Kecskemét

Az okoskerítést üzemeltető Fidesz-közeli céggel is tárgyalnak a biomassza fűtőmű kivitelezéséről

Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást írt ki a sikertelen nyílt közbeszerzés után a Kecskeméti Termostar Kft. A részben állami tulajdonban álló távhőcég biomassza fűtőművet építene Kecskeméten. A kivitelezésre eddig három cég pályázott, köztük a metALCOM Zrt., mely üzemelteti a déli határon épített kerítést, és amelynek résztulajdonosa Bozó Zoltán, a Fidesz korábbi szentesi polgármesterjelöltje.

Társadalmi célú hirdetés

Biomassza-tüzelésű fűtőmű tervezésére, létesítésére és a rendszerbe integrálására írt ki újra közbeszerzést a Kecskeméti Termostar Kft. a napokban.

A biomassza projektről már többször írtuk. Lényege, hogy uniós pénzből építene fatüzelésű erőművet az állami tulajdonú energiaszolgáltató. A Kecskeméti Termostar Kft. tulajdonosa ugyanis a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt.-n (MVM) keresztül a magyar állam.

Vagyis az uniós támogatást áttételesen a magyar állam használhatja fel.

A projektre Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője 7,6 milliárd forintot biztosított, a korábbi közbeszerzés mégsem lett eredményes „figyelemmel arra, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”.

A kivitelezésre hárman pályáztak: a metALCOM Zrt. bruttó 7,2 milliárd forintos, az EB Hungary Invest Kft. 7,44 milliárd forintos, míg a Tarinox Kft. 7,8 milliárdos ajánlattal. 

Hiába ígért 7,6 milliárdot Palkovics Kecskemétnek, így sincs elég pénz a biomassza fűtőműre

Kormányközeli vállalkozó adta a legjobb ajánlatot a kecskeméti biomassza fűtőmű közbeszerzésére, de a kiíró szerint ez is túl drága. A…

Az újabb közbeszerzés immár nem nyílt verseny, hanem hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás. A Közbeszerzési Hatóság útmutatója szerint „a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás kivételesen alkalmazható eljárásfajta, tekintettel arra, hogy csak a törvényben taxatív módon meghatározott feltételek fennállása esetén alkalmazható”. Azt is írják,

„a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást – a versenyre gyakorolt káros hatásai miatt – csak meghatározott esetekben és kivételes körülmények között alkalmazhatja az ajánlatkérő”.

A hivatkozott eljárás szerint az ajánlatkérő a tárgyalásra a nyílt vagy a meghívásos eljárás – 73. § (1) bekezdésének b) vagy d) pontja alapján nem érintett – minden ajánlattevőjét meghívja (akik egyúttal formailag megfelelő ajánlatot nyújtottak be)”. Vagyis mindhárom cég adhat be ajánlatot. Ezekről a tervek szerint szeptemberben döntenek. A tárgyalások lényege, hogy megegyezzenek az árról. Az, hogy többletforrást kapott-e a részben állami cég, egyelőre nem derült ki. 

A kerítéses cég is lehet befutó

„A metALCOM Zrt. 1999 óta foglalkozik különféle távközlés technikával, így ez az üzletág cégünk egyik legmeghatározóbb területe akár vezetékes, akár vezeték nélküli távközlésről legyen szó” – írja honlapján a legkedvezőbb ajánlatot adó cég, amely nem ismeretlen kormányzati körökben.

Résztulajdonosa Bozó Zoltán, aki 2014-ben a Fidesz szentesi polgármesterjelöltje volt. A 444.hu írta meg, hogy Bozó távközlési cége leginkább arról ismert, hogy ők üzemeltetik a déli határon épített kerítést öt év alatt 6,5 milliárd forintért. És korábban nagyrészt ők építették a jelzőrendszerrel ellátott okoskerítést, sajtóhírek szerint 18 milliárdért. Bozó vállalkozása 2019-ben megvette a Budapest Honvédot is.

A fideszes kötődésű Metalcom Zrt. öt éven át 6,5 milliárd forintért üzemeltetheti a határkerítést

Mintegy 6,5 milliárd forintért üzemelteti és tartja karban az Intelligens Jelző Rendszert, vagyis az okoskerítést öt éven át a Metalcom…

Segesvári Csaba

Nyitókép: Zöld Távhő Fejlesztési Projekt, termostar.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás