dunaújváros

Kupper András és Tasnádi László cégével kötött szerződést az ellenzéki testület Dunaújvárosban

Újabb ellenzéki összefogás által vezetett önkormányzat kötött szerződést a korábban csalás miatt elítélt Kupper András egyik cégével. Erzsébetvárosban és Zuglón azzal védekeztek, hogy az előző vezetés alatt megkötött szerződések kényszerpályára állították őket, Dunaújváros viszont maga kérte fel ajánlattételre a mindössze féléves Kft.-t.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Kupper András a Centrum parkolási birodalom kapcsán lett közismert: cégeinek több tagja is csalás miatt került a vádlottak padjára, őt magát 80 ezer rendbeli csalás miatt ítélte el a bíróság, mert a vállalkozása jogosulatlanul szedett parkolási díjat az Állatkerti úton. Júniusban írtuk meg, hogy az ellenzéki vezetésű Zugló 278 milliós szerződést kötött Kupper András korábbi cégével, a C-Ware Kft.-vel, majd a szintén ellenzéki Erzsébetváros is hasonló módon járt el.

Erzsébetváros is a csalás miatt elítélt Kupper korábbi cégével szerződött parkolásügyben

Az önkormányzat tulajdonában lévő EVIN Zrt. áprilisban és májusban is kiírt egy közbeszerzést a kerületi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást – szintén parkolással kapcsolatos ügyben – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság. [featuredbox text=

Adja magát a kérdés, vajon miért egy ilyen zűrös előéletű vállalkozóval kötnek újra és újra szerződést az önkormányzatok.

Horváth Csaba (MSZP) akkor azt nyilatkozta, hogy a tenderen, amit még az előző polgármester, Karácsony Gergely idejében írtak ki, már nem volt lehetőség módosítani, így kényszerpályán mozogtak. Niedermüller Péter (DK) pedig azzal érvelt, hogy „a pályázat kiírónak nincs lehetősége vizsgálni a pályázók volt tulajdonosainak előéletét, csak a pályázati tartalmak körében jogosultak értékelést végezni és döntést hozni” (Kupper tavaly novemberben szállt ki a C-Ware Kft.-ből).

Ezekkel a kifogásokkal azonban aligha védekezhet Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely szennyvíztisztító „sodorvonali vezeték rekonstrukciójának műszaki felülvizsgálatára” kötött szerződést a Centrum Technology Kft.-vel a napokban.

Féléves céget kértek fel

A döntést a képviselő-testület hozta meg 2020. június 30-án. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a megállapodás ellen senki sem tiltakozott, kérdés, vélemény nem hangzott el, a képviselők egyhangúlag fogadták el a javaslatot.

Ez azt jelenti, hogy a fideszes és az ellenzéki képviselők egyformán támogatták azt, hogy egy olyan céggel szerződjön le a város bruttó 18 millió forint értékben, amely mindössze fél éve létezik, és amelynek Kupper András, valamint Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára, a III/II-es múlttal rendelkező Tasnádi László a tulajdonosa.

A 2020 februárjában alapított kft-ről elsőként a HVG számolt be, majd később a 24.hu tett róla említést, mint új parkolóórák lehetséges beszállítója. A fiatal vállalkozásnak még nincs mérlege, tevékenységei között a gép-, berendezés-nagykereskedelem és az információtechnológiai szolgáltatás is megtalálható.  Közbeszerzést a Közbeszerzési Hatóság adatbázisa alapján egyelőre nem nyertek (azonban nem kizárható, hogy már több kisebb, a dunaújvárosihoz hasonló pályázatot behúztak).

Ennek ellenére a dunaújvárosi önkormányzat meghívásos tárgyalás keretében – két másik cég mellett – éppen a Centrum Technology Kft. kérte fel ajánlattételre. A megadott határidőre két vállalkozás nyújtott be érvényes ajánlatot: a Centrum Technology árajánlata bruttó 18.415.000 forint volt, míg a VITUKI Hungary Kft. ugyanezt a feladatot kicsivel többért, bruttó 18.923.000 forintért vállalta volna el. Mivel a beérkezett két ajánlat közül a Centrum Technology Kft. ajánlata volt kedvezőbb, az Ügyrendi, igazgatási és jogi bizottság, valamint a Pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottság, és később a képviselő-testület is ezt támogatta.

Mutyiktól mentes közéletet ígértek

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd helyi szervezeteinek tagjaiból álló Rajta Újváros! Egyesület komoly változásokat ígért választási kampányában.

„Nem kérdés, egy új önkormányzatnak tiszta lapokkal kell kezdenie a munkáját. Politikai bosszúhadjárat helyett azonban az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozása, az átlátható, mutyiktól, korrupciótól mentes helyi közélet és döntéshozatal lehet egyesületünk célja. Jelenleg következmények nélkül bűnöznek a városvezetők – fontos célunk azonban, hogy véget vessünk a város érdekeivel ellentétes folyamatoknak” – hangsúlyozta a Jobbik országgyűlési képviselője, Pintér Tamás, az összellenzéki egyesület polgármester-jelöltje még tavaly júniusban.

A Dunai Vasmű és az Elios ügyével terhelt fideszes városvezetéssel szemben az üzenet célt ért, az ellenzéki tömörülés meg is nyerte a választásokat tavaly ősszel: 11 ellenzéki mellett mindössze 4 fideszes képviselő jutott be a közgyűlésbe.

Fejér megye: ellenzéki kézen Dunaújváros, Velence és a hangtálas Aba is

Bár a megyeszékhely, a Fidesz politikatörténetében emblematikus Székesfehérvár szuperfideszes maradt, a kormánypárt Fejér megyében két jelentősebb kisvárost is elvesztett a vasárnapi választásokon. Velencében és Dunaújvárosban is közre játszhattak a korrupciós események, amikről már sokat cikkeztünk korábban.

 

Érdeklődtünk a dunaújvárosi városházán, hogy miért ezeket a cégeket, és főként: miért pont a Centrum Technology Kft.-t kérték fel ajánlattételre.

Az ár volt a döntő

Kérdésünkre elmondták, hogy a Rajta Újváros! Egyesület valóban kiemelt céljának tekinti a korrupciótól mentes közéletet, és az előző vezetés mutyigyanús ügyeinek kivizsgálását. „Éppen ezért döntött úgy a városvezetés, hogy megvizsgáltatja az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű beruházását, a sodorvonali vezeték rekonstrukcióját. Erre a beruházásra az előző, fideszes városvezetés egyébként kölcsönt is felvett, újra az eladósodás útjára lökve ezzel Dunaújvárost.”

Az önkormányzaton hangsúlyozták, hogy egy sodorvonalbeli vezetékről szóló beruházás nem túl gyakori, különleges szaktudást igényel, értelemszerűen szintén különleges szakértelem kell annak felülvizsgálatához is, ezért a három leghozzáértőbb céget kérték fel a közgyűlés ajánlattételre. A legkedvezőbb ajánlatot a Centrum Technology Kft. adta be.

Emellett pedig szintén mellettük szól, hogy ők a munkát valójában 1 millió forint + ÁFA áron vállalják – mutattak rá. „Ezen felül csak akkor fizet az önkormányzat, ha a cég által adott szakvélemény alapján Dunaújváros MJV önkormányzatának oldalán káresemény maradt el, illetve szavatossági igényt tud érvényesíteni, akkor annak 15 százaléka szintén őket illeti, ez az összeg azonban nem lehet magasabb, mint 13,5 millió + ÁFA (e kettő összege a bruttó 18,415 millió forint).” Mindezt figyelembe véve messze kedvezőbb a Centrum Technology Kft. ajánlata.

„A cég tulajdonosairól mindenkinek meg lehet és meg is van a véleménye, itt azonban 17 milliós differenciáról beszélhetünk”

– érvelt az önkormányzat.

Hozzátették, a sodorvonali vezeték felülvizsgálatra semmi sem kötelezte az önkormányzatot, ezt a városvezetés az elszámoltatás jegyében végezteti el. A pályázatot szabályosan, szakmai szempontok alapján írták, fizetni pedig akkor és annyit fognak, amire a cég az elvégzett munka mértékében jogosult.

 

Katus Eszter

Fotó: Munkában a dunaújvárosi közgyűlés. Forrás: Rajta Újváros! Egyesület Facebook oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás