Heti lapszemle

Borkai Zsolt ügyében megszüntették a nyomozást, megvette a NER a Librit is

Telex: Lezárta a rendőrség a Borkai Zsolt körül hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával indult ügyeket

„Mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt az eljárást, amit többek között Hadházy Ákos feljelentése nyomán folytatott nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentés alapján azt vizsgálták, hogy történt-e bűncselekmény akkor, amikor a győri önkormányzat volt ügyvédje elkezdte felvásárolni a győri Audi-gyár közelében lévő földeket, amiket aztán Borkai Zsolt vezetése alatt az önkormányzat szántóból ipari fejlesztési területté alakított.

24.hu: Gigatámogatás Tokajra: kétmilliárd forint jutott egy nappali tagozatos diákra

Valóságos pénzeső zúdult a Tokaj-Hegyalja Egyetemre alig fél évvel a megalapítása után: egy összegben 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Mivel ez egy nagyon kicsi egyetem, ha ezt a pénzt a tanári kar között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, de miután a nappali tagozatos diákok száma sem érte el a döntés idején a negyvenet, így ugyancsak kétmilliárd esik egy hallgatóra. A pénzt túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, amely már a kamatokból is több milliárdos bevételhez jut – ami az államnak ugyancsak kiadás.

Magyar Hang: Az MCC lett a Libri többségi tulajdonosa

A Libri Csoport többségi tulajdonosává válik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – jelentette be Orbán Balázs kuratóriumi elnök, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Facebookon. Az MCC 2021-ben lett kisebbségi részvényes, 2023-tól pedig emeli részesedését 98,5 százalékra. „Ennek a lépésnek köszönhetően az MCC stratégiai-pénzügyi befektetőként még nagyobb hozzáadott értéket nyújt a Libri számára, elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantálja a magyar könyv jövőjét.” – mondta Orbán Balázs.

G7: Látványos grafikon mutatja, hogyan vette át a hatalmat a NER az építőiparban

Míg 2010-ben nemzetközi, és a Fidesz-kormányhoz kevésbé kötődő magyar vállalatok voltak az építőipar legnagyobb szereplői, 2022-re teljesen leuralta a szektort a NER. Bár a jelek szerint a felpörgő inflációban tavaly csökkent a kormányközeli vállalatok részesedése, a dominanciájuk így is rendkívül látványos. A 15 legnagyobb árbevételű cégből öt Mészáros Lőrincé, és további öt áll egyéb olyan vállalkozók tulajdonában, akik ismerten jó kapcsolatot ápolnak a kabinettel, illetve annak tagjaival.

444: Tavalyhoz képest ötszörösére nőtt a Mészáros Lőrinchez tartozó OPUS GLOBAL üzemi eredménye

Üzemi szinten ötszörösére nőtt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS GLOBAL Nyrt. eredménye a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében, közölte a társaság pénteken az MTI-vel. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett cégcsoport konszolidált szinten az év első három hónapjában a bázisidőszakhoz képest 71,3 százalékkal magasabb, összesen 167 milliárd forint működési bevételt ért el. Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 15,1 milliárd forintot ért el, ami több mint ötszöröse az előző év azonos időszaka üzemi eredményének.

Címlapkép: Borkai Zsolt 2019-ben, győri polgármesterként (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás