közpénz jellegét

Akár 9 milliárd forintnyi támogatás kerülhetett tavaly az Alapjogokért Központhoz

Elképzelhető, hogy a 9 milliárd forintot is meghaladja annak a támogatásnak az összege, ami tavaly az Alapjogokért Központhoz került – derül ki a szervezet tavalyi évről szóló beszámolójából.

A Fidesz-barát tévéelemzők úgynevezett kutatóintézete előre megy, nem hátra — derül ki az Alapjogokért Központot működtető cég tavalyi évről szóló, frissen megjelent beszámolójából. A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. beszámolójának szöveges mellékletéből kiderül, hogy a tavalyi év során elszámolt 1,25 milliárd forint értékű egyéb bevételek az utolsó fillérig „működési költségekre, társadalomtudományi, humán kutatásra, fejlesztésre, rendezvényekre kapott” támogatásokból származtak.

Tavaly írtunk az Átlátszón először arról, hogy a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda az elmúlt években több milliárd forintot küldött a Batthyány Lajos Alapítványnak, amelyből az alapítvány kormánybarát álcivil szervezeteket stafírozott ki – köztük az Alapjogokért Központot is.

De a bevételezett 1,25 milliárd forint nem minden. A beszámoló szöveges melléklete szerint ugyanis a rövid lejáratú kötelezettségek között mutatja be az „elszámolási kötelezettséggel kapott támogatási előlegeket” is, mi több, a „kötelezettségként kimutatott összeg közel teljes egésze felhasználásra került a mérlegkészítés időpontjáig; ezen támogatások támogatási időszaka lezárult, az elszámolásokat benyújtottuk, az elszámolások elfogadása folyamatban van” – áll a dokumentumban.

Sőt, a szöveges melléklet szerint „aktív időbeli elhatárolások között a költségek ellentételezésére kapott támogatások és a tárgyi eszközökhöz kapcsolódó megállapodáson alapuló támogatások még el nem számolt összegét” mutatja ki az Alapjogokért Központot működtető cég.

Más szóval: a rövid lejáratú kötelezettségek és az aktív elhatárolásokat tartalmazó mérlegsorok összege is a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által megkapott támogatásokat rejt.

Így jön ki az akár 9 milliárdos támogatás: rövid lejáratú kötelezettségként 4,18 milliárd forintot, aktív elhatárolásként 3,66 milliárd forintot mutatott ki a társaság.

Tegyük hozzá: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek a támogatások kitől érkeztek, mire költötték, pontosan mekkora részét fedik le ennek a két mérlegsornak, és vajon átfedésben állnak-e a bevételezett 1,25 milliárddal.

Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy az Alapjogokért Központ tavaly új irodaépületének felújításába fogott. Az ingatlanban szauna, fitneszterem és könyvtárszoba is lesz. A kutatóintézet a 2020-as 25 főhöz képest tavaly már átlagosan 37 embert foglalkoztatott, személyi jellegű ráfordításokra 777 millió forintot költött.

1,4 milliárdos irodaházzal gazdagodott az Alapjogokért Központ, itt építik most a szaunát | atlatszo.hu

Ha Orbán Viktor kormányát a magyar szavazópolgárok jövőre leváltják, a rezsimet barátságos jogi elemzésekkel és tévéokoskodással támogató, közpénzből élő Alapjogokért Központ munkatársainak nem kell majd a kertek alatt elbujdokolniuk. A szervezetet működtető nonprofit cég ugyanis tavaly hatszintes ingatlant vásárolt az elegáns Budakeszi úton.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép forrása: Alapjogokért Központ/Facebook

Megosztás