Adatújságírás

Grafikonokon és térképeken, amit eddig a koronavírusról tudni lehet

Nagyon sok vizualizáció jelent meg a koronavírusról, köztük rendkívül sok félrevezető is. Óvatosan kell bánni az adatokkal, részben azért, mert még mindig sok a hiány és a félreértés, részben pedig azért, mert sok esetben – főként, ha össze akarjuk az adatokat hasonlítani más vírusos megbetegedések adataival – téves következtetésekre vezethetnek. Az biztos, hogy világszerte eddig közel 120 ezren fertőződtek meg koronavírussal. Szerencsére a gyógyultak száma ma már meghaladja a betegek számát, de Európa még messze van a tetőzéstől. Grafikonok és térképek.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A vizualizáció során Amanda Makulec adatvizualizációs szakember, részben pedig Lisa Charlotte Rost adatdizájner ajánlásait követjük ebben az anyagban. Az adatokat – ahogy a legtöbben – mi is a Johns Hopkins University mindenki számára elérhető, naponta frissülő adatbázisából vettük.

Fontos megjegyezni, hogy még mindig kevés adattal rendelkezünk ahhoz, hogy ezekből hosszabb távú következtetést lehessen levonni, ráadásul számos országban most kezd el nőni az esetek száma, más országokban pedig egyelőre még meg sem jelent a koronavírus.

Egyelőre kevés magyar eset van ahhoz, hogy azt érdemes legyen vizuálisan is megmutatni. A kormány által üzemeltetett tájékoztató oldalon mindenki követheti az aktuális magyar adatokat. Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a járvány Magyarországon előreláthatólag júniusban fog tetőzni, addig is bizonyos időközönként újabb grafikonokkal fogunk jelentkezni:

KORONAMONITOR: Ezen az oldalon naponta frissülő adatokat, grafikonokat és térképeket láthat a koronavírus aktuális magyarországi helyzetéről. 

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás