határhelyzet

Másfél év alatt 2500 határsértő jutott el Ausztriáig Magyarországon keresztül

A kormány visszatérően állítja, hogy megvédi a határt és Európát. Csakhogy, mint az osztrák belügy az Átlátszónak elmondta, 2018-ban 1648 Magyarország felől érkező határsértőt kaptak el az osztrákok, miközben a magyar hatóságok abban az évben 6361 határsértővel szemben jártak el. Azaz határzár ide vagy oda, nagyjából minden negyedik próbálkozó átjutott abban az évben. Tavaly pedig csak az első félévben majdnem ezren.  

2017: “Megvédjük Európa külső határait és átjárhatóvá tesszük a belsőket”, 2018: “Orbán Viktor: Magyarország védeni fogja határait és védeni fogja a demokrácia európai értékét”, 2019: “Szijjártó: Semmilyen kvótát nem fogadunk el, és megvédjük határainkat” –  a határvédelem állandó téma a Fidesznél. 2020-ban is, annak ellenére, hogy – ahogy megírtuk -, 2019-ben kevesebb határsértőt fogtak a rendőrök, mint 2013-ban pedig akkor még kerítés sem volt, nemhogy migrációs válsághelyzet.

Kevesebb határsértő jön, mint 2013-ban, de a rettegtetés folytatódik

Még híre hamva se volt a 2015-ös menekültválságnak, amikor a Délmagyarországban megjelent: 2013 első 10 hónapjában 16 ezren lépték át illegálisan a magyar határt. A kormány legutóbbi riogatása szerint a százmilliárdos kerítés mellett 2019-ben ennél kevesebben jöttek, és ettől kell félni.

Az, hogy Magyarország miért célpont, jól elmagyarázta a Röszkei Határrendészeti Kirendeltség 2015-ben váratlanul leváltott vezetője, még 2013-ban a Délmagyarországnak. Éberhardt Gábort egy három évvel későbbi cikkben is idézték, eszerint “egy távolinak tűnő konfliktus fél évvel később „jelentkezik” a magyar határnál: az észak-afrikai tavaszt követően egy hónap alatt 600 határsértőt fogtunk a 62 kilométeres szakaszon. Nemzetközi szinten a legnagyobb nyomás ezen a határszakaszon van”. A trend most sem változott, Magyarország népszerű tranzitország, itt a egyből a schengeni övezetbe lehet jutni. 

A sokmilliárdból felhúzott dupla kerítés mégsem tökéletes. A rendőrség 2018-as statisztikai adatait korábban az mfor.hu összesítette, ez azt mutatta, 1691 személy esetében megakadályozták a tiltott határátlépést, 4206 menedékkérőt sikerült feltartóztatni, majd az IBH-kapun (IBH – Ideiglenes Biztonsági Határzár) átkísérni, 464 személyt pedig elfogtak, előállítottak, majd eljárás alá vontak.

Összesen 6361 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök 2018-ban, ez a lap számítása szerint 15 millió forintba került egyetlen határsértő megállítása abban az évben. 2019-ben ennél többen jöttek a kormányzati kommunikáció szerint, egészen pontosan 15 573 ember próbált bejutni Magyarországra.

Ugyanakkor úgy tűnik, hiába “védi” a kormány Európa határait, a rendszert sokan megkerülik. Erről árulkodnak az Osztrák Belügyminisztérium Átlátszónak küldött válaszai:

„2018-ban 1648 illegális határátlépő érkezett Magyarország felől Ausztriába, 2019 első félévében pedig 956. Ugyanakkor 2019-ben csökkenést tapasztalunk az illegális migrációban” – írta kérdésünkre Christoph Pölzl szóvivő.

Hozzátette, a rendőrség folyamatosan küzd az embercsempészekkel, egyre inkább operatív intézkedéseket vezetnek be, például a járművek gyakoribb ellenőrzését rendelték el.

A police.hu szerint pár napja kétszer is az M1-esen találtak határsértőkkel teli autókat: Ács közelében két autóban, szírek, irakiakat találtak, de volt, hogy ukránokat is csempésztek Ausztria felé. Az egyik autót épp a Csongrád megyei rendőrök jelzése alapján állították meg, vagyis a dupla kerítéstől indulhattak.

Segesvári Csaba

Fotó: police.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás