Kecskemét

Hiába ígért 7,6 milliárdot Palkovics Kecskemétnek, így sincs elég pénz a biomassza fűtőműre

Kormányközeli vállalkozó adta a legjobb ajánlatot a kecskeméti biomassza fűtőmű közbeszerzésére, de a kiíró szerint ez is túl drága. A távközlési szektorban ismert metALCOM Zrt. 7,2 milliárdért vállalta volna az építkezést, egyelőre hiába: a tender eredménytelen lett. 

„Biomassza-tüzelésű fűtőmű tervezése, létesítése és a rendszerbe integrálása” ezzel a felhívással írt ki közbeszerzést tavaly novemberben a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft.: egy 25 MW beépített teljesítményű biomassza tüzelésű fűtőművet építenének, ami a Mindszenti körúton kapna helyet. A kiírás szerint a „telephely jelenleg nem rendelkezik semmilyen közműellátottsággal (víz, csatorna, villamosenergia, gáz, távközlés, stb.), illetve nincs közúti kapcsolata”.

„7,6 milliárd forintból zöldül a kecskeméti távhő” erről 2019 októberében beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. A projekt keretén belül új, faapríték tüzelésű fűtőművet terveztek a belvárosba. Ezt viszont gyorsan újragondolták és kivitték a város szélére, az ipari területre. De mivel ott nincs mit távfűteni, a meleget vissza kellett hozni a városba, így nőtt 7,6 milliárdosra a beruházás, amelyhez a korábban pályázott 3,6 milliárdhoz további 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az állam.

Uniós pénzből épít fatüzelésű erőművet az állami tulajdonú energiaszolgáltató

A Kecskeméti Termostar Kft. először családi házak közé tervezte az erőművet, ami végül a város szélén épülhet meg. A városban rendszeresen rossz a levegő, a vállalkozás szerint minden környezetvédelmi előírást betartanak. De így is a jelenleginél több károsanyag kerülhet majd a levegőbe.

A Kecskeméti Termostar Kft. tulajdonosa a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül a magyar állam. Vagyis az uniós támogatást áttételesen a magyar állam használhatja fel és költheti el a közbeszerzés nyertesénél.

Hiába pályáztak

A projektre két közbeszerzést is kiírtak, a biomassza fűtőmű eredménye most lett meg. Eszerint az eljárás eredménytelen lett

„figyelemmel arra, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”.

A dokumentum szerint a kivitelezésre hárman pályáztak: a metALCOM Zrt. bruttó 7,2 milliárd forintos, az EB Hungary Invest Kft. 7,44 milliárd forintos, míg a Tarinox Kft. 7,8 milliárdos ajánlattal.

„A metALCOM Zrt. 1999 óta foglalkozik különféle távközlés technikával, így ez az üzletág cégünk egyik legmeghatározóbb területe akár vezetékes, akár vezeték nélküli távközlésről legyen szó” írja honlapján a legkedvezőbb ajánlatot adó cég, amely nem ismeretlen kormányzati körökben.

Résztulajdonosa Bozó Zoltán, aki 2014-ben a Fidesz szentesi polgármesterjelöltje volt. A 444.hu írta meg, hogy Bozó távközlési cége leginkább arról ismert, hogy ők üzemeltetik a déli határon épített kerítést öt év alatt 6,5 milliárd forintért. És korábban nagyrészt ők építették a jelzőrendszerrel ellátott okoskerítést, sajtóhírek szerint 18 milliárdért. Bozó vállalkozása 2019-ben megvette a Budapest Honvédot is.

Az EB Hungary Invest Kft.-nek szintén nincs oka panaszra: idén már négy közebszerzést nyert több milliárd forint értékben, tavaly pedig haton indult sikerrel az Opten adatai alapján. Talán ennek is köszönhető, hogy a cég éves forgalma 2019-ről 2020-ra megduplázódott: 6 milliárdról 12,5 milliárd forintra nőtt.

Épp a napokban lett eredménye egyébként egy másik biomassza erőmű építésére kiírt tendernek is. Kaposváron 1,2 milliárd helyett nettó 4,1 milliárd forintért készülne el az új létesítmény, azonban a fedezet egyelőre nem látszik.

Egyelőre nem látszik a fedezete a 4,1 milliárdra drágult kaposvári biomassza-fűtőműnek

Több mint egy évtizede tervezik Kaposváron egy biomassza erőmű létesítését, de a kivitelezés csak nem akart összejönni. Most, amikor a szakma egyre kritikusabb az energiaforrással szemben, úgy tűnik, mégis megvalósulhat a beruházás. A korábbi, 1,2 milliárdos költség azonban mára 4,1 milliárdra nőtt, és a fedezet egyelőre sehol sem látszik.

 

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. MTI/Kovács Tamás

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás