Oknyomozás

Sztorik a régióból: egy holland újságíró meggyilkolásától a szlovákiai parlamenti választásokon használt deepfake videóig

Szlovákiában a választások előtt egy deepfake videót vetettek be a szavazás manipulálására. Hollandiában lengyelek szervezték meg egy újságíró meggyilkolását, aki a kábítószer-kereskedelemről tudósított. Az amerikai magyar nagykövetség milliókat fizetett Trump egykori kampányemberének és amerikai lobbistának, hogy a közösségi médiában védje a magyar kormányt. Hollandiában drogkereskedők béreltek fel hackereket, hogy megtalálják az európai kikötőkben lefoglalt kokainimportjukat. Máltán egy halálos kimenetelűvé vált verekedés rendőrségi nyomozáshoz vezetett, amely egy romániai szervezett bűnözői csoportot leplezett le; Bulgáriában pedig a pénzügyi tanácsadók szolgáltatásai közé tartoznak több százmillió eurós adóelkerülési módszerek. Ez az OCCRP regionális hírlevelének 11. száma, amelyben a legjobb októberi és novemberi tényfeltáró anyagait gyűjtötte össze hét kelet-közép-európai oknyomozó újságíró központ.

Deepfake és a szlovák választások

A 2023-as szlovák parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak különleges volt abból a szempontból, hogy ez volt az egyik első alkalom, amikor az úgynevezett deepfake-ek – vagyis a számítógéppel generált hang- és videófelvételek – terjedtek a választási időszakban.

Két nappal a szavazás előtt olyan felvételek terjedtek az interneten, amelyek állítólag egy napilap helyi újságírójáról és a Progresszív Szlovákia elnökéről készültek, amely a legerősebb ellenzéki párt, és Robert Fico SMER-SSD-jének (Irány) legfőbb kihívója volt. Mindezzel egy probléma volt: a politikus és az újságíró állítólagos beszélgetését bemutató felvétel nem valódi. Ennek ellenére már több tízezren már meghallgatták.

A deepfake videót több politikus is megosztotta, köztük Štefan Harabin volt legfelsőbb bírósági vezető és ex-miniszter, valamint Peter Marček volt parlamenti képviselő. Mindketten Kreml-barát nézeteikről ismertek.

Lehet, hogy a videó egy nagyobb terv része volt? Kérdezik az újságírók az oknyomozó cikkben, amely angolul itt, szlovákul pedig itt olvasható.

Lengyel kábítószer-kereskedők a holland drogkartell szolgálatában

A lengyel Frontstory kiderítette, hogyan kerültek lengyelek a holland alvilág központjába, megszervezve egy újságíró meggyilkolását, aki tanúként szerepelt egy holland maffia elleni perben.

A holland drogcsaták egy nagyobb képhez tartoznak, amelynek a lengyel kikötők is részei, itt halad át ugyanis az egyik csempészútvonal, ami az orosz-ukrán háború kitörése óta az egyik legfontosabb útvonallá vált. A NarcoFiles projekt részét képező oknyomozás azt is feltárja, hogyan keverik a lengyel laboratóriumok a kokaint, mielőtt a drog a piacra kerül.

„Lengyelország mindig is egyfajta csomópontja volt a kábítószer-kereskedelemnek” – mondta a pomerániai vám- és adóhivatal tengeri bűnözés elleni osztályának egyik tisztviselője. „Az utóbbi időben ez a szerep tovább erősödött a keleti határon túl történtek miatt.”

Az eredeti cikk angolul a vsquare.org oldalon olvasható.

Az amerikai igazságügyi minisztérium adatbázisa feltárja Orbán lobbizási kísérleteit

„A gonosz Soros György azt követeli, hogy Biden és az EU semmisítse meg Magyarországot és Lengyelországot. Ez ellen fel kell lépnünk” – többek között ez a Twitter- (mostanra X) poszt is az amerikai magyar nagykövetség számláján született, derült ki azokból a dokumentumokból, amit a magyar kormány washingtoni lobbistája, David Reaboi tett közzé.

Reaboi-nak 2020 és 2021 között összesen 35 ezer dollárt (12,4 millió forintot) fizettek különböző szolgáltatásokért, többek között azért is, hogy a közösségi médiában védelmezze a magyar kormányt.

Carlson

Carlson és Orbán Budapesten, 2021-ben. Forrás: Orbán Viktor, Facebook

Reaboi, aki korábban Donald Trump mellett kampányolt, megpróbált magyar politikusokat meghívni amerikai talk show-kba, de ritkán járt sikerrel. Sajtóértesülések szerint a Biden-kormányzatot egyre jobban aggasztja az Orbán-kormány washingtoni lobbizása.

Halálos verekedés vezetett el a bukaresti bűnbandához

Egy tavaly ősszel Málta utcáin történt verekedést követő nyomozás során egy bukaresti bűnbandához köthető, kábítószerből és prostitúcióból hasznot húzó illegális vállalkozásra derült fény.

Ami kezdetben véletlen találkozásnak tűnt egy máltai bár előtt, gyilkossági nyomozássá vált, miután egy Romániában élő brit állampolgárt megöltek. Később kiderült, hogy egy olyan csoporttal állt kapcsolatban, amely többek között prostitúcióba és kábítószer-kereskedelembe keveredett, és a gyanú szerint pénzügyi indítékok álltak a háttérben.

A Rise Project cikkeiben a szervezett bűnözés szövevényes hálóját tárta fel, amely egy bukaresti kerületben gyökerezett. A csoport, amelynek tagjai aktívan részt vettek a kábítószer-kereskedelemben és különböző illegális vállalkozásokban, jelentős vagyont halmozott fel, például luxusautókat és nagy értékű ingatlanokat.

Drogbárók béreltek fel hackereket, hogy kokaint juttassanak át a kikötői ellenőrzéseken

Davy de Valk viszonylag hétköznapi életet élt Rotterdam egyik kerületében. Volt barátnője és két gyereke, és focimeccsekre járt, ahol néha verekedésbe keveredett. Az iskolában az egyébként nem feltűnő de Valk megtanulta a programozás alapjait, és alapvető ismereteket szerzett arról, hogyan lehet feltörni olyan rendszereket, amelyekhez nem ismerte a jelszót.

Hacker Davy De Valk Fb Picture 1536x815

Forrás: Facebook

Hackeri képességeit végül jövedelmező, de illegális célokra használta fel. Drogkartellek kezdték alkalmazni, hogy kiderítse, hol vannak az óceán túloldalán elrejtett kábítószer-konténerek – és de Valk milliókat kezdett keresni. A teljes történet, amely szintén a NarcoFiles nevű nemzetközi projekt része volt, itt olvasható.

Bolgár tanácsadók segédkeztek a román adócsalásban

A Romániával határos bolgár Rusze városában több pénzügyi tanácsadó segített román üzletembereknek áfacsalást elkövetni, és egyes esetekben az Európai Uniótól – amelynek mindkét ország tagja – származó pénzeket elsikkasztani.

Az OCCRP partnere, a Context leplezte le a csalást, miután a BIRD bolgár lap újságíróival közösen nyomozott utána. Az újságírók megállapították, hogy az elkövetők az úgynevezett „hiányzó kereskedő” típusú csalás módszerét alkalmazták, amely az uniós tagok közötti kereskedelemre vonatkozó áfamentes adószabályokat használja ki fiktív export létrehozásával.

Jellemzően egy vagy több fedőcéget hoznak létre, és elkezdenek árukkal kereskedni az uniós országok között, ami áfamentes, mivel az EU-ban az áfa csak a belföldi kereskedelemre vonatkozik. Egyszerű esetekben a csalók olyan árukat importálnak, amelyeket belföldön értékesítenek, majd a helyi vevőnek kiszámlázzák, anélkül, hogy az áfa értékét átutalnák az adóhatóságnak. A teljes vizsgálatot itt olvashatja.

Ez a cikk az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) hét oknyomozó újságíró központjának munkája: Investigace.cz (Cseh Köztársaság), Bird.bg (Bulgária), Frontstory.pl (Lengyelország), Rise Project (Románia), Ján Kuciak Oknyomozó Központ – icjk.sk (Szlovákia), Átlátszó (Magyarország), Context Investigative Reporting Project (Románia). Fordította: Szopkó Zita. Címlapkép:  James O’Brian, OCCRP

Megosztás