Adatújságírás

Mostantól támogathatod az Átlót is, cserébe látványos ajándékokat kapsz

Tavaly novemberben indítottuk el az Átlátszó vizualizációs projektjét, az Átlót, itt az ideje egy rövid számvetésnek. Ha pedig tetszett az eddigi munkánk, akkor mostantól kifejezetten bennünket is támogathatsz az Átlátszón keresztül, cserébe pedig plakátot, mappát vagy vászontáskát kapsz, vagy tiéd lehet a teljes csomag.

Tavaly halottak napján/mindenszentekkor egy Budapest temetőinek történetéről szóló anyaggal indítottuk hivatalosan útjára az Átlátszó vizualizációs projektjét, az Átlót. Akkor leírtuk, hogy mi a projekt háttere, milyen céljaink vannak vele, és milyen közép- és hosszútávú terveink vannak.

Az Átló elindulását az Átlátszó olvasóinak SZJA 1 százalékos felajánlásai tették lehetővé, a féléves működésünk után pedig röviden beszámolunk arról, hogy milyen eredményeket értünk el.

Az Átló Magyarország első, kifejezetten adatalapú vizuális médiatartalmakra szakodosott újságírásprojektje. Az adatalapú újságírás mindig is fontos volt az Átlátszó számára, de azt gondoltuk, hogy a nemzetközi trendeket itthon is érdemes lenne követni és képviselni, az ilyen típusú tartalmak ugyanis máshol a mindennapos tartalomelőállítás részei, Magyarországon azonban, bár egyre több és jobb adatvizualizáció jelenik meg (különösen az Indexen, a G7-en, a 444-en, és több szabadúszó adatos, grafikus kezéből), kifejezetten ilyen anyagok előállítására szakosodott csapat nincsen.

Az Átló azzal indult, hogy egyik feladata az Átlátszó hagyományos oknyomozó tevékenységének kiegészítése és támogatása adatokkal, grafikákkal és fejlesztésekkel. Ugyanilyen fontos volt azonban az önálló, az Átlátszó tematikájából kilógó adatvizualizációk készítése is, amelyek tudományos, történelmi, kulturális témákat dolgoznak fel. Abban bíztunk, hogy az ilyen anyagokra is lehet igény a magyar olvasók részéről. Nem csalódtunk.

Mit csináltunk eddig?

Az elmúlt fél évben megcsináltunk 20 önálló anyagot, két fejlesztést (NERTravel, Tao-kereső), ezen belül több mint 60 adatvizualizációt és ugyanennyi tematikus térképet, 30 illusztrációt és 5 videót.

ATLO SHOWREEL from Atlo Team on Vimeo.

Milyen eredményeket értünk el?

Anyagainkat itthon többek közt az Index.hu, a 24.hu, a Hvg, a 444, a Blikk, az Eurosport, valamint számos szakblog és Facebook-csoport idézte, vette át (például az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-csoportja vagy Kovács Zoltán kormányszóvivő!), ezúton is köszönjük nekik. Külföldön az anyagainknak külön riportot szentelt az Online Journalism Blog, a Global Investigative Journalism Network,  szemlézte a Mapsmania térképes szakblog, a Reddit, a Budapest utcaneveit feldolgozó anyagunkat pedig a Tableau adatvizualizációs szoftver (amit sokszor mi is használunk) a nap adatvizualizációjának választotta. Munkáinkat az elmúlt fél évben négyszer választotta be a Global Investigative Journalism Network a hét legjobb projektjei közé.

Emellett kiállítottunk a CEU Data Stories kiállításán, előadtunk a Databánya meetupján, az Átlóval részt vettünk a mecheleni Dataharvest konferencián és több nemzetközi megbízáson is elkezdtünk dolgozni. Ezzel együtt pedig az Átlátszó és az Átló olyan helyekre is eljutott, amelyek politikával, közélettel, korrupcióval nem foglalkoznak, csak szeretik az érdekes tartalmakat. Munkánkat így több százezer ember láthatta eddig valamilyen formában. Ráadásul a világ egyik legfontosabb adatvizualizációs szakértőjének, Alberto Cairónak is megmutathattuk a munkáinkat (a vele készült interjúnkat itt olvashatja).

A legolvasottabb tartalmaink

A holtakra épített város

Budavár 1541-es elfoglalása után néhány kivételtől eltekintve a budai és pesti keresztény templomokat muzulmán mecsetté alakították át, a temetések pedig nem csupán a templomokban és azok környékén, hanem az akkori városfalakon belül is többnyire megszűntek. A budai oldalon közvetlenül a Bécsi (vagy Zsidó) kapunál a mai Hunfalvy utcánál kimutatható egy török-zsidó temető megléte.

A holtakra épített város 3D Map (részlet) / The City Built on Dead 3D Map from Atlo Team on Vimeo.

Így futott az ország – SPAR Budapest Maraton 2018

Még csak a felénél járok, és kiköpöm a tüdőm. Vajon hol tart most a mezőny eleje, és mennyien lehetnek mögöttem? A lényeg, hogy célba érjek, de azért kíváncsi vagyok, hogy a korosztályom hogyan mozgott hozzám képest. A versenyen rögzített részidők alapján új perspektívából mutatjuk a 33. SPAR Budapest Maraton egyéni futóit.

Növekvő városok

Nézd végig, hogyan nőttek a magyar megyeszékhelyek 250 év alatt!

A GDP csúcsai

Eljátszottunk a gondolattal, hogyan nézne ki Európa, ha domborzatát nem a tektonika, hanem gazdasági erők alakítanák. Ezeket láttad már? Utak, épületek, hálózatokMagyarország településeinek szerkezete Növekvő városokMegyeszékhelyeink fejlődése

Bekamerázott Budapest

A térfigyelő kamerák jelenléte sokak számára a biztonságot jelenti, másoknak pedig az állam mindenhová elkísérő szemeit. A kormány új törvénye miatt az eddig egymástól függetlenül kezelt kamerákat egyetlen rendszerbe kötik be, a felvételek tárolási és felhasználási feltételeit pedig kiterjesztik.

Terek és nevek – Budapest utcanevei

Budapesten közel kétezer olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről lett elnevezve, esetleg valamely keresztnevet viseli. A névadási szokások sokmindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak, mely korszakokat véli saját történelme kiemelkedő és fontos időszakának.

Menekültek Trianon után

Nemrég tették közzé Dékány István Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan-hova menekültek. „Az első világháborús összeomlás után az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást.

Így szavazott Budapest az EP2019 választáson

Május 26-án vasárnap tartották az európai parlamenti választást Magyarországon, amely országos szinten a Fidesz-KDNP magabiztos, 52 százalékos győzelmével zárult. De mi történt Budapesten? Hogy szavazott a főváros? Melyek voltak a legaktívabb kerületek? Hol nyert igazán nagyon a kormányzó pártszövetség, és hol lenne verhető? Ebben az anyagunban ezt mutatjuk be.

Miket tervezünk?

Az Átlátszó finanszírozása kivételes helyzetbe hozott minket, de nyilván a kezdőlöket nem tart ki örökké. Az a tervünk, hogy piaci megrendelésre is dolgozzunk, teljesült, vagyis nem pusztán eltartottak vagyunk, hanem pénzt is hozunk a házhoz. Dolgoztunk a genfi székhelyi Small Arms Survey szervezetnek, a bécsi Eurozine-nek, jelenleg pedig a szintén bécsi Európai Biztonsági és Együttműködési Szervetnek (EBESZ – OSCE) készítünk egy adatos anyagot.

Ezeknek a megbízásoknak a mennyisége jelenleg annyira elég, hogy néhány hónapig meg tudjuk hosszabbítani a létünket, viszont többet nem tudnánk párhuzamosan vállalni. Ahhoz, hogy több megbízást tudjunk teljesíteni, vagyis esélyünk legyen eltartani magunkat, növekednünk kell, mert a jelenlegi kapacitásaink végesek. Tehát az elsődleges tervünk, hogy növekedjünk, illetve olyan specialistákat is meg tudjunk fizetni, akiknek segítségével még jobb és összetettebb tartalmakat tudunk készíteni.

Számos olyan tervünk van továbbá, amelyhez az adatot vagy meg kell vásárolni, vagy elő kell állítani, ami sok esetben szintén nagyon költséges lehet. Eddig igyekeztünk olyan anyagokat gyártani, amelyhez az adat ingyenesen hozzáférhető volt, vagy mi magunk állítottuk elő, de ezek a lehetőségek szintén limitáltak. Ráadásul sem a közpénzből előállított köz- és tudományos adat, sem pedig a magáncégek esetében nem állunk jól az adatközlés terén, erről itt írtunk.

Szintén költséges az új technológia. Ahogy az Átlátszónál, úgy az Átlónál is különösen fontos, hogy új technológiákat, szoftvereket tudjunk kipróbálni. Eddig a legtöbb esetben ingyenes lehetőségekkel éltünk (egyes szoftverek ingyenes, vagy próbaverziói például), de ahhoz, hogy hosszabb távon a nemzetközi mezőnnyel összevethető minőségű munkákat tudjunk készíteni, ugyanazokat a technológiákat és szoftvereket kell nekünk is használnunk ugyanazokkal az opciókkal, amiket ők használnak.

Tartalmi ötletből nincs hiány. Folytatjuk az ország és Budapest különféle szempontú feldolgozását, ezekben még nagyon sok lehetőség van adatszinten. Vannak továbbá eddig fiókban maradt, illetve félkész anyagok is, amikre nem jutott időnk, vagy nem voltunk velük még elégedettek, vagy nem találtuk meg a megfelelő bemutatási módot hozzájuk.

Tehát még egyszer a terveink:

  • több tartalom
  • magasabb színvonal
  • összetettebb vagy izgalmasabb megoldások

Mostantól támogathatsz is bennünket!

A további megbízások és lehetséges pályázatok csak forrásaink egyik részét teszik ki. Ha tetszett az eddigi munkánk, vagy legalábbis találtál olyat közöttük, ami tetszett és szeretnéd, ha még több ilyet csinálnánk, akkor mostantól támogathatsz is bennünket az Átlátszón keresztül. A támogatás nem a semmiért kérjük: különféle csomagokat dolgoztunk ki, a támogatásért cserébe pedig ajándékokat kapsz.

Csomag1 – 5000 forint – Ajándék: 1 db plakát

###

Csomag 2 – 10000 forint – Ajándék: 1 db plakát + 1 mappa 8 kis poszterrel

###

Csomag3 – 15000 forint – Ajándék: 1 db plakát + 1 mappa 8 kis poszterrel + 1 vászontáska

###

Csomag4 – 25000 forint – Ajándék: 3 db plakát + 1 mappa 8 kis poszterrel + 1 vászontáska

###

A plakátok így néznek ki:

Növekvő városok, Utak és hálózatok, Kossuth-díj

A vászontáskák pedig így:

Utak és hálózatok, Növekvő városok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit kell tenned, ha támogatni szeretnél bennünket?

Az Átlátszó honlapján itt érhetők el a különféle támogatási lehetőségek. Miután kiválasztottad a neked szimpatikus formát, az átutalási közleménybe írd be, hogy „Átló”. Miután elutaltad a támogatást, írj nekünk egy e-mailt az [email protected] e-mailcímre a következő adatokkal:

Tárgy: Átló támogatás

A szövegbe pedig a következő adatokat: neved, csomag neve, melyik plakátot és/vagy melyik táskát választod a csomagnak megfelelően, valamint azt is add meg, hogy milyen címre postázhatjuk neked az ajándékot. Természetesen személyes átvételre is lehetőség van.

Támogatom

Támogatási elveink Az atlatszo.hu magánadományokból tartja fenn magát. Az átláthatóság érdekében az adományozók nevét és az adomány összegét, természetben nyújtott adomány esetében az adomány jellegét és értékét a honlapon közzétesszük.

Az Átlót úgy is támogathatod, ha konkrétan munkát rendelsz tőlünk. Ha azt gondolod, hogy cégednek, szervezetednek, céljaidnak tudunk segíteni a munkánkkal, workshopjainkkal, tanácsadással, akkor is keress bennünket bátran!

Az Átlót itt tudod bekövetni a Facebookon, itt a Twitteren, itt pedig a Tumblr-en.

Bátorfy Attila

Megosztás