nemzeti együttműködés

Lakitelek: népfőiskola és wellnessközpont állami pénzekből

Lovarda, tornacsarnok, sportpálya, termálfürdő, kemping, szálloda – egyebek mellett ezek előzetes megtervezésére írt ki közbeszerzési pályázatokat a Lezsák Sándor országgyűlési alelnök nevével fémjelzett lakiteleki Népfőiskola Alapítvány. Az alapítványt hiába tömik közpénzzel, mégis veszteséges.

„Mi nem tehetünk róla, hogy Lezsák úr olyan infrastruktúrát tart fenn, amelyet nagyon nehéz működtetni és bírni anyagilag. Én nem egyszer voltam a Lakitelek Népfőiskolán és mindannyiszor az jutott eszembe, uram isten, miként tudják ezt fenntartani!” – ezt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke mondta még a 2014-es önkormányzati választási kampány idején a Hirosveny.hu tudósítása szerint Kiskunfélegyházán.

Kósa annak apropóján osztotta az általa ellentmondásos személyiségként jellemzett „Sanyi bátyámat”, azaz Lezsák Sándor egykori MDF-alapítót, jelenleg a Fidesz-szövetségesnek számító Nemzeti Fórum (NF) politikusaként Fidesz-színekben országgyűlési képviselőt és a T. Ház alelnökét, hogy Kiskunfélegyházán a Fidesz jelöltje ellenében indított polgármester-jelöltet az NF.

Csányi József helyi vállalkozó meg is nyerte a választást, annak ellenére, vagy tán éppen azért, mert – Kósa szerint legalábbis – a Lezsák-féle Népfőiskola Alapítvány egyik anyagi támogatója.

Az alapítványt mindenesetre ezen intermezzo ellenére továbbra is tömi pénzzel az állam: az idei központi költségvetésben működési támogatás címén 300 millió forintot, épület-felújításra pedig 2 milliárdot kaptak. Legfrissebb, 2014-re vonatkozó pénzügyi beszámolójuk szerint a Lezsák által elnökölt, 1990-ben létrehozott alapítvány bevétele 445,7 millió volt, ebből a támogatások 343 milliót tettek ki, az emberminisztérium fejezetében szereplő 300 millión felül adott pénzt a Miniszterelnökség is.

Az adózott eredmény mégis 47 milliós mínuszt mutatott, tizenhétmillióval nagyobb deficitet, mint egy évvel korábban.

A Lezsák-féle népfőiskola pénzügyeiről és képzéseiről az Átlátszó Oktatás írt:

Állami milliárdok, keleti nyitás: Lezsák Lakiteleki Népfőiskolája

A Közbeszerzési Értesítő Lakitelek-napokat tartott múlt szerdán, amikor is három közleményük is megjelent. Egyikben az alapítvány eljárást megindító pályázatot tett közzé hűtőház, nyomdaépület és vendégház-felújításra 655 millió forint becsült értékben.

Két korábbi tenderüknek pedig az eredményét tették közzé. E szerint 9,9 millió forintért készíthet úgynevezett előtervet (ez messze megelőzi a kiviteli tervet, praktikusan vázlatként fogható fel) lovarda, nyitott és fedett termálfürdő, kemping, sportpálya, kilátó és jurtatábor létesítményekhez az Ybl-díjas építész, Jankovics Tibor által vezetett keszthelyi Forma Zrt. Szintén a Népfőiskola Alapítvány pályázata nyerteseként készítheti el a Hungarikum Hotel előtervét a Leták és Tamás Építésziroda 7,5 millióért.

A beruházások részleteiről kérdeztük az alapítványt, válaszukat várjuk. Így egyelőre csak tippelni lehet, hogy a mostani pályázatokban szereplő munkák a 2013-ban meghirdetett, 1,5 milliárdosra taksált költségű beruházás részei.

Az akkori közlemény szerint a cél az, hogy a Lakiteleki intézmény a Kárpát-medencei népfőiskola-hálózat központja legyen, a munkák az Orbán-család bizalmasa, Kiss-Rigó László megyés püspök által vezetett Szeged-Csanádi püspökség tulajdonában lévő 25 hektáron indultak be termálkútfúrással, amit a Fidesz-közelinek mondott Aquaplus Kft. végzett.

Az Átlátszó az Aquaplus kapcsolatrendszeréről:

Dél-dunántúli fürdőbirodalom I. – Bánki Erik pályaképe

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

A politikatörténetben MDF „szülőföldjeként” számon tartott település másról is elhíresült: a kilencvenes években nagy tételekben folyt az olajozás a környéken, a parlamenti olajügyi vizsgálóbizottság egyik tanúja, Nógrádi Zsolt tett minderről részletes – és az őellene indított rágalmazási pereket nem számítva: következmények nélküli – vallomást, amelyben politikusokat is megnevezett.

A fent idézett Hírösvény.hu főszerkesztője, Rajnai Attila annak idején az Élet és Irodalom által közölt riportsorozatot szentelt a Dél-alföldi olajbűnözésnek, az egyik rész történetesen Lakitelekről szól.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás