Környezetpusztítás

Fecskékkel együtt hordhatták el a homokot egy mórahalmi bányából, a rendőrség nyomoz

Fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, miután egy teherautóval homokot hordtak egy évek óta pihenő homokbányából. Akkor, amikor a partifecskék már költöttek a homokkúpban.

“Valamikor 7-8 éve lehetett, amikor a bányát megnyitották, akkor naponta jöttek a teherautók. Nem volt tőle nyugtunk, olyan port csináltak, hogy élni is alig lehetett. Aztán, egyik napról a másikra, minden csendes lett. Csak 2015 nyarán indult újra a forgalom, de akkor már a kerítésépítő gépek jöttek. Utána szerencsére újra csend. Ezért is tűnt furcsának, hogy egy hónapja újabb teherautók jelentek meg a bányánál” – mesélte az Átlászónak egy mórahalmi férfi. Nevét a munkája miatt nem írhatjuk le. Szereti a természetet, gyakran jár a határhoz vezető úton a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola felé.

“A parti fecskék korán visszatértek, szeretik a homokbánya itt hagyott kúpjait. Ott költenek, nincs ebben semmi meglepő. A teherautók először egy rámpát építettek a bányánál, majd a markolóval elbontották a fél kúpot. Azt, amihez évekig senki sem nyúlt hozzá” – folytatta.

Az érintettlen földhalmok a Google Earth fotóin is jól láthatóak.

A férfi azt mondta, azért fordult az Átlátszóhoz, mert felháborítnak tartja, hogy miközben a nemzeti parkok minden évben a fecskék fokozott védelmére hívják fel a figyelmet, addig egyeseket ez egyszerűen hidegen hagy.

Egy ilyen felhívást még május végén tett közzé a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, abban a közösségi posztban azt írták, “a hajdani homokbányák régen leomlott falait vették birtokba a védett madarak. A helyileg illetékes természetvédelmi őr és a terület tulajdonosai jóvoltából a telepek folyamatos zavartalansága biztosítva van. Ennek következtében május végére már öt nagyobb és néhány kisebb telepen együttesen 3500-at meghaladó partifecske és megközelítőleg 1000 új gyurgyalag költőüreg volt az általuk birtokba vett régi falmaradványokban. A partifecske (Riparia riparia) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 50 ezer forint.”

De úgy tűnik, a mórahalmi bányánál ez a “közmegegyezés” nem működik. Az Átlászó informátora nem csak lapunknak, de az illetékes természetvédelmi hatóságnak is szólt. Úgy tudjuk, ők szemlét is tartottak, de hiába kerestük a területileg illetékes Kiskunsági Nemzeti Parkot, nem válaszoltak kérdéseinkre. Ellenben a rendőrség azt közölte, hogy:

a Szegedi Rendőrkapitányságon fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen.

A terület a tulajdoni lapok szerint két magánszemélyé. A bányában 2016-2018 között volt a budapesti Pannon Ásvány Kft. székhelye. A cég tulajdonosai megegyeznek a terület tulajdonosaival. Kerestük a Pannon Ásvány Kft.-t, van-e tudomásuk homokelszállításról, ha igen, az mikor történt. Tudnak-e arról, hogy madarak fészkeltek-e a homokban abban az időben, illetve a rendőrség kereste-e őket az ügyben.

Egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy fecskefészkeket semmisítenek meg cégek vagy épp önkormányzatok.

Százával verték le a fecskefészkeket egy szolnoki önkormányzati beruházás helyszínén

Közpénzből újítottak fel közingatlant Szolnokon, a munkák legkevesebb 80, más számítások szerint 300 molnárfecske-család pusztulásával, de legalábbis elüldözésével jártak. A rendőrség egy ideig tologatta az aktákat, mára megszüntette a nyomozást. Szerzőnk civil aktivistaként végigküzdötte, és dokumentálta is a történteket. [featuredbox text=

 

Segesvári Csaba

Fotó: A szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás