz Rogán Barbaráéknak, nem könnyű pontosan válaszolni. Hiszen, akárcsak egy adóbevallásnál, itt is sok mindenen múlik, hogy mennyi és milyen támogatásra jogosult valaki. A területalapú támogatások (SAPS) esetében más vonatkozik a Natura 2000-es területekre, más az erdőkre, és az sem mindegy, zöldítik-e a földeket, illetve, hogy fiatal gazda adja be az igénylést vagy sem.

Mint azt megírtuk, Rogán Antal felesége többekkel együtt első lépcsőben 1022 hektár földterületet vásárolt tavaly novemberben, majd a 444.hu cikkéből kiderült, hogy ehhez még 149 hektárt csaptak hozzá, amelynek 95 százalékát szintén a Budapest Bank hitele adja. Így már összesen 1171 hektár földjük és 1,7 milliárd forint tartozásuk van.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Rogán Antal felesége, Obrusánszky Barbara, szülei és még két üzlettárs pont 1171 hektár földterületet vásárolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A jogszabályok szerint ugyanis magánszemélyként maximum 300 hektár földet (mező/erdőgazdasági föld) lehet tulajdonolni vagy haszonélvezetben tartani. 1200 hektár felett pedig nem igényelhető  SAPS támogatás.

„Nem véletlen, hogy ennyi családi gazdaság van az országban”

– jegyezte meg az elmélettel és a gyakorlattal kapcsolatban egy forrásunk.

Több támogatást is igénybe vehetnek

Az egyik elérhető támogatási forma az egységes földalapú támogatás (SAPS), amelynek összegét mindig euróban határozzák meg. 2020-ban a közvetlen támogatások összege 8,6 százalékkal nőtt meg, az egységes területalapú támogatásra 266 milliárd forintos keret van, ebből majdnem 5 millió hektárnyi területet támogatnak hektáronként maximálisan 36.383 forinttal. A zöldítésre szánt összeg meghaladja a 140 milliárd forintot, hektáronként 20.527 forintot lehet igényelni. A fiatal gazdáknak – így az újdonsült Rogánnénak is –  összesen 4,89 milliárd forint lehívható támogatásuk van, ami maximálisan 17.374 forintot jelent hektáronként.

Míg 2019-ben 334,83 volt az euró árfolyam, addig 2020-ban a Magyar Államkincstár telefonos tájékoztatása alapján 365,53 euró árfolyammal kalkulálhatnak a gazdálkodók. Emellé igényelhető a zöldítési támogatás (ennek keretösszege 144 milliárd forint). A zöldítés során meghatározott magkeverékkel ültetik be a földet a 10/2015. (III.13.) FM-rendeletnek megfelelően, amely 60 napig a területen van, majd beszántják.

Ez a támogatási forma olyan területekre igényelhető, amelyeket mezőgazdasági tevékenység keretében hasznosítanak, vagy  amelyen nem kizárólag mezőgazdasági célú tevékenységet folytatnak, de amelyet többnyire mezőgazdasági tevékenység keretében hasznosítanak.

Erre jön még rá a Natura 2000-es területek után járó támogatás. Az agrárkamara kalkulátora szerint az 1171 hektáros területre a területalapú alaptámogatás és a zöldítés, valamint a fiatal gazdáknak járó támogatás összege  247 706 euró, ami a tavaly szeptember 30-i árfolyammal számolva 90.543.974 forint.

Vagyis Rogán Barbaráéknak közel 100 millió forint bevételük lehet egy évben a földekből, akkor is, ha nem művelik meg.

Plusz jó hír, hogy a gázolaj jövedéki adója is visszaigényelhető, ez 2020 január-június között 90 ft, júliustól-decemberig 100 ft/l volt. Hektáronként 97 liter számolható el, így akár 11.358.700 forint bevétel is keletkezhet.

Persze, mindez csak becsült összeg, mert egyes területekre, mint például a vízmosás, kivett területek, nem jár a támogatás, illetve nem lehet tudni, hogy az újsütetű gazdálkodók megállnak-e a zöldítésnél, vagy bevetik-e a területet haszonnövényekkel, és ha igen, pontosan milyenekkel.

Ha például cukorrépa vagy rizs termesztésben gondolkodnak a gazdák, azért jár az extra támogatás. Látszólag azonban a lucerna az egyik legjobb választás, hiszen nincs vele sok gond, mindig értékesíthető, és 18.661 forinttal dotálja hektáronként az állam a termesztését. Ha tehát a teljes területre lucerna kerülne, akkor az 21.852.031 plusz bevételt jelenthet elméletben.

Vagyis úgy tűnik, lesz miből visszafizetni a felvett hiteleket, még minimális befektetés mellett is.

2,2 milliárdos állami támogatás a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe került tanácsadócégnek

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

 

Zimre Zsuzsa

A nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás