közbeszerzés

53 millióért tartanak antikorrupciós képzéseket, Rókusfalvy Pál cége a szervező

Rókusfalvy Pál volt rádióriporter cége, a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. szervezheti meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat antikorrupciós képzéseit. A cég – munkái mellett – többek között arról ismert, hogy korábban megvette Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épületét. Bár a kft. forgalma 2020-ban jelentősen visszaesett, tavaly ismét 2 milliárd feletti árbevételt ért el. 

Az „Antikorrupciós képzések – kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyban” elnevezésű projekt rendezvényszervezési és kapcsolódó kommunikációs feladatainak ellátására keresett vállalkozókat a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ).

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint ennek keretében kerülhet sor a következőkre:

  • I. rendezvénysorozat: 7 db 1 napos Bp, (6×30 + 1×29) összesen: 209 fő részére,
  • II. rendezvénysorozat: 1 db 1 napos Bp 109 fő részére,
  • III. rendezvénysorozat: 18 db 1 napos Bp,
  • IV. rendezvénysorozat: 1 db 1 napos Bp 69 fő részére,
  • V. rendezvénysorozat: 2 db 1 napos Bp 2×40 (összesen: 80) fő, 1 db 1 napos Eger 40, fő, 1 db 1 napos Székesfehérvár 40 fő részére,
  • VI. rendezvénysorozat: 1 db 1 napos Bp 110 fő részére,
  • VII. rendezvénysorozat: 1 db 3 napos Pest megye 3×79 (összesen:237) fő és 1 db 1, napos Bp 110 fő részére.

A nyertes rendezvényszervező feladata lesz a rendezvények helyszíneinek felkutatása, a kiválasztott helyszínek berendezése, helyszíni regisztráció lebonyolítása, kapcsolódó technikai szolgáltatás (hangosítás, internet, tolmács) biztosítása, technikai forgatókönyv készítése, a szükséges catering biztosítása, szállás biztosítása, személyszállítási feladatok ellátása (külföldről érkező előadók szállítása), a rendezvények lebonyolításához szükséges szakemberek biztosítása. Továbbá kiadványokat, konferenciacsomagokat is kell készítenie.

A jegyzőkönyv szerint a legjobb ajánlatot a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. adta, a többi pályázót kizárták.

A Roxer összesen 53,3 millió forintos keretösszegért vállalta a munkát. Jelentkezett még a Rendszer Kontroll Rendszerszervező és Folyamatirányító Kft., az AXIA Group Szolgáltató Zrt., a Bács-Szakma Non-profit Közhasznú Zrt. és a Kult-Turist-ITH Idegenforgalmi Kft. is, de különböző okokból mindegyik cég ajánlata érvénytelen lett.

A közbeszerzésre Hadházy Ákos is felfigyelt, aki szerint a hír „a nap kis rossz vicce”.

Párttag és üzlettárs

A Roxer Kft. már nem ismeretlen az Átlátszó olvasóinak. Többek között akkor írtunk róluk, amikor kiderült, hogy ők készítették a MÁV interaktív nyomozós játékát (az ajánlatkérő a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt), amikor Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől megvették a volt Tündérhegyi Pszichiátria épületét, és amikor 2,2 milliárd forintból reklámozták, hogyan épül-szépül az ország.

A Roxer Kft. egyik tulajdonosa Rókusfalvy Pál volt rádióriporter, aki 1991–2000 között a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt. A Felcsút szomszédságában fekvő Etyeken szőlőbirtoka és egy fogadója is van, ezekről korábban megírtuk, hogy a borászat kipofozására és termékfejlesztésre is kaptak közpénzből támogatást.

Uniós pénzből újulhatnak meg Rókusfalvy Pál borospincéi | atlatszo.hu

53,6 millió forintba kerül a Rókusfalvy-család etyeki borászatának kipofozása, a projektre EU-támogatást kértek.

A volt rádiós üzletileg is kötődik a NER-hez: a GO for Sport Events Kft.-ben a kormányközeliként emlegetett őrző-védő vállalkozással, a Valton-Sec biztonsági céggel (valamint az XTRM Group Kft.-vel) közösen tulajdonos. Rókusfalvy Pál mindemellett politikailag is elkötelezett: 2003-ban ünnepélyes tagfelvétel során lépett be a Fideszbe, többek között Schmitt Pállal együtt.

Kis visszaesés után nagy feltámadás

A Roxer egy év gyengélkedés után újra talpra állt. Míg 2020-ban 2,2 milliárdról 599 millióra csökkent a forgalma, a cég legfrissebb pénzügyi beszámolója szerint tavaly ismét 2,1 milliárdos árbevételt tudott elérni. Az adózott eredménye pedig 18 millióról 500 millióra ugrott. Ebből 50 millió forintot eredménytartalékba helyeztek, 450 milliót pedig osztalékként fizettek ki a tulajdonos Rókusfalvy-testvéreknek.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitkókép: Nagy István agrárminiszter (j), Rókusfalvy Pál borász (k) és Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a Borászok borásza 2020 díj átadóünnepségén az etyeki Rókusfalvy Birtokon 2020. június 26-án (forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Megosztás