Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Kastélyt és várromot is vett Szlovákiában a Szíjjártó embereivel kitömött alapítvány

Bethlenfalva, Késmárk, Lőcse, Nagykövesd, Trencsén: ezeken a felvidéki településeken szerzett meg újabb ingatlanokat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata. Így már 24 olyan épületről tudunk, amit a Magyar Állam által létrehozott alapítvány a Trianon előtt Magyarországhoz tartozó területeken vásárolt.

2020 júniusában Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEÉÖMA) létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Szijjártó Péter (Fidesz) külügyminiszter adott elő a képviselőknek. 2021 februárjában megszületett az alapítvány alapító okirata, és 2021 márciusában bejegyezte a bíróság.

A kormány az alapítványnak indulásként két állami vállalatot, a Manevi Zrt.-t (100 db törzsrészvény) és a Comitatus-Energia Zrt.-t (8700 db törzsrészvény) ajándékozott. A Fővárosi Törvényszék bejegyző végzésében szerepel, hogy az állam összesen 15,8 milliárd forintnyi vagyont ajándékozott az alapítványnak. Ebből 600 millió készpénz, a többi részvény: a két (korábban állami) cég értéke.

A KEÉÖMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, aki egyben a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, valamint frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos. A kuratórium tagjai: Kiss-Parciu Péter (Regionális és Határ Menti Gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a külügyben), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára), valamint Jákli Gergely (az Eximbank vezérigazgatója) és Virág Zsolt (a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa).

Terjeszkedés trianoni területeken

2021 májusában megírtuk, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt: a Comitatusnak egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotele Romániában, a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a máramarosszigeti Korona Szálló.

A KEÉÖMA azonban nem elégedett meg ennyivel: tavaly év végén cikksorozatban tártuk fel, hogy hol milyen ingatlanokat vettek még, és mennyi leányvállalatot hoztak létre. Az Átlátszó Erdéllyel közös kutatásunk során 4 országban összesen 16 ingatlant és 6 leánycéget találtunk.

Idén is folytatta terjeszkedését a KEÉÖMA: áprilisban megírtuk, hogy az alapítvány szlovákiai leányvállalata, a Manevi SK (melyet a Manevi Zrt. alapított, de 2021 novembere óta a Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa) megvette 270 ezer euróért (akkori árfolyamon kb. 100 millió forint) Komarnoban a Poliklinika épületét, amit már tavaly kinéztek maguknak.

Kastélyt és várromot is vettek

Nem álltak meg itt sem: 2022. június 15-én a szlovákiai Pátria Rádió számolt be arról, hogy a Manevi SK 151 ezer euróért (körülbelül 60 millió forint) megvette Nagykövesd (Veľký Kamenec) várát és a közelében lévő kastélyt. A vár szó, mondjuk, költői túlzás, hiszen a 13. században emelt erődítményt 1673-ban osztrák császári csapatok felrobbantották, mert a gazdája belekeveredett az I. Lipót ellen szervezett Wesselényi-féle összeesküvésbe. Az épület köveit aztán felhasználták a katolikus templomhoz és a várdomb lejtőjén fekvő Szirmay-Fischer kastélyhoz, így a várból mostanra csak egy csonka rom maradt.

A nagykövesdi Szirmay-Fischer kastély és a várrom (forrás: Google/Holló György, 2019)

Június 16-án pedig a szlovákiai Korzár adott hírt a Manevi SK egyéb felvidéki ingatlanvásárlásairól.

Az egykori Szepes vármegye területén megvett épületek közül történelmi-kulturális szempontból a legértékesebb a Bethlenfalva (Betlanovce) községben található Faigel-Thurzó kastély, ami 1564–1568 között épült reneszánsz stílusban. A pártázatáról és stukkódíszeiről híres épületet 1955–1960 között renoválták, egy darabig irodaként funkcionált, de évek óta lakatlanul áll, és rendkívül elhanyagolt állapotban van – olvasható róla a Műemlékem.hu ismertetőjében. A szlovák földhivatali nyilvántartás szerint a kastélyt 2021. december 29-én vette meg a Manevi SK.

A Faigel-Thurzó kastély Bethlenfalván (forrás: Wikimedia/Jerzy Opioła 2013)

A körülbelül 700 lakosú településen található még egy barokk kúria is a 18. század második feléből, amit a tulajdoni lapja alapján idén májusban szintén megvásárolt a KEÉÖMA szlovák leánycége.

A barokk kúria Bethlenfalván (forrás:Kminfo/Wikimedia, 2020)

Késmárk, Lőcse, Trencsén

Kicsit korábban lett a Manevi SK tulajdona a Lőcse (Levoča) világörökségi védettséget élvező óvárosában található egyik épület. A lőcsei főtéren álló reneszánsz stílusú polgárházat a lengyel származású Krupek Sebestyén építette/bővítette 1530 körül, a kapu felett máig látható a család címere. Az egykor gyönyörű, mostanra azonban rendkívül leromlott állapotú, zöld freskós Krupek-házat a szlovák földhivatali nyilvántartás szerint idén áprilisban vette meg a Manevi SK.

A Krupek-ház Lőcsén (forrás: Google, 2012)

Még korábban, idén februárban jegyezték be a szlovák földhivatali nyilvántartásba a Manevi SK-t egy Trencsén (Trenčín) főterén álló épület tulajdonosának. A város egykor a róla elnevezett vármegye székhelye volt, a központjában található Béke téren (Mierové námestie) található kolostor, templom és polgárházak a 16. század végén és a 17. század elején épültek.

A Manevi SK által megvásárolt ingatlanról csak annyit tudni, hogy a szlovák kataszter „polifunkciós” épületként tartja nyilván, a Google utcaképe alapján pedig jó kilátás nyílik belőle a település fölé magasodó várra. Annak építése a 11. században kezdődött, majd többek között Csák Máté, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond is bővítette. Az erődítmény 1790-ban leégett, az 1950-es években elkezdték felújítani, és nagyon szép állapotban van.

A „polifunkciós” épület Trencsén főterén (forrás: Google, 2014)

A Bethlenfalvától és Lőcsétől is körülbelül 25-25 kilométerre fekvő Késmárkon szintén vett egy műemlék ingatlant a KEÉÖMA szlovák leánycége. A helyi földhivatali nyilvántartás alapján 2021 októberében lett a Manevi SK a tulajdonosa a késmárki főtéren álló egyik régi polgárháznak, amelyen még a Hankin Mode nevű divatcég logója látható. Az ingatlan néhány lépésnyi távolságra van az első látásra templomnak tűnő gótikus városházától, ami 1461-ben épült.

A késmárki polgárház, háttérben a tornyos városháza (forrás: Google/BeataKuckovska, 2017)

Már 24 külföldi  ingatlanról tudunk

Tavaly novemberi cikksorozatunk megjelenésekor tehát a késmárki polgárház már a Manevi SK tulajdonában volt, csak nem tudtunk róla. Ugyanis, ahogy december elején megjelent összegző cikkünkben is jeleztük a Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában vásárolt ingatlanokkal kapcsolatban: „Magyarországhoz hasonlóan ezekben a földhivatali adatbázisokban sem lehet a tulajdonos nevére keresni, tehát elképzelhető, hogy vannak még olyan épületei a KEÉÖMA-Manevi-Comitatus hálónak, amelyekről egyszerűen nem tudunk.”

Akkor készített térképünket kiegészítettük a most kiderült, jelen cikkben szereplő új szerzeményekkel. Ezekkel és az áprilisban megvett komárnoi Poliklinikával együtt már összesen 24 ingatlanról tudunk négy országban: Szlovákiában 13, Romániában 8, Szlovéniában 2 és Horvátországban 1 van a Közép-Európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány valamelyik entitásának birtokában jelenlegi ismereteink szerint.

A térképen a pirosak a Manevi és leánycégei, a lilák a Comitatus és leányainak épületei. Mivel néhány településen több ingatlant is vettek, ezért érdemes ránagyítani a térképre, hogy ezek külön-külön is látszódjanak.

A Manevi SK legújabb szlovákiai ingatlanjairól beszámoló Korzár-cikk másnapján, 2022. június 17-én Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szlovák kollégájával, Ivan Korcokkal közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Bár a kormany.hu-n közzétett beszámolóból ez kimaradt, de az eseményen szóba kerültek a KEÉÖMA és a magyar állam által megvásárolt épületek is.

Szijjártó felszólította a sajtó képviselőit, hogy legyenek korrektek, és ne szítsanak feszültséget, ugyanis a műemlék ingatlanokra a szlovák államnak elővásárlási joga volt, ám nem élt vele. Az „egy alapítvány cége” körülírással utalva a Manevi SK-ra a magyar külügyér közölte, hogy az „kereskedelmi, beruházási, befektetési megfontolásokból” vette meg az épületeket. A szlovákiai Új Szó hírportál beszámolója szerint Ivan Korcok szlovák külügyminiszter úgy reagált Szijjártó Péter szavaira, hogy „ezzel együtt is azt szeretnénk, ha magyar fél úgy járna el, hogy ezekből a dolgokból ne legyen érzékeny ügy”.

3 milliárdnyi épület

Nem sokkal a KEÉÖMA létrejötte előtt, 2021. február elején jegyezték be Szlovákiában a Manevi SK-t, amelynek alapítója az akkor még állami tulajdonban lévő Manevi Zrt. volt. Az alapítvány márciusi bejegyzése után bő fél évvel a nekiadott másik (korábban) állami vállalat, a Comitatus-Energia Zrt. lett a szlovák leánycég tulajdonosa.

Nemrég közzétették a Manevi SK első pénzügyi beszámolóját, ami a tavalyi évre vonatkozik. A mérleg szerint a cég teljes vagyona

2021 végén 10,9 millió euró (körülbelül 4,4 milliárd forint) volt, amiből az épületek 7,6 millió eurót (körülbelül 3 milliárd forint), a telkek pedig 1,7 millió eurót (körülbelül 676 millió forint) tettek ki,

továbbá készpénzben és bankszámlán volt még 1,35 millió eurójuk (körülbelül 540 millió forint) is. Ebben a 7,6 millió eurós összegben ugye az idén vásárolt épületek még nem szerepelnek, csak a tavalyi beszerzések, például az ipolysági kolostor, a trencséntyeplici fürdőház, a kassai műemlék, a bethlenfalvai Faigel-Thurzó kastély és a késmárki műemlék.

A Manevi SK-t közvetlenül tulajdonló Comitatus-Energia Zrt. tavalyi beszámolóját szintén nemrég tették közzé. A dokumentumhoz csatolt kiegészítő melléklet szerint a szlovák leánycéget 3,98 milliárd forintnyi értéken tartják nyilván, ami nagyjából megegyezik a Manevi SK beszámolójában szereplő számmal. Az is szerepel még a Comitatus-iratban, hogy 9,6 millió euróért (a novemberi adásvétel idején lévő 360-as árfolyammal körülbelül 3,5 milliárd forint) vették meg (nyilván az előző tulajdonos Manevi Zrt.-től) tavaly a Manevi SK-t, és 1,5 millió eurós (360-as árfolyammal számolva kb. 540 millió forint) tőkeemelést hajtottak végre a cégben.

Maga a főtulajdonos KEÉÖMA pedig a Comitatus-Energia Zrt.-ben hajtott végre tőkeemelést: új részvény kibocsátásával 7 milliárd forintttal növelték a cég tőketartalékát, ami így már közel 11 milliárd forint. A lendvai fürdőt, a csentei szőlőt és a Szlovákiában vásárolgató Manevi SK-t tulajdonló Comitatus-Energia Zrt. több nulla forgalmú év után tavaly végre elért nettó 9 millió forint árbevételt, ennek ellenére minden korábbinál nagyobb, 75 milliós veszteséget hozott össze.

Erdélyi Katalin

A magyar cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A szlovákiai iratokat a Ján Kuciak Oknyomozó Központnak (ICJK) köszönjük. Címlapkép: A nagykövesdi vár és kastély, a bethlenfalvi kastély és kúria, valamint a lőcsei Krupek-ház

Megosztás