Szeged

Nem írtunk a hadi sírokról, templomokról, ezért nem nézhettük meg a püspöki stadiont

Plácido Domingo koncertjével és a Lazio elleni meccsel nyit augusztusban Kiss-Rigó László “püspöki stadionja” Szegeden. A mintegy 8000 férőhelyes Szent Gellért Fórumba, azaz a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjába nemrégiben sajtóbejárást szerveztek. Több helyen lehetett olvasni azonban, hogy “akárkiket” nem engednek be a 12,7 milliárd forint közpénzből épült stadionba. Mi is tettünk egy próbát. 

Akármennyire is gyenge a magyar foci, és ezen belül a szegedi labdarúgás, a nettó 12,7 milliárd forintos stadion hamarosan átadásra kész, augusztusban megnyitják hivatalosan is.

Arról korábban mi is írtunk, hogy még egy 2015-ös kormányhatározattal előbb a Szeged-Csanádi Egyházmegye térítésmentesen megkapott egy 3 hektáros ingatlant. Ekkorra egy kormányrendelettel a beruházás nemzetgazdasági szempontból már kiemelt lett, később pedig, a Magyar Közlöny 2016. december 17-i számában az jelent meg, hogy a 2017. évi költségvetésben a kormány 9 milliárd 700 millió forintot csoportosít át egy 8176 férőhelyes futballstadion és egy konferenciaközpontot is magába foglaló Szegedi Ifjúság Centrum kialakítására. Ez az összeg emelkedett később nettó 12,7 milliárd forintra. A kivitelező a Market Zrt., amely Garancsi István érdekeltsége.

Stadiont épít a megyéspüspök Szegeden, Habony Árpád barátai is beszálltak egy helyi futballklubba

A nagypolitika a Tisza-parti városban is beszállt a labdarúgásba. Az egyik helyi klub, a SZEOL SC a harmadosztályban küzd a feljutásért, a másik, a Szeged 2011 a második vonalban a kiesés elkerüléséért. Az Orbán Viktort lelkesen támogató Kiss-Rigó László püspöknek a kormányfő barátja, Garancsi István cége építi a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadiont.

Először a szegedi önkormányzat online lapja, a szeged.hu írta meg, hogy július 5-én, sajtóorgánumok részére megmutatják a stadiont és ifjúsági centrumot, hivatalos nevén Szent Gellért Fórumot, ám arra nem engednek be valamennyi releváns szerkesztőséget, így például őket sem.

A meghívó szövegében kizáró ok nem szerepel, pusztán regisztrációs kötelezettség, de a meghívottakat listáját a Szeged-Csanádi Egyházmegye állította össze. Minket nem invitáltak.

Csakhogy a közpénz-milliárdokból épült intézmény nem zártkörű születésnap. Így bíztunk benne, hogy ha határidőben regisztrálunk, bejutunk forgatni, hiszen az épület mérete egyébként nem zárná ki a bejutást. Tettünk tehát mi is egy próbát, és a július 3-ai határidő előtt két levélben is regisztráltunk, a Szeged-Csanádi Egyházmegye felé pedig jeleztük, hogy a bejáráson szeretnénk jelen lenni, fényképeket és videót készíteni. Ezen kívül a meghívóban szereplő, a Market Zrt. sajtóreferensének e-mail címére is elküldtük kérdéseinket.

A stadion avató ünnepségét augusztus 28-án tartják, Plácido Domingo operaénekes koncertjével, illetve az egyik legismertebb olasz labdarúgó csapatnak, a római Laziónak a Szeged-Csanád Grosics Akadémia elleni vendégjátékával.

Vámosi Attila, a Market Zrt. sajtóreferense az Átlátszó Országszerte kérdésére egybek mellett elmondta, a Szegedi Ifjúsági Centrum építése a megfelelő ütemben halad, tartják az előzetesen felállított ütemtervet. 

Megkeresésünkre válaszolt a Szeged-Csanádi Egyházmegye is.

Válaszukból kiderült, hogy a sajtóbejárásra azoknak a szerkesztőségeknek a munkatársait hívták meg, amelyek “folyamatosan tájékoztatták a közvéleményt a Szent Gellért Fórum építkezéséről, továbbá a Szeged-Csanádi Egyházmegye kulturális rendezvényeiről, az egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények korszerűsítéséről, a hadi sírok felújításáról, illetve új templomaik építéséről. Az Átlátszó pedig sajnos ezekről – az egyházmegye életében fontos eseményekről – mindeddig nem számolt be. Mindezek figyelembe vételével a Szent Gellért Fórum megtekintése az Átlátszó munkatársa, tudósítója számára egyelőre nem aktuális” –  zárta sorait válaszlevelében a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Az egyházmegye az eseményre egyébként a Délmagyarország, a Szegedma, a Rádió88, a Katolikus Rádió, a Magyar Távirati Iroda és a Szeged Televízió munkatársait hívta meg. Érdemes tudni, hogy a Rádió88 és a Szeged TV-n kívül valamennyi erősen kormánybarát sajtótermék. Az Átlátszón és a szeged.hu-n kívül a helyi független és közéletileg aktív Szegeder hírportál sem kapott meghívót az eseményre.

B. Kovács Tamás

Címlapfotó: Az épülő Szegedi Ifjúsági Centrum beruházását bemutató tábla és az épülő centerpálya 2018. augusztus 17-én. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában megvalósuló központban egy nyolcezer fő befogadására alkalmas stadion és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Megosztás