TAO-pénzek: megint a focisták járnak jól

shaosoc

Eddig 7,9 milliárd forint támogatást kaptak a látvány csapatsportágak a társasági adókedvezmények révén. Bár az intézkedés tavalyi bevezetésének egyik fő célja az volt, hogy a labdarúgáson kívül a többi csapatsportot is támogathassák az adózók, a jelek szerint megint a foci kapta a legtöbb pénzt: több mint 6 milliárd forintot.

2011. július 1-je óta társasági adókedvezmény (TAO) vehető igénybe, ha a vállalkozások támogatják az úgynevezett látvány-sportágakat, vagyis a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot. A támogatás céljai törvényben meghatározottak, ezért a szakszövetségekhez, amatőr és profi sportszervezetekhez, közhasznú alapítványokhoz befolyó pénzt utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, a sportrendezvényekhez szükséges biztonsági követelményeket szolgáló infrastruktúra fejlesztésére, meghatározott beruházásokra, felújításokra, illetve személyi jellegű ráfordításokra lehet költeni.

A Nemzeti Sportintézet (NSI) által kiadott támogatási igazolásokból kiderül, hogy a kormány által amúgy is favorizált labdarúgás itt is tarolt. Az elmúlt bő egy évben mintegy 6 milliárd forint folyt be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez az összesen 7,9 milliárd forint támogatásból.  Az MLSZ ennek a legnagyobb részét tárgyi eszközökre és berendezésekre, valamint versenyeztetésre költötte. Az összeg negyedrésze jutott az utánpótlás-nevelésre és egy töredéke a személyi jellegű ráfordításokra.  A második helyen végzett – jócskán lemaradva az MLSZ-től – a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ). A kosarasokhoz 690 millió forint folyt be, ők azonban a pénz több mint háromnegyedét szánják az utánpótlásra, ezt követi a versenyeztetés és a személyi jellegű kiadások.

A kézilabdások 484 millió forintot kaptak a TAO-ból, és a kosárlabdázókhoz hasonlóan az Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) is a gyerekekre és a fiatalokra költi a pénz nagy részét, valamint versenyeztetésre és személyi ráfordításokra – a képzéssel összefüggő feladatok csak egészen elenyésző mennyiséget tesznek ki. Őket követi a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) 388 millió forintos támogatással – náluk már jobban eloszlik a bevétel: összességében itt is az utánpótlásra jut a legnagyobb rész, ám ez nem teszi ki a pénz felét sem. A többi sportághoz képest jóval többet költenek tárgyi eszközökre és jelentős a versenyeztetés támogatása is. A személyi jellegű ráfordítások és a képzéssel összefüggő feladatok a TAO-támogatás negyedét sem teszik ki.

A vízilabdázók profitáltak eddig a legkevesebbet az adókedvezményből: mindössze 196 millió forintot kapott a Magyar Vízilabda Szövetség, amit szinte teljes egészében utánpótlás-nevelésre és versenyeztetésre költenek. Az NSI listáján megjelenik egy, konkrét sportágakhoz nem köthető támogatott szervezet is, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amelynek eddig 122 millió forintot adományoztak személyi jellegű ráfordításra és versenyeztetésre.

D. Kovács Ildikó

(Fotó: innen.)

 

 • Csak kérdés , hogy minek kell a fociba ölni a súlyos pénzeket ? Mintha lenne eredmény,de nincs , legfeljebb a korosztályos válogatottaknál …

  • Jozsi52

   Kedvenc? vezérünk? kedvelt sportága

 • Nagy László

  Támogassák azt a sok botlábút, mert Orbán Viktornak ez a “búgócsigája”!

 • N dz

  A TAOs pénzeket nem az állam osztja. Bármilyen egyesület az 5 sportból a saját szövetségéhez küldi el a sportfejlesztési programját, amit a szövetség fogad el. Ezután gyűjt az egyesület támogatókat, akikkel szerződést köt. A szerződések alapján az országos szövetség kiállítja a támogatási igazolást, amelyet a támogató cég az adó befizetésekor mint pénzhelyettesítő “eszközt” használ. Itt az adóbefizetésnél lép be a képbe először az állam a NAV képében. A cégnek ~10% haszna van a végén a támogatáson ezért ezt nem használhatja marketing célra, ez nem szponzoráció…
  Ha nincs vállalkozó kedvű egyesület aki pályázna akkor a szakszövetség mit sem tehet, nemlétező sportfejlesztési terveket nem lehet elfogadni és nem lehet támogatni.
  Természetesen az országos szövetségek alanyi jogon szintén pályázhatnak, itt nekik a fantázia, a sportjukat szeretők és űzők létszáma, stb. szabhat határt…
  Tudtommal a fociban közel 700 település különböző egyesülete küldött be pályázatot, azt hiszem kosárlabdában (második) 69 település… Ezek a számok csak emlékezetemből, nem pontosak, de a nagyságrend az az.
  Segíts magadon és az állam is megsegít…
  Valamennyi szövetség honlapján megtekinthető a pályázók jegyzéke, az elfogadott és támogatott programok rész és keretösszegei. Jó böngészést, ha érdekel, hogy a kedvenc és ismerős egyesületek hogyan élnek vagy éppen nem a lehetőséggel… Bonyolultnak tűnik, de végig lehet csinálni. Még 2 évig van a lehetőség, illetve az EU további 4 évre elfogadta, bárki lesz kormányon a program továbbvihető…