Nemzeti Együttműködés Rendszere

A Fidesz választási kampányához használhatják fel a civil alap támogatásait

A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása. Ilyen célra kapott támogatást például a Fidesszel közös választási listát állító szervezet, a Vasarnap.hu kiadója, valamint a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének alapítványa.

A Városi Civil Alapról (VCA) még augusztus elején írtunk először. Ez az a civil szervezeteknek szánt pénzalap, amit a kormány ugyanakkor indított el, amikor világossá vált, hogy Magyarország nem részesül a Norvég Civil Alap támogatásából. A VCA keretében 4 milliárd forint osztanak ki, ez megegyezik a Norvég Alap civileknek járó összegével, a különbség az, hogy az új alap szétosztásáért a kormány Bethlen Gábor Alapja felel, és hogy a pénzosztást 100 százalékban a magyar adófizetők finanszírozzák.

Fideszes politikusok által irányított szervezetek nyertek a Norvég Alap helyén felállított civil programon

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

Bujtatott kampányfinanszírozásnak tűnik

Ahogy korábban írtuk, az alap során a legnagyobb, 15 millió forintos támogatást kapó szervezetek többsége közvetve vagy közvetlenül kötődik a kormánypártokhoz, leggyakrabban a helyi Fidesz vagy KDNP-s pártszervezetekhez. A pályázat nyerteseinek listáján találhatók olyan csoportok, mint például a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnöke maga a város fideszes polgármestere, és amely tagságát tekintve lényegében azonos a helyi fideszes alapszervezettel.

A listán felbukkan még számos, parlamenti és önkormányzati képviselők, választókerületi vezetők és más pártemberek álal vezetett szervezet, illetve kormányközeli üzletemberek egyesületei és alapítványai, amelyek több esetben nyíltan a Fidesz mellett folytattak kampányt.

Szeptemberben a Válasz Online is foglalkozott a VCA-val, amiről egy forrásuk azt mondta, helyesebb lenne „Választókerületi Pártalapnak” hívni, mivel minden választókerületben jutottak pénzek Fidesz-közeli szervezeteknek. A Válasz Online forrása azt is mondta, a kormánypárti jelöltek érdekei szerint a támogatást „(kampány)buszra, (kampány)kommunikációra és (kampány)rendezvényekre” is fordíthatják a támogatott szervezetek. Forrásuk szerint a döntéshozók már kész listák alapján előre eldöntötték, kik részesülhetnek támogatásban, és egyszeri civilek nemigen kerülhetnek fel a nyertesek listájára.

A Bethlen Gábor Alap honlapjára nem került fel, milyen pályázatokkal nyertek támogatást az egyes szervezetek, azaz mire fordíthatják a kapott közpénz-milliókat. A közelmúltban a K-Monitor közérdekű adatigénylésben kérte ki a pályázatok részleteit a Bethlen Alaptól, és az így kapott táblázatot eljuttatta az Átlátszónak. A VCA nyertes szervezeteit tartalmazó táblázatban szerepel a szervezetek neve, a pályázat sorszáma, a megítélt és megpályázott összeg, a megvalósítani kívánt célok leírása, valamint a Bethlen Alap zsűrijének pontszáma.

Utóbbi nagyrészt csak formaság, a díjazottak nagy többsége a maximális 60 pontot kapta akkor is, ha a céljuk leírásából szinte semmi nem derült ki.

VCA-KP-1-2021 döntési táblázat_nyertes

Kategória Pályázati azonosító Pályázat címe Adószám Település A megvalósítani kívánt cél rövid leírása Megye Állapot A pályázat indokoltsága, célja, részletes szakmai tartalma, komplexitása20 A benyújtott pályázat költségvetésének megalapozottsága5 A pályázó civil szervezet tevékenysége, eddigi eredményei5 A pályázattal megvalósítani kívánt helyi társadalmi szükséglet, elérendő helyi társadalmi hatás5 A támogatás civil szervezetre gyakorolt hatása (szervezet fenntarthatósága, további fejlődés lehetősége stb.)5 A Városi Civil Alap céljaihoz való viszonya, területi kiegyenlítettség érvényesítése20 Összesen60

Új ingyenes lapokat indíthatnak a kampányidőszakban

A dokumentum alapján beigazolódni látszik a Válasz Online gyanúja a bújtatott kampánytámogatásról:

a legnagyobb összegeket elnyerő, kormánypárti politikusok által vezetett szervezetek a választások előtt mind kommunikációs célokra fordíthatják a támogatást, például új ingyenes kiadványok terjesztésére.

A maximálisan pályázható, 15 milliós összeget 82 szervezet nyerte el. Ezek pályázataiban, a megvalósítani kívánt cél rövid leírásánál gyakorlatilag mindegyiknél kommunikációs célok szerepelnek ami egyébként nem mond ellent a pályázat eredeti kiírásának, amely lehetővé tette, hogy kommunikációra a lehető legnagyobb összeget igényeljék, nagyobbat, mint például ingatlanvásárlásra vagy gépjármű beszerzésére.

„A Siófok Polgáraiért Egyesület munkájának bemutatása és népszerűsítése minél nagyobb felületen, azon céllal, hogy helyi és térségi közösségekhez eljuthasson. A weboldal létrehozása és szerkesztése tájékoztató jelleggel, a lakosság részére” – olvasható például egy tipikus, 15 milliós, nyertes pályázat leírásában. Ami ebből kimaradt, az az, hogy a Siófok Polgáraiért Egyesület saját közösségimédia-felületén eddig is aktívan a Fidesznek kampányolt, és a 2019-es választás előtt idején Kubatov Gáborral és Gruber Attilával, a kormánypárt polgármesterével szerveztek kampányeseményt.

Civil pénz fideszes önkormányzat kommunikációs céljaira

A szintén 15 millió forintot elnyert Káta Alapítvány pályázatában világossá tette, hogy kifejezetten a nagykátai önkormányzattal együttműködve (amelynek vezetője a fideszes Dorner Gábor) valósítana meg kommunikációs célokat. „2017 óta segíti a Nagykáta városi önkormányzat kulturális és szociális feladatainak megvalósítását. Ezen hatékony együttműködéssel hatékony forrásszerzéssel valósul meg kulturális programok, rendezvények, közterek megújítása. Jelen pályázatban az alapítvány kommunikációs eszközeinek segítését kéri az alapítvány, melyre saját erejéből nem lenne lehetősége” – olvasható a leírásban.

Hasonlóan tett a Zöld Dongó Alapítvány, amely pályázatában azt írta, a BAZ-megyei, fideszes többségű önkormányzattal együttműködve indítanának kommunikációs kampányokat, hogy „a megye 358 településére koncentrálva, minél hamarabb eljuttassuk az információkat, a híreket, a lehetőségeket, hogy a legkisebb faluban élők se érezzenek hátrányt, valamint korrekt tájékoztatást kapjanak a napi eseményekről, lehetőségekről”.

Milliók a polgármester egyesületének kampányára

Több Fidesz-közeli szervezet kapott támogatást új, nyomtatott vagy online hírlap indítására.

Alig titkoltan a választási kampányra kapott pénzt az előző cikkünkben is említett Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI).

Az egyesület gyakorlatilag a helyi Fidesz-alapszervezetként funkcionál, elnöke maga a dabasi fideszes polgármester, Kőszegi Zoltán, aki több kormánypárti városvezetővel közösen a választáson DAFI-Fidesz közös jelöltként vett részt. Az atlatszo.hu-hoz eljutott pályázati dokumentum szerint a DAFI egy dabasi közéleti időszaki lap megjelentetésére, egy hozzá kapcsolódó Facebook-felület, honlap fejlesztésére és folyamatos karbantartására kapott támogatást. „A projekt célcsoportja a település lakossága.

A projekt eredményeként megvalósuló médiatermékek a teljes lakossághoz ingyenesen jutnak el

annak érdekében, hogy jelentős helyi társadalmi kérdésekben, közéleti, kulturális témákban felkeltse (sic!) a lakosság érdeklődését” – olvasható a leírásban.

A szentendrei Fulco Deák Egyesület képviselője Pintér Ádám korábbi fideszes közgyűlési képviselő. A szervezet a következő célra kapott 15 millió forintot: „A nyilvánosságot szeretnénk e pályázat révén az eddigieknél hatásosabb módon és nagyobb körben elérni, a honlapunk, a hírlevelünk és a közösségi média felületünkön felül nyomtatott médiatartalmat és fokozott médiajelenlétet tervezünk megvalósítani Szentendrén és a környező településeken is, hogy társadalmi üzeneteink szélesebb körhöz és intenzíven eljusson.

„A pályázati forrásnak köszönhetően népszerűsíteni szeretnék (sic!) tevékenységünket, lehetőséget adva polgári estek megtartására, kiadvány kiadásával, kommunikációs, szervezeti arculati elemek igénybevételével” – írta a Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület, amelynek elnöke, Szalai Marianna, korábban a Fidesz támogatással volt a közgyűlés képviselője. A „polgári est egyébként a közelmúltban jellemzően fideszes politikusok fellépéseit jelentette, más településeken (például Esztergomban, Jászberényben, Marcaliban) számos alkalommal szerveztek kampányrendezvényeken ezzel a címmel.

Hogyan szüntessük meg a korrupciót, avagy a konspirációk ellehetetlenítésének piaci megoldása

Vendégszerzőnk Hanzély Ákos Európa- és világbajnok magyar öttusázó, volt fővárosi önkormányzati képviselő (2010-2014, az LMP színeiben).

Van olyan szervezet, amely a pályázati pénzből új, médiával foglalkozó alkalmazottakat is felvenne: a Fiatalok Újfehértóért Ifjúsági Egyesület, Papp Gábor László fideszes alpolgármester egyesülete a következő célra kapott támogatást: „A pályázattal célunk egy média felület (sic!) kialakítása, arculatának  megtervezése, szerkesztése népszerűsítése. 2 fő foglalkoztatott munkavállalót terveztünk (járulékokkal együtt), 2 fő részére üzemanyag költség és kommunikációs stratégia (sic!).”

Online erősítés

A pályázati listán sok helyen megjelenik a közösségimédia-felületek fejlesztése vagy a közösségi oldalakon végzett kutatás is mint cél. A Gödöllői Német Nemzetiségi Egyesület például,  Különböző értékrendek megjelenésének elemzése a közösségi médiában címmel nyújtott be sikeres pályázatot. A szervezet elnöke Meizner Sándor, a Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki 2010-ben fideszes színekben indult az önkormányzati választáson. Szervezete a mostani pályázatában azt írta,

„elérendő cél a különböző értékrendek megjelenésének elemzése a közösségi médiában (…) Kíváncsiak vagyunk az egyes csoportok narratívájára, létértelmezési megnyilvánulására, annak érdekében, hogy ezen információk felhasználásával fejlődjön az egyesület kommunikációs tevékenysége.”

Azaz az elvileg nemzetiségi szervezet egyfajta online, közéleti piackutatásra kapott támogatást. Egy másik, fideszes önkormányzati képviselő, Seresné Horváth Zsuzsanna egyesülete, az Élhető Diósgyőrért Egyesület „komplex, átfogó” közösségimédia-stratégia fejlesztésére kapott 15 milliót.

A helyi Fidesz-alapszervezetek emberein kívül országosan ismert nevek is felbukkannak. Két, 15 millió forinttal támogatott szervezetben is feltűnik Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, aki korábban Kocsis Máté kabinetfőnöke volt. Farkas Örs azonban úgy tűnik, továbbra is aktív a belvárosi politikában, mivel egy általa vezetett alapítvány is állami támogatásból készül médiakampányt indítani. Az Alapítvány a Polgári Ferencvárosért, Ferencvárosi polgári szellemű média létrehozása című nyertes pályázatában írta,

„híroldalt tervez létrehozni, amely kifejezetten a helyi ügyekben ad igazodási pontot az itt lakóknak, legyen szó önkormányzati ügyekről, közéleti kérdésekről, kultúráról vagy sportról”.

Több városra kiterjedő médiajelenlétet tervez a Kovács K. Zoltán Alapítvány, amely leginkább a kormánypárti Vasarnap.hu oldal kiadójaként ismert. Az alapítvány a Vasarnap.hu a vidékért elnevezésű projekre kapott 15 milliós támogatást, amely bővebb leírása szerint a hírportál vidéki tartalmainak fejlesztését foglalná magában.  „A pályázatból rendelkezésre álló forrást a vidéki jelenlétünk erősítésére szeretnénk fordítani. Ezen belül külön hangsúlyt kapnak a Pest megyei tartalmak, ahonnan olvasóink jelentős részét regisztráljuk” – írták.

Fideszes helyi kifizetési lista: mire osztották a civil támogatásokat?

Szeptember elsején a Válasz Online újságírója alapos oknyomozó anyagában választókerületről választókerületre lebontva mutatta be, hogy az 5000 főnél nagyobb települések civil szervezetei számára kiírt Városi Civil Alap támogatásai hogyan kerültek politika-közeli szereplőkhöz.

Zubor Zalán

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Címlapkép: Budapest, 2021. szeptember 1. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója (b) és Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén. Megkezdte az aláírásgyűjtést a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójához (forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás