Heti lapszemle

Gyerekenként 56 millióért épült bölcsőde, NER-es irodaházba költöző állami szervek

Magyar Hang: Hadházy Ákos: 677 millióból épült 12 férőhelyes bölcsőde Nógrádban

Jelentősen túlárazottnak tartja Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő a Nógrád megyei Kazáron átadott bölcsődét. A közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint 677 millió forintból épült meg a 12 férőhelyes bölcsőde. Vagyis – írja – egy férőhelyet 56 millió forint EU-s támogatásból sikerült megépíteni. A KSH szerint Nógrádban az új lakóházak négyzetméter ára 650 ezer forint körül van. Az 1600 lelkes, Salgótarjánhoz közeli településen épült bölcsőde teljes alapterülete (folyosókkal, tornaszobával együtt) körülbelül 300 négyzetméter, vagyis 2,25 millió/négyzetméter áron, azaz durván háromszoros áron készítették el.

Magyar Narancs: Másodjára is teljesen elölről kell kezdeni a Simonka-pert, jön a harmadik felvonás

Februárban ismét teljesen elölről kell kezdeni Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken. A négy éve kezdődött per már másodjára indul újra a nulláról. Sokat látott ügyvédek sem tapasztaltak még ilyet. A maga lassú tempójában haladó, és immár kétszer visszatapsolt tárgyalássorozat még odáig sem jutott el, hogy a vád két koronatanúját, Kovács Zoltánt és Juhász Gábort meghallgassák a bíróságon.

Telex: A Mol-torony mellé költözhet a MÁV és több hivatal, NER-es vállalkozóktól bérelnének székházat

A MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is a Nádorkertnél épülő BudaParton bérelhet majd irodát – derül ki a lap által megszerzett dokumentumokból. Az intézmények már szerződést is köthettek a BudaParttal, mert a dokumentumok szerint a még fel nem épült házak terveit az ő előzetes igényeikhez igazítják majd. A BudaParton épülő irodaházak megrendelője a Kopaszi Gát Zrt., az ingatlanfejlesztő (tehát az építkezés fővállalkozója) a Property Market Kft., utóbbi a Market-csoport részeként Garancsi István és Scheer Sándor tulajdonában van. A Kopaszi Gát Zrt.-nek négy tulajdonosa van, amelyek Hernádi Zsolt MOL-vezérhez, Garancsi Istvánhoz és Tiborcz Istvánhoz köthetők.

24.hu: Tóparti villákat terveznek a volt zánkai MÁV-üdülő helyére, Nagy Márton árnya is felsejlik a háttérben

A partmenti ingatlan az 1970-es évektől 2015-ig az állami vasúttársaság üdülőjeként funkcionált, majd bezárása után közvetlen állami tulajdonba került. A Zánka-Köveskál vasútállomáshoz és a községi strandhoz közeli, több mint 16 ezer négyzetméteres telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverés útján értékesítette 2022-ben 574 millió forintért a Goro Maxi Kft.-nek. Nyáron a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap birtokába került, melyek kapcsolatba hozhatók Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel. Az egykori balatoni MÁV-üdülő területe ma már építési terület, a lap információi szerint „a klasszikus balatoni villákra jellemző stílusú építmények kialakítását tervezi” a tulajdonos.

K-Monitor: Csúszdára ülteti az önkormányzatokat a kormány

Az év végén a Kormány beismerte: nem sikerült teljesíteni az 5,2%-ra módosított hiánycélt, és a növekedés sem jött össze 2023-ban. A Pénzügyminisztérium által kiadott előrejelzésből nagy vonalakban az is látszik, hogy 2027-ig milyen költségvetési kiadásoknál lesz továbbra is bőkezű a kormány és hol tervezi lefaragni a költségeit. Nincs meglepetés: továbbra is az önkormányzatokon spórolnának, ami a települések működőképességének felborulásával fenyeget. A burkolt megszorítás politikai haszna, hogy a válságtünetekért a helyi polgármestereket lehet felelőssé tenni, ráadásul a kormány érdemi alkotmányos védelem nélkül önkényes különbséget tehet a települések között, támogatva a kormánypárti és tovább sanyargatva a vele ellentétes színezetű városokat.

Címlapkép: A kazári bölcsőde (fotó: Hadházy Ákos/Facebook)

Megosztás