Kecskemét

A tervezettnél másfél milliárddal drágábban épülhet meg a kecskeméti biomassza fűtőmű

A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. építheti meg nettó 5,3 milliárd forintért Kecskemét határában a 25 MW beépített teljesítményű biomassza tüzelésű fűtőművet. A megismételt közbeszerzésre 5 céget hívtak meg, amelyeknek jelezték: 3,9 milliárd forint van a projektre. Ennél jóval magasabb ajánlattal nyert végül a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft., de még így is olcsóbbat adott, mint első körben.

Hosszas eljárás után hirdettek győztest a kecskeméti fatüzelésű fűtőmű pályázatában. A közbeszerzési értesítő szerint a 25 MW beépített teljesítményű biomassza tüzelésű fűtőművet, a megfelelő infrastruktúrával és technológiai elemekkel, illetve távhőrendszerbe integrálással a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. építheti meg.

A biomassza fűtőműről többször is írtunk. 2019-es cikkünk arról szólt, hogy uniós pénzből épít fatüzelésű erőművet az állami tulajdonú energiaszolgáltató. Akkor bemutattuk, hogy a projektben új, faapríték tüzelésű fűtőművet terveztek a belvárosba. Ezt viszont gyorsan újragondolták, és kivitték a város szélére, az ipari területre.

Így viszont a meleget vissza kellett hozni a városba, a beruházás pedig 7,6 milliárdosra nőtt.

Ehhez korábban 3,6 milliárd, majd további 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az állam.

A Kecskeméti Termostar Kft.-nél úgy számolnak, hogy a faapríték-erővel évente 26 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, szerintük ez egy hosszú távon fenntartható, környezettudatos, megújuló energián alapuló, hatékony távhőszolgáltatási mód. A fával együtt csökken az import földgáztól való függés, valamint javul „a térségben található, egyéb célokra nem hasznosítható, jelenleg egyáltalán nem vagy igen korlátozottan értékesített tüzelőanyagok hasznosítása”. A távhőre terveik szerint nem csak a lakosok, hanem a BÁCSVÍZ Zrt., az Univer Zrt. is csatlakozhat.

Idén nyáron derült ki, hogy hiába ígért 7,6 milliárdot Palkovics Kecskemétnek, így sincs elég pénz a biomassza fűtőműre.

Hiába ígért 7,6 milliárdot Palkovics Kecskemétnek, így sincs elég pénz a biomassza fűtőműre | atlatszo.hu

Kormányközeli vállalkozó adta a legjobb ajánlatot a kecskeméti biomassza fűtőmű közbeszerzésére, de a kiíró szerint ez is túl drága. A távközlési szektorban ismert metALCOM Zrt. 7,2 milliárdért vállalta volna az építkezést, egyelőre hiába: a tender eredménytelen lett.

Az első közbeszerzés eredménytelen lett, „figyelemmel arra, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. A dokumentum szerint a kivitelezésre hárman pályáztak: a metALCOM Zrt. bruttó 7,2 milliárd forintos, az EB Hungary Invest Kft. 7,44 milliárd forintos, míg a Tarinox Kft. 7,8 milliárdos ajánlattal.

A sikertelen beszerzés után azonban újabb eljárás indult, ennek most lett meg az eredménye. Eszerint hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban 5 cégtől kértek ajánlatot: a VER-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft.-től, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-től, az EB Hungary Invest Kft., a kormányközeli metALCOM Távközlési és Rendszerintegrációs Zrt.-től, valamint a Tarinox Kft.-től. 4 ajánlat érkezett.

A felhívásban ugyan az szerepelt, hogy a „rendelkezésre álló anyagi fedezet összege 3 893 541 695 forint”, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. mégis nettó 5 332 634 330 forintos árral nyert.

A közbeszeszerés korábbi köréből az is kiderült, hogy a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. előzőleg 7 484 999 999 ajánlatot adott, ebből faragott jócskán. A közzétett szerződéstervezet szerint a fűtőmű és bekötése 24 hónap alatt készül el, miután mindent aláírtak.

A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. – a Veolia Víz Tanácsadó Zrt.-n keresztül – a francia Veolia Central & Eastern Europe S.A. leányvállalata. A 105 fős cég 1995 óta van jelen a magyar piacon, éves forgalma 2020-ban 7,8 milliárd forint volt.

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A biomassza fűtőmű látványterve (forrás: MTI/keol.hu)

Megosztás