Pilismarót

Belebukott a testület a bányanyitásba, de még nincs vége: bíróságra került az ügy

Lezajlott az első tárgyalás a pilismaróti bányanyitás ügyében, amelynek során a kormányhivatal a beruházó cégnek kiadott környezetvédelmi engedélyt szeretné visszavonatni. A település ugyanis nem támogatja a környezetrombolással és zajjal, porral járó tevékenységet. Bár az ügybe az ombudsman is bekapcsolódhatna, ezzel a lehetőséggel nem élt a hivatal. 

Ahogy azt akkor megírtuk, 2020 augusztusában Pilismarót vezetése lemondott, miután kiderült, hogy a lakosok megkérdezése nélkül szerződést kötöttek egy vállalkozóval, aki kavicsbányát akar nyitni a faluban. Pergel István Csaba polgármester és az alpolgármester lemondását a teljes testület követte.

A májusban megtartott időközi választáson hét független jelölt indult a polgármesteri székért (a korábban lemondott polgármester nem), a hat képviselő-testületi helyre pedig 11 független jelölt közül választhatott a szavazásra jogosult 1640 lakos. A legtöbb érvényes szavazatot Hunyadi Balázs kapta, így ő lett a település új polgármestere.

Bíróságra került az ügy

A 122 hektárosra tervezett homok-kavics bánya a tervek szerint a Duna és a 11-es út között működne. A tulajdonos még 2020 májusában kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivataltól, bányatelek létrehozására.

Ám ahhoz, hogy meg lehessen nyitni, Pilismarót képviselő-testületének a településrendezési tervet és a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ) is módosítania kéne. A polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött. A 25 évre szóló engedélyt a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság kapta meg. A 2014-ben alapított, kétszemélyes váci cég 7,9 milliós adózott eredménnyel zárta a 2021-as évet 33 millió forintos árbevétel mellett, előző évben 26 milliós forgalmat bonyolított.

Bányanyitás: a polgármester után a képviselő-testület is lemondott Pilismaróton | atlatszo.hu

Konfliktus robbant ki a faluban, miután a település lakói nem értesültek időben egy 122 hektáron tervezett homok-kavics bánya nyitásáról. A lakosság heves ellenállása miatt először a polgármester, majd a képviselők döntöttek úgy, hogy nem kívánnak állást foglalni az ügyben.

Bár a kft. már 2017-ben kapott bányászati kutatási jogot a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Főosztályától, a lakosok egészen 2020 júliusáig nem tudtak róla, hogy valaki bányát készül nyitni a településen. Akkor olyan nagy volt a felháborodás, hogy a népharag elsodorta a falu teljes vezetését. Az online petíciót, amellyel a bányanyitást akadályoznák meg, 4500-an írták alá.

A lakosság, miután értesült a tervekről, a Kormányhivatalhoz fordult, amely példás gyorsasággal visszavonta a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét. A vállalkozó a döntést megfellebbezte, így az ügy a győri ítélőtáblához került, ahol 2021. július 14-én azt a döntést hozták, hogy a természetvédelmi engedély mégis érvényes. Ugyanazon év őszén a Kormányhivatal kért felülvizsgálati kérelmet a Kúriánál arra hivatkozva, hogy az alapvető jogok biztosa perbelépése elmaradt. A Kúria helyt adott a kérelemnek.

A tervezett bánya és a szállítási forgalom számára rendelkezésre álló lehetséges közúti csatlakozások (forrás: Környezeti hatásvizsgálat/településrendezési terv)

Néhány hónappal később új, elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot. Az első tárgyaláson, melyet május végén tartottak, érdemi lépés nem történt, mindössze az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) levelét olvasták fel, amelyben jelezték, hogy nem szabályszerűen történt meg a perbelépés lehetőségének közlése, ezért nem értesülhettek róla időben. Emiatt a halasztás mellett döntött a bíróság, a következő tárgyalást június 30-án tartják.

Az AJBH-nak azért van lehetősége bekapcsolódni az ügybe, mert a per tárgya lehetőséget ad rá, hogy a környezet állapotával összefüggő közigazgatási döntés elleni közigazgatási per során a perben beavatkozóként részt vehessen. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának tájékoztatása szerint azonban a „környezetvédelmi engedély ügyében indított közigazgatási perben a perbelépés lehetőségével nem kíván élni”. Erről június 10-én tájékoztatták is a Győri Törvényszéket.

Óránként hét teherautó

A 11-es út túlterheltsége a dunakanyariak számára mindennapos gondot jelent. A GM-PRO Kft. által elvégzett környezeti hatástanulmányból kiderül, hogy a bánya évente 125 napon át fog üzemelni – már ha megnyílik. A kövek négyötödét, 400 000 tonnát a Dunán fogják szállítani, 100 000 tonnát, napi maximum 800 tonnát pedig közúton.

„Ezt a haszonanyag mennyiséget naponta mintegy 40 db 7,5-20 tonnás tehergépkocsival, illetve nyerges vontatóval szállítják el, ami a 12 órás műszakokban, a bányától a 11 sz. közúti csomópontig napi 80, illetve óránként 7 tehergépkocsi forgalomnak felel meg” – írták a 2019-es hatástanulmányban.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: a polgármesteri hivatal Pilismaróton (forrás: Youtube/ATV)

Megosztás