Szeged

Ingyen is alig kiváncsi valaki Szegeden a püspöki csapat meccsére

9 milliárd 700 millió forint – ennyiből épül Szegeden 8 ezer férőhelyes stadion részben annak a focicsapatnak, melynek az átlagos nézőszáma az elmúlt idényben 459 fő volt. Annak ellenére, hogy tavaly a klub ingyenessé tette a hazai mérkőzéseket. A cég veszteségesen működött.

Talán szerencse, hogy a magyar futballcsapatok nem a nézőszám alapján kapják a támogatást, mert akkor bajban lenne a Szeged-Csanádi Egyházmegye focicsapata (is). Az éppen a kieső helyhez közel szenvedő NBII-es – stadionhiány miatt Gyulán felkészülő – Szeged 2011-Grosics Akadémia.

A magyarfutball.hu összesítése alapján ugyanis a Kiss-Rigó László megyés püspök szárnyai alatt működő focicsapatra az előző szezonban meccsenként 459-en voltak kíváncsiak. Annak ellenére csak ennyien, hogy a hazai meccsek látogatását a 2016-2017-es bajnoki évtől ingyenessé tette a klub a regisztrált szurkolóknak.

A hatalmas nézőszám, és a gyenge szereplés ellenére Szegeden részben a csapatnak 10 hektáros területen UEFA 4-es előírásoknak megfelelő, 8 ezer férőhelyes stadion is épül. Az adóforintokból épülő stadionról megírtuk, hogy a 9 milliárd 700 millió forintos létesítményt a budapesti Market Építő Zrt. végezheti, akik egyedül adtak be ajánlatot a nyílt közbeszerzési felhívásra. A Market Építő Zrt. Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége.

Az építkezés gőzerővel zajlik, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az április elejei alapkő letételen beszédet mondott. Elárulta, hogy a komplexum magában foglal majd egy szállodát is, amit ugyan külön nem akartak építeni, de mivel a telekhez tartozik egy lerobbant szálloda épület, így azt felújítják és egy 45 szobából és 90 férőhelyből álló sportszálló lesz majd belőle.

Kedden került fel Igazságügyi Minisztérium céginformációs oldalára a focicsapatot működtető Szeged 2011 Kft. 2017-es beszámolója. Ebből derül ki, hogy míg 2015-ban 366 ezer forint jegyárbevételt értek el – vagyis ennyit áldoztak a fociszeretők saját zsebükből belépőre – addig ez 2016-ra 315 ezer forintra csökkent. 2017-ben már viszont pontosan 0, azaz nulla forint volt a jegybevétel – ennek oka az ingyenes belépés.

Fenntartásra múlt évben 247 millió forintot fordíthatott a cég, ez „egyéb bevétel” címen érkezett. Évről évre több jut személyi kiadásokra is. 2015-ben 193 millió, 2016-ban már 253 millió ment személyi ráfordításokra, ami 60 millióval több az egy évvel korábbinál, 2017-ben pedig 292 millió forint. A tulajdonos egyházmegye tőkét vont be tavaly: 30 millió forinttal megemelve megduplázta, 60 millióra növelte a cég törzstőkéjét. A gazdálkodás jövedelmezősége csökkent, az adózott eredmény 24 millió forinttal maradt el az egy évvel korábbitól, a tavalyi veszteség 3,5 milliót tett ki. 

Segesvári Csaba

Megosztás