Uniós források

Még mindig nem látni a milliárdokat Rogán Antal apósának érdekeltségében

A Rogán Antal apósának érdekeltségében álló Ductus Kft. 2021-es beszámolójából nem látszik, hogy már megkapták volna a 2,2 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást. A számok ugyanakkor bővülő tevékenységről árulkodnak.

Tavaly számoltunk be arról, hogy Rogán Antal apósa olyan cégben szerzett részesedést, ami korábban 2,232 milliárd forint állami forrást nyert az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadásra. Obrusánszki Zsolt korábban alig 750 ezer forintot fizetett a Ductus Kft. negyedéért.

A Ductus pályázati anyagával kapcsolatban azóta közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Agrárminisztériumnak, amit megtagadtak. Emiatt bepereltük a minisztériumot, majd — miután a javunkra szóló jogerős ítéletet követően sem kaptuk meg az iratokat — végrehajtási eljárást indítottunk a tárca ellen. A pályázat részleteiről így egyelőre nem tudunk beszámolni.

A Ductus tavalyi évről szóló, frissen megjelent beszámolója ugyanakkor arról árulkodik, hogy (legalábbis 2021. során) a milliárdok még nem jutottak el a vállalkozáshoz.

Az viszont kétségtelen, hogy a Ductus tavaly erős növekedésnek indult. A korábbi 9 főhöz képest tavaly már átlagosan 15-en dolgoztak náluk,

éves árbevételük pedig a 2020-as alig 8 millióról 170 millió forintra nőtt 2021-ben. 

Eközben a kötelezettségek is emelkedtek: 138 millióról 285 millió forintra. Érdekes növekedésnek indult az aktív időbeli elhatárolások összege is: 2020-ban még csak 103 millión állt, a tavalyi évről szóló beszámoló szerint pedig már 278 millió forint volt.

Az sem elképzelhetetlen, hogy ez a sor rejti a mérlegben az ingyenes forrás terhére elvégzett tevékenységek árát, amelynek ellenértékét valamiért egyelőre nem kapta volna meg a Ductus az államtól. Ez azonban egyelőre csak feltételezés, mivel kiegészítő mellékletet nem adtak le a tavalyi beszámolóhoz, így a részletekről nincsenek nyilvánosan elérhető információk. Biztosat majd csak akkor tudunk mondani, ha az Agrárminisztérium végre elküldi nekünk a cég támogatásának iratait.

Jogerősen megnyertük a pert Rogán apósának agrártámogatása ügyében, mégse küldi a minisztérium a közérdekű adatot | atlatszo.hu

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Ductus Kft. székhelye Nyíregyházán (forrás: Sarkadi Nagy Márton/Átlátszó)

Megosztás