környezetrombolás

Három védett barlangot semmisített meg évekkel ezelőtt egy bányacég Ürömön, most derült ki

Védett barlangokat tüntetett el a bányászat során az ürömi Stonemine Kft., amely ennek ellenére engedélyt kapott a környezetvédelmi hatóságtól egy kőbánya feltöltésére. Egy helyi egyesület és az ürömi önkormányzat azonban perre vitte az ügyet, a bíróság pedig egy éves procedúra után végre helyt adott a tiltakozók keresetének.

Még 2018-ban kérvényezte az ürömi Stonemine Kft. a környezetvédelmi hatóságnál, hogy az egyik kőbányáját 545 ezer köbméter inert hulladékkal feltölthesse. A bányafeltöltés ellen az ürömi önkormányzat és az Ürömért Egyesület is tiltakozott, és fellebbezést nyújtott be a hatósági engedély ellen.

A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy bányafeltöltésre országosan védett barlang védőövezetében, föld alatti ivóvízbázist veszélyeztetve kerülne sor. Emellett a 18 tonnás sittszállító teherautók zsúfolt lakóövezeteken és az Ürömi tanösvényen haladnának át, elviselhetetlen por- és zajszennyezést okozva a város egyébként is túlterhelt útjain.

Rekultiváció vagy környezetpusztítás? Forrnak az indulatok Ürömön a bányafeltöltés miatt

Fokozottan érzékeny ivóvízbázis és országosan védett víznyelő közelében zajlik majd az a bányafeltöltés, melyre minap adott ki engedélyt a szakhatóság. A határozat szerint naponta 23 nyergesvontatóval fogják szállítani az építési anyagot az ürömi kőbányába.

A hatósági eljárás aztán meglehetősen furcsa fordulatokat vett. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala ugyanis, helyt adva a tiltakozók érveinek, megsemmisítette az engedélyről szóló határozatát. A Stonemine Kft. azonban szintén fellebbezést nyújtott be ez ellen a hatósági döntés ellen, s a Pest megyei Kormányhivatal, vagyis ugyanaz a hatóság 2019 júniusában másodfokon visszavonta a korábbi megsemmisítő határozatát. Magyarán újra hatályossá tette az eredeti bányafeltöltési engedélyt. Ennek értelmében meg is indult a sittszállítás a bányába, mégpedig lázas tempóban. Az engedély szerint ugyanis a bányacég már a 2019-es évben 300 ezer köbméter inert építési hulladékot helyezhetett el a feltöltendő bányagödörben.

Az Ürömért Egyesület és a helyi önkormányzat azonban nem adta fel a tiltakozást és bírósági pert indított a kiadott engedély ellen. Idén áprilisban pedig Szalona László független önkormányzati képviselő – aki a bányafeltöltés elleni tiltakozás egyik motorja – meghökkentő iratot csatolt a peranyaghoz.

Három barlangot „bányásztak el”

A képviselő ugyanis a környezetvédelmi hatósághoz fordult abból a célból, hogy a bánya területén lévő, a város Helyi Építési Szabályzatában (HÉSZ) is szereplő három védett barlangot vegyék nyilvántartásba. Az „ex lege” védett barlangok szerepelnek az interneten fellelhető Pest megyei nyilvántartásban is.

A Pest Megyei Kormányhivatal válaszlevele szerint viszont az „Üröm I. budai márga” nevű bánya területén, a 062/63 hrsz-on már nem található meg a három védett természeti érték: a 4810-9 kataszteri számú Szerszámos-barlang, a 4810-35 számú Laposkő-bányai 1. sz. barlang és a 4810-36 kataszteri számú Laposkő-bányai 2. sz. barlang, amelyek korábban az Országos Barlangnyilvántartásban is szerepeltek. A Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség már 2014-ben egy hatósági szemle során megállapította, hogy a három védett barlang eltűnt. Ezeket ugyanis

„a területen dolgozó bányavállalkozó elbányászta, az elbányászást a Felügyelőségnek nem jelezte.”

A védett természeti értékek megsemmisítése miatt “természetvédelmi bírság kiszabására került sor, illetve az Országos Barlangnyilvántartásból a barlangok törlésre kerültek” – olvasható a levélben.

A védett barlangok „elbányászása” tehát csak most derült ki, annak, hogy a vállalkozó erről korábban bárkit értesítette volna, nincs nyoma. Megdöbbentő módon az ürömi HÉSZ egyes módosításai során sem vették észre a barlangok eltűnését.

Most úgy tűnik, hogy a további környezetpusztítást legalább sikerül megállítani: a Budapest Környéki Törvényszék ugyanis június 23-án helyt adott a bányafeltöltés ellen tiltakozók keresetének, és megsemmisítette a Kormányhivatal által kiadott engedélyt. Vagyis a helyiek kitartó ellenállása eredményt hozott, és az ivóvízbázist és a többi barlangot veszélyeztető további bányafeltöltést végül sikerült meghiúsítani.

 

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Munka az ürömi laposkő bányában. Forrás: Yotube/Stonemine 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás