Adatújságírás

Interaktív térkép: nézze meg, honnan és hova menekültek Trianon után a magyarok

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan, és hova menekültek.

“Az első világháborús összeomlás után az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást. A magyar állam vezető tisztségviselőit hűségeskü letételére kötelezték, akik ezt megtagadták, azokat kiutasították országukból. Az anyaország a marhavagonokban érkező menekültek jelentős részének nem tudott sem állást, sem lakást biztosítani, így azok hónapokig, évekig a vagonokban várták sorsuk jobbra fordulását” – áll a könyv ismertetőjében.

Az Átló interaktív térképe

Dékány István levéltári, könyvtári kutatásaiból összeállított egy közel 16.000 személyes adatot tartalmazó adatbázist arról, hogy a történeti Magyarország területéről kik honnan és hova vándoroltak, vagy menekültek Trianon után. Ezt mutatjuk be az Átlón egy interaktív, elforgatható és zoomolható térképen. A térkép az alábbi linkre kattintva érhető el:

Menekültek Trianon után

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan-hova menekültek. „Az első világháborús összeomlás után az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást.

Bátorfy Attila

Megosztás