uniós támogatások

Beperelte az Átlátszót az erdő nélküli lombkorona sétányról elhíresült polgármester

A tarra vágott erdő hűlt helyén épült lombkorona sétányról szóló cikkünk megjelenése után jogi képviselője útján helyreigazítási kérelmet küldött Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester az Átlátszónak. Mivel az általa kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idéztük, a polgármester pedig cikkünk megjelenése előtt nem reagált az ezekkel kapcsolatos megkereséseinkre, a helyreigazítási kérelmének nem tettünk eleget. Filemon nem nyugodott bele a döntésünkbe, és bírósághoz fordult az ügyben, helyreigazítást és bocsánatkérést követel: a per első tárgyalása jövő pénteken lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Nyírmártonfalván feszült a helyzet, amióta az erdő nélküli lombkorona sétány az Átlátszó tényfeltáró cikke és videója nyomán nagy nyilvánosságot kapott. Filemon Mihály polgármester a helyiekre is megpróbál nyomást gyakorolni: a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint az egyik közfoglalkoztatottat felszólította, hogy vegyen le egy nevetős szmájlit egy Facebookra kitett képről, majd később a hivatalban a telefonját kérte el tőle. Amikor pedig nem kapta meg, közölte az alkalmazottal, hogy elmehet, a papírjait majd megkapja.

Filemon a sajtót is megfenyegette: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mindenkit beperel, akik a lombkorona sétányról tudósítottak. Az Átlátszó esetében ezt a fenyegetését már valóra is váltotta.

Az erdő nélküli lombkorona sétányról szóló tényfeltáró cikkünk és videónk megjelenése után küldött helyreigazítási kérelmében a nyírmártonfalvai polgármester azt írta, hogy egy forintot sem kapott még meg a 60 millió forintos uniós támogatásból, emellett nem kapott félmilliárd forintot vagy ahhoz közelítő összeget erdőtelepítési támogatásként 2022-ben, és hogy a lombkorona sétány nem 50, hanem 80 méter hosszú.

Az Átlátszó kitart amellett, hogy a kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idéztük, amikor pedig arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen. Mint ahogy az is, hogy elő-, utó-, vagy részfinanszírozott az uniós projekt.

Lombkorona-gate: Bocsánatkérést követel és sajtóperrel fenyegeti az Átlátszót a nyírmártonfalvai polgármester | atlatszo.hu

Az Átlátszó kitart amellett, hogy amikor arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen.

Miután a helyreigazítási kérelmének nem tettünk eleget, a polgármester bíróságra vitte az ügyet. Az Átlátszó kiadóját és szerkesztőségét is pereli, helyreigazítást és bocsánatkérést követel.

Keresetlevelében fenntartja korábbi álláspontját, miszerint bár megítélték számára, az összeg folyósítása előtt nem lehet uniós támogatásról beszélni. Azt is elővezeti keresetlevelében, hogy a kifogásolt cikkünk „nem a polgármesteri tevékenységével, hanem a magánéletével függ össze”, ezért a személyiségi jogait, jó hírnevét is megsértettük, ráadásul a sztorit számos sajtótermék átvette. A per első tárgyalása jövő pénteken lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Emlékeztetőül: a per tárgyává tett sztorinkban arról írtunk, hogy a nyírmártonfalvai lombkorona sétány kivitelezése közben kivágták a fákat. Nemcsak néhányat, hanem az egész erdőt tarra vágták körülötte, így most egy pusztaság közepén áll a bizarr létesítmény. Az alföldi településeken dübörög a lombkorona sétány építési láz, még a térség országgyűlési képviselője, Tasó László is építtetett egyet.

 

A per tárgyává tett tényfeltáró cikkünk nyomán hivatalos bejelentést, kivizsgálás iránti kérelmet küldött a Transparency International Magyarország az Integritás Hatóságnak a „részben erdő nélküli lombkoronaösvények” ügyében. Bejelentésükben azt írják, hogy az ismertté vált esetekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió által biztosított források felhasználásával megvalósuló egyes projektek kiválasztása során „rendszerszintű hibák fordulnak elő”. Hadházy Ákos és Donáth Anna hasonló tartalmú bejelentéssel fordultak az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz.

A Transparency az Integritás Hatósághoz, Hadházy és Donáth az OLAF-hoz fordult a lombkoronaösvények ügyében | atlatszo.hu

A polgármester nyilatkozatai most az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) címzett beadványban köszönnek vissza, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és Donáth Anna momentumos EP-képviselő jegyeznek. Filemon Mihály mellett a nyíradonyi fideszes politikus Tasi Sándor, és a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, Tasó László lombkoronasétányát említik, mint

Cikkünk megjelenése és országos visszhangja után az építtető lomb nélküli fákkal és két vödör lazúrral próbálta elfedni a lombkorona-botrányt: újratelepítették a fákat a bizarr építmény körül azok helyére, amiket az építkezés közben kivágtak. A katasztrófaturistáknak azonban nincs miért aggódniuk, a frissen telepített suhángok nem létező lombjai egy jó darabig nem takarnak el semmit.

Lomb nélküli fákkal és két vödör lazúrral próbálják elfedni a lombkoronabotrányt | atlatszo.hu

Érkezésünkkor épp az egyik munkás kap egy kocsiban ülő férfitől eligazítást, aki arra panaszkodik, hogy hirtelen mennyi munka szakadt a nyakukba. Kicsit odébb haladva két férfi munkálkodik a biciklitárolón, amit lazúrral kennek le. A helyszínen lévő munkások szerint semmiféle gyorsulásról nincs szó, állításuk szerint kész sem volt az ösvény, amit márciusban megtekintettünk.

Cikksorozatunk második részében arról is beszámoltunk,  hogy egy üresen álló vágópontra is uniós támogatást kapott a nyírmártonfalvai polgármester. A fideszes polgármesterhez köthető, uniós pénzben részesült vágópont jelenleg üresen áll, ottjártunkkor állatoknak nyomát sem lehetett látni. A rendelkezésünkre álló dokumentumok szerint a projekt a maximális, 50 millió forintos támogatást kapta meg.

Üresen álló vágópontra is 50 milliós uniós támogatást kapott a lombkoronasétányos nyírmártonfalvai polgármester | atlatszo.hu

Az Átlátszó kitart amellett, hogy amikor arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen.

A lombkoronaügy megmozgatta az egész országot. Az interneten beindult a mémgyár, Sebő Ferenc kollégánk pedig szenvedélyes művészetelméleti elemzésben vette védelmébe a létesítményt és a meg nem értett művészt, kelet-európai land artról, posztmodern örökségről, és váratlan helyről érkező zsenialitásról beszélve.

 

Címlapkép: Filemon Mihály polgármester Facebook profilképe, és az Átlátszó felvétele a lombkorona sétányról.

Megosztás