Heti lapszemle

Tanyák épülhetnek mindenfelé, és köz nélküli közmeghallgatások lesznek

444: Feltalálta a kormány a köz nélküli közmeghallgatást

Eddig ha valaki arra ébredt, hogy a magyar kormány hatalmas akkumulátorgyárat akar a szomszédjába telepíteni, legalább a kötelezően megtartandó közmeghallgatásokon elmondhatta a beruházóknak és az ehhez asszisztáló hatóságoknak, mi ezzel a baja. A milliárdos tervek és a kétségbeesett lakosok személyes találkozása persze sokszor drámai jeleneteket eredményezett. Ezeket spórolná meg az a csütörtök esti kormányrendelet, ami alapján „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható. Az önkormányzatok is megúszhatják a feszült hangulatú lakossági fórumokat. A rendelet szerint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tájékoztatás, véleménynyilvánítás és egyeztetés elektronikus úton is lefolytatható.

Magyar Hang: Az I. kerületi polgármester jogi eljárásokat kezdeményez az önkormányzat „törvénysértő döntései” miatt

Az I. kerület kormánypárti többsége fideszes cégekhez szervezi ki az önkormányzati feladatellátást – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd – Zöldek) szerdai sajtótájékoztatóján, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt. A polgármester közölte: jogi eljárásokat kezdeményez az önkormányzat „törvénysértő döntései” miatt. V. Naszályi Márta azt mondta, a képviselő-testület kormánypárti többsége rendre olyan törvénysértő előterjesztéseket szavaz meg, amelyekkel ellehetetlenítenék a jogszerű működést, az önkormányzati feladatellátást. Példaként hozzátette, hogy pályázati úton, szakmai kompetencia alapján kiválasztott intézményvezetőknek mondanak fel, hogy helyükre a saját embereiket ültethessék.

Mfor: Varga Judit válófélben lévő férje az élelmiszeripart hagyta el a Volánbuszért

Mint arról a lap korábban elsőként beszámolt, Lázár János teljesen lecserélte a MÁV és a Volánbusz vezetését, a volt tagok helyére a közlekedés ágazatban első ránézésre talán kevésbé jártas személyeket ültetett be. Helyettük a hazai és nemzetközi üzleti élet ismert alakjai kaptak tisztséget. Köztük Magyar Péter is, aki a Volánbusz Zrt. igazgatóságának tagja lett. Magyar Varga Judit igazságügyminiszter férje, akivel jelenleg is folyamatban van a válóperük. A jogász, diplomata a jelek szerint az élelmiszeriparról nyergelt át a közlekedésre.

24.hu: Lázárék az egész országot tanyás területté nyilvánították, beindulhat a magyar ranch építészet

Tavaly éppen a karácsonyi időszakban bocsátotta véleményezésre a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatát, amelyben engedélyezik, hogy az ország bármely pontján tanyát lehessen létrehozni mezőgazdasági területeken. Az időzítés miatt a szakmai szervezetek csak a kormányrendelet márciusi hatálybalépésekor szembesültek a harminc százalékos – a jelenlegi tízszeresét lehetővé tevő – beépíthetőséget engedélyező jogszabállyal. Az építész kamara a jogalkotóhoz fordul, az önkormányzati szövetség a katasztrofális következményekre figyelmeztet, és a rendelet visszavonását követeli. A szaktárca hallgat.

Telex: Kormányközeli alapítvány javasolta a Fidesznek, hogy a rágalmazó, becsületsértő cikkekért ne járhasson börtön

A kormányközeli Transzparens Újságírásért Alapítvány javasolta, hogy a kormány enyhítsen a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén, ezért nyújtott be erről módosító javaslatot a fideszes Kocsis Máté és Halász János, derül ki a Fidesz-frakciónak a lap kérdésére küldött válaszából. Rágalmazásért eddig is kevés újságírót ítéltek el, de volt már rá példa, hogy egy blogger letöltendő börtönbüntetést kapott. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás