Uniós támogatások

Uniós pénzből épült vendégházak, ahol jól jártak a politikaközeli pályázók

Összeállítást készítettünk azokról a részben vagy egészben uniós támogatásokból megvalósult vadász- és vendégházakról, amikhez a pénzt fideszes (vagy a kormánypártokhoz közeli) politikusok, polgármesterek, illetve családtagjaik nyerték el. Az összegyűjtött családi házaknak tűnő „falusi szálláshelyek” azért problémásak, mert azokban a gyanú szerint a politikusok saját magukat és barátaikat a kelleténél többször látták vendégül. Több esetben pedig csak a sajtóbotrányok után tették publikussá azokat az elérhetőségeket, ahol egyáltalán le lehet foglalni a szállásokat. Egyetlen olyan esetet sem találtunk, amikor a vissza nem térítendő EU-s pénzekkel való ügyeskedés miatt megbüntették volna a kormányközeli nyerteseket.

Az EU-s pénzből való házépítés, illetve felújítás nagyon jó üzlet, ugyanis a támogatásért cserébe csak öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni az ingatlant. Utána azt csinálnak vele a tulajdonosok, amit akarnak: beköltözhetnek vagy el is adhatják. A visszaélések melegágya, hogy semmilyen megtérülési elvárás nem volt a pályázati feltételek között. A szállásadók az ismeretlen vendégek távoltartására pedig több módszert is kifejlesztettek, amikkel akár az ellenőrzéseket is kijátszhatták.

Az egyik megoldás az volt, hogy csak ismerős vadászokat, barátokat hívtak meg a szállásra. Kellően távol tartja a nem kívánatos vendégeket az is, ha irreálisan magas áron hirdetik meg az ingatlant. Továbbá azzal is lehet időt húzni, ha semmilyen elérhetőséget nem tesznek közzé. A kontaktadatok közzétételét sok esetben a sajtó munkatársai csikarták ki a nem túl vendégszerető tulajdonosokból.

Az elmúlt években több százan nyertek az EU-tól szálláshelyre támogatást, de természetesen szó sincs arról, hogy az összes vállalkozó trükközött. A mostani gyűjtésben azokat a kormányközeli szállásadókat mutatjuk be, akik az elmúlt években falusi turizmus címen, kétes körülmények között húzták fel több tízmilliós EU-s pénzekből az ingatlanjaikat.

Nem átjáróház az izsáki polgármester vadászpanziója

A sort 2017-ben Izsák fideszes polgármestere, Mondok József nyitotta, akiről a 444.hu azt írta, hogy EU-s pénzen kialakított vadászházban lakik. A polgármester egyik cége, a Mondok Kft. 2014-ben pályázott a forrásra a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán, ahol nyertek 35 millió forintot a vadászház építésére. A polgármester ráadásul a támogatásokat elbíráló bizottság tagja is volt.

2012-ben indította a kormány a Darányi Ignác Tervet, amelyben a vidék megújítására hirdettek meg uniós pályázatokat. Részben a 2014-ig le nem kötött EU-források – mintegy 300 milliárd forint – képezték pénzügyi keretét. Az uniós pénzek kipörgetésének” szándékával zajló terv pályázatai közül azonban több kétes vagy kudarcos végeredménnyel és politikaközeli nyertesekkel zárult.

Az újságírók több bizonyítékot is gyűjtöttek a 2015-ben elkészült, Gedeon dűlő 89. szám alatti vadászlak ügyéről. A 444 munkatársai 2017-ben kimentek megnézni a Bács-Kiskun megyei házat, ahol még azt is lefotózták, hogy a polgármester a vadászházból ment reggel dolgozni a városházára.

A polgármestert az N1TV „buktatta le”: nekik Mondok elismerte, hogy a vadászházban lakik. (A hangfelvételt már nem találtuk, a beszélgetés egy részét az Index anno begépelte.) Mondok József úgy nyilatkozott, hogy „hát, többnyire ott lakok”, arra a kérdésre pedig, hogy kik használják, úgy felelt: „A baráti körben. Átjáróházat nem engedek én ott csinálni.”

A Miniszterelnökség vizsgálatot indított, és 2017 júniusában eldőlt, hogy Mondok cégének vissza kell fizetnie a 35 millió forintos támogatási összeget. A Magyar Államkincstár 2017 januárjában rendkívüli ellenőrzést folytatott le, és megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják. Az állam később elvesztette ellenük a polgári pert, így a visszakövetelt 35 millió forintot újra kifizették a Mondok Kft.-nek.

Mondok Józsefet 2019-ben már polgármesternek sem választották meg, azonban miután az új polgármester egy év után lemondott, Mondok újból visszatért a település élére. A politikus 2020-ban hunyt el.

Három évig zajlott egy másik eljárás is: az ügyészség költségvetési csalással vádolta meg a polgármestert, ám 2021 januárjában a bíróság nem jogerős ítélete szerint azonban nem történt bűncselekmény. A bíró indoklásában elmondta, hogy Mondok József halálával meg kellett szüntetni az eljárást. Azonban ettől függetlenül sem nyert bizonyítást a vád, amely szerint Mondok József megtévesztette a hatóságokat, és jogtalan előnyre tett volna szert.

Az Index 2017 januárjában egy másik eldugott vadászházat talált két megyével odébb, ami szintén az izsáki polgármesterhez köthető. A Somogy megyei Karádon Mondok József másik cége, az Agro-Wild építtetett, csaknem 50 milliós EU-s pénzből vendégházat.

A cég a Dél-balatoni Leader pályázatán nyert, a program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része. „Helyi Akciócsoportokat” hoznak létre, amelyek feladata az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása, a forrásokat pedig helyi pályáztatás útján osztották el.

Szabó Zsolt államtitkár rokonsága Szuhán épített vadászházat

A HVG.hu 2015-ben derítette ki, hogy lehetetlen szállást foglalni a nógrádi Szuhán 2014-ben 32 milliós uniós forrásból létrehozott falusi szálláshelyen. A projekt szintén EU-s pénzből, a Darányi Ignác Terv keretein belül valósult meg.

A takaros kis házat a Tasty Trade Kft. húzta fel, amely Szabó Zsolt rokonságához köthető. A lap azt írta, hogy a település környékén gyakran vadászó Szabó Zsolt államtitkár és baráti köre többször használta az ingatlant. Az államtitkárnak több kétes ügye van, évek óta tart a nyomozás az állítólagos offshore-számlája miatt. A Zoha Vendégház ma már fent van a booking.com-on, de mindösszesen hat értékelés van róla.

20 milliós EU-s pénzből épült főjegyzői hajlék

2018-ban az Átlátszó járt utána, hogy Somogy megye főjegyzője, dr. Sárhegyi Judit a Zselic völgyében vágott bele a falusi vendéglátásba. A megyei főjegyző tájházat épített vendégfogadónak még 2015-ben. A szükséges pénzt, 20 millió forintot, EU-s támogatásként a Leader-programban nyerte el hozzá. Sárhegyi korábban, 2006-ban lett polgármester a Fidesz színeiben a településen.

Zselici Hajlék vendégház (fotó: Átlátszó)

Érdeklődésünkre az arra járó falubeliek elmondták, hogy a főjegyző csak havonta egyszer-kétszer „tart itt egy bulit” a barátaival, de amúgy üres a szépen rendben tartott ház. Beszámoltunk arról is, hogy semmilyen jelzés nem utalt arra, hogy ott vendégfogadás folyna, ahogy a pályázati támogatás tényére utaló feliratot sem találtunk. A szálláshely legfeljebb elenyésző részt tett hozzá a falu idegenforgalmiadó-bevételéhez 2017-ben.

A megyei főjegyző a cikk megjelenése után reagált az Átlátszó levelére, azt viszont nem tudtuk meg, hogy a pénzből végül pontosan mennyit nőtt a szentbalázsi idegenforgalom, mert a bevétele „magánügy.” A Zselici Hajlék nevű vendégház honlapja jelenleg már nem elérhető.

Falusi turizmus Mende főutcáján a CBA és a trafik mellett

Rendkívül drágán (80 ezer forint/fő/éj) kínálja a mendei polgármester lánya, Kaszanyi Vivien a település egyik vendégházában lévő apartmant, írta az áprilisi bejegyzésében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki szerint elképzelhető, hogy a szálláshelyet kiadók szándékosan azt akarják, ne tolongjanak ott a vendégek. A Vivien vendégház a mendei főutcán, a trafik és a CBA közé lett megálmodva.

Kaszanyi Vivien „falusi turizmus fejlesztése” címen 2018-ban 50 millió forintos támogatást kapott a Vidékfejlesztési Programban a palyazat.gov.hu oldal adatai szerint. A Pest megyei település élén Kaszanyi József, független polgármester 2010 óta áll. A polgármester neve feltűnt korábban a lószolárium botrányban, ami Czerván György fideszes képviselő vejéhez kötődik.

Becsó Zsolt képviselő „görbeországa” is uniós támogatásból épült Hollókőn

Hollókő Nógrád megyében található, Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, a mi gyűjtésünkre is felkerült Becsó Zsolt országgyűlési képviselőnek hála. A Direkt36 2016-ban járt kint az ingatlannál, ahol semmilyen arra utaló feliratot nem találtak, hogy vendégházként üzemelne. Az interneten se a nevére, se a címére keresve nem találták meg a szálláshelyet.

Görbeország Vendégház (forrás: booking.com)

Két évvel később a HVG újságírói próbáltak meg szállást foglalni a Görbeország vendégházban, de nem jártak sikerrel. (Mikszáth Kálmán nevezte Nógrádot „Görbeország”-nak, és ez nem csak a dimbes-dombos tájat jellemzi kiválóan.) Ők sem találták meg a szállást az interneten, sem a hozzá tartozó telefonszámot.

Így épült Becsóék vendégháza Hollókőn – két éve drónvideót is készítettünk róla

2016-ban saját szemünkkel láttuk, és drónvideón mutattuk meg a fideszes országgyűlési képviselő és testvére vendégházát, amit EU-s támogatásból építettek, és…

A helyszínen lévő táblán az szerepelt, hogy a szállás a Darányi Ignác terv részeként, 34,4 millió forintos támogatással épült fel, továbbá hogy a vendégház üzemeltetője a Vertical Art Kft. A szomszédok arról számoltak be, hogy „az nem vendégház. A helyi országgyűlési képviselő saját háza.” Amikor az újságírónak sikerült elérnie a képviselőt, akkor azt a tanácsot adta a politikus, hogy a fideszes e-mail címen foglaljanak szállást az érdeklődők.

A Direkt36 írta meg, hogy a vendégházat üzemeltető Vertical Art Kft. tulajdonosa az Ara-Coeli Kft., annak tulajdonosa pedig Becsó Zsolt és testvére, Károly. Becsó azonban kihagyta a céget a vagyonnyilatkozatából. Becsó ezt azzal magyarázta, hogy nem magánszemélyként, hanem egy másik vállalkozáson keresztül van érdekeltsége a cégben.

A vendégház ma már megtaláltható a booking.com oldalán, de csökkentheti az érdeklődők körét, hogy a házat csak egyben lehet kivenni, ugyanis csakúgy, mint egy családi háznál, nincsenek leválasztva a szintek. Az idei évben minden egyes héten a hétfői, keddi, és szerdai napok már foglaltak. 15 értékelést találni, a legrégebbi beszámoló mindössze 2 éves.

Fideszes lelkész egykori nagyszülői házból alakított ki vendégházat

Hörcsik Richárd fideszes képviselőre, lelkészre, az országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökére 2018-ban vetült rá a gyanú, hogy ő és családja használ egy EU-s pénzből épült vendégházat. A 18 millió forintra természetesen nem ő pályázott, hanem a Nitor Abaúj Szociális Szövetkezet a borsodi Göncruszkán 2015-ben. A szövetkezetben azonban találtak családtagokat, a szervezet tagjai között van Hörcsik Richárdnak a testvére, valamint annak fia is.

Az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke is sajátként használ egy EU-s pénzből épült vendégházat

Az izsáki, edelényi és hollókői esetek után ezúttal Hörcsik Richárd fideszes képviselőre, lelkészre, az országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökére vetült…

A cikk megjelenése után egy A4-es papírlapon kikerült a Ruszkay Pál Vendégház kapujára egy e-mail cím a szállásfoglaláshoz, és a projekttáblát is kirakták az ablakba. A HírTv is lement forgatni, nekik a szomszéd néni elmondta, hogy főleg a Hörcsik-család használja a vendégházat. A házra kikerült tábla szerint a Darányi Ignác terv keretén belül kaptak 18 millió forintot. A média kereszttüzébe került ingatlan ma már egy szálláskereső oldalon is megtalálható.

Frissítés (2022. január 12.) Cikkünk megjelenése után Dr. Hőrcsik Lajos Kálmán az alábbi észrevételek közzétételét kérte: „Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr lelkészi mivolta teljesen irreleváns ebben az ügyben, a göncruszkai lelkipásztor Sohajda Levente 2004 óta. A képviselő úrnak semmilyen nagyszülői kötődése nincs a helyhez, ebben a házban a Ruszkay család élt, akiknek ő nem rokona. A képviselő úr nem járt a házban a projekt elindítását követően, a családja még csak a települést sem látogatta meg, a képviselő úr is csak a munkája okán fordult meg a településen, így pl. az önkormányzatnál, vagy a helyi kultúrházban. Göncruszka nem a szűkebben vett Borsodban van, hanem Abaújban, a szövetkezet pedig nem 2015-ben pályázott, hanem korábban, csak akkor nyerte el a támogatást. A vendégházba a szallas.hu felületén lehet bejelentkezni, az uniós pályázat a projekttáblája pedig látható az épületen. Hőrcsik Lajos Kálmánt, illetve Hőrcsik Lajos Bélát, illetve szűkebb családtagjaikat azért látták a házban a helyiek, mivel ők is a szövetkezet tagjai, ott munkát végeztek, illetve végeznek a ház fenntartásával kapcsolatosan, de a vendégház projektjében a képviselő úr nem vett, illetve vesz részt, ahhoz semmilyen kapcsolat nem fűzi, illetve fűzte. Tudomással sem bírt a pályázatról, illetve annak sikeres elbíráslásáról, azt figyelemmel sem kísérte.”

Uniós pénzből építkeztek a polgármester-feleségek Edelényben

34,7 millió forint uniós támogatást kapott Garainé Bajnok Ildikó, hogy felépítsen egy vendégházat az Edelényhez tartozó Császta-hegyen – írta meg a Magyar Nemzet 2017-ben. Férje, Garai Bertalan az edelényi Fidesz szervezetének alelnöke volt, jelenleg a szomszédos Lak község fideszes polgármestere.

A Kemencés Vendégház épp Molnár Oszkár – egykor fideszes – edelényi polgármester feleségének „szörpháza” mellett áll, amelyről egy héttel korábban írta meg a lap, hogy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra helyett inkább családi, illetve hétvégi ház benyomását kelti, termékeinek híre sincs a településen. Szintén uniós pénzből épült.

Épp időben kapták rajta a fideszes képviselőt Géberjénben

2020 őszén írta meg a 24.hu, hogy Kovács Sándor, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Európai uniós támogatásból épült például a Tündérmező Vendégház, ami üzemel, bárki foglalhat szállást.

Tündérmező Vendégház Géberjén. Fotó: szallas.hu

A probléma ebben az esetben az volt, hogy habár az összegeket hivatalosan nem a politikus kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült többek közt panzió. Azt újságírók azt is kiderítették, hogy öt év nem volt elegendő arra, hogy Kovácsék bejegyeztessék a tulajdonosokat a földhivatalnál.

A kormánypárti politikus azt mondta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak telket adta, hogy fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. A képviselő csak a cikk megjelenése után rendezte a tulajdonviszonyokat, ami azért volt fontos, mert ha minden maradt volna a régiben, az ötéves kötelező fenntartási időszak után akár szabadon rendelkezhettek volna az épületekkel a telek tulajdonosai, azaz Kovács Sándor és édesanyja. Az ügynek nem lett jogi következménye, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021 júniusában megszüntette a parlamenti képviselőt érintő nyomozást.

Kovács Sándor, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnökkel koccint (fotó: Kovács Sándor / Facebook)

Legyél Te is Névtelen Forrásunk a MagyarLeaksen keresztül! Küldj az Átlátszó szerkesztőségének anonim módon tippet, sztorit, dokumentumot vagy fényképeket uniós pénzből készült vendégházakról! A Tor hálózatba kötött MagyarLeaks platformot úgy alakítottuk ki, hogy magas technikai biztonságot garantáljon azon forrásaink számára, akik szeretnének valóban névtelenek maradni. A részleteket itt találod.

Zsilák Szilvia

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Izsáki vadászház (fotó: Generál Centrál Kft./444)

Megosztás