szte

Végre normális kancellár?

Kevés meglepőbb dolog van Devecz Miklós és a lengyel pomogácsok történeténél. Vélemény.

4000__ani_6

Az Átlátszó Oktatás elmúlt két és fél évéből hirtelen nem jut eszembe meglepőbb hír, mint Devecz Miklós szegedi kancellár lemondása. Na, nem mintha bánnám különösebben, de egy suttyóviccen elcsúszni mégiscsak olyan, mint amikor Al Caponét végül adócsalással meszelték le.

Ki nem szarja le, hogyan pukkadoznak a PC-fetisiszta libsik?

A kancellár Facebook-oldalán megjelent kép elemzésébe most inkább nem fognék bele, azoknak, akik hungarikumként kezelik és féltve óvják a nőket tárgyiasító, embercsoportokat lenéző mindennapi bunkóságukat, úgyis feleslegesen magyarázom. Maradjunk annyiban, hogy az egyetem Dugonics téri épülete nem egy cigifüstös-csöcsposzteres szerelőműhely, bár a hangulat kétségkívül ilyen lehet, mikor a kancellár elégedetten somolyog a bajusza alatt az elvégzett feladat után, hogy ez jó mulatság, férfimunka volt.

Vannak ugyanakkor olyan helyek és pozíciók, melyekben legalább törekedni kellene arra, hogy ahhoz méltóan viselkedjünk. Azt kizárni persze nem lehet, hogy az ember hülyeséget csinál néha, de erre találták ki a bocsánatkérést. Sőt, a jelenlegi közhangulatban, meg a kormányzati kommunikációt elnézve tán még azt is bevállalhatta volna a kancellár, hogy kihúzza magát és azt mondja: ez a poszt igenis vicces, azt meg ki nem szarja le, hogyan pukkadoznak a PC-fetisiszta libsik. Támogatottsága ennek is lett volna, a reputációját tekintve meg már nem oszt, nem szoroz. Török Márk például ennél százszor cifrábbakat is művel, mégis kirobbanthatatlan a HÖK éléről.

Devecz Miklós ehhez képest előadta, hogy nagyon meg van döbbenve a Facebook-profilján tíz napig díszelgő bejegyzésen, amely hogy-hogy nem, akkor tűnt el, amikor írtunk róla és egy-két másik portál is szemlézte. Az RTL-en már azt bizonygatta, hogy nincs is ilyen poszt a tevékenységnaplójában. Persze, hogy nincs, mert ki lett törölve, de addigra azért már látták pár százan, meg a Google is eltárolta szépen. De a kancellár úr szerint a bejegyzést valakik meghamisították. Talán a pomogácsok. Lengyel pomogácsok. Az egész ügy itt vált igazán kínossá, addig legfeljebb a humán értelmiség borzongott rajta.

Volt már ennél kínosabb is

Az, hogy idáig eljutott a történet, azért is furcsa, mert Devecznek ennél már a belépője is jóval keményebb volt. Sőt, még nem is volt kancellár, a miskolci városi közlekedési céget vezette, amikor megírtuk róla, hogy a „Newport University” kamuegyetemen szerzett végzettségét doktori címként tünteti fel. Érthető, hogy a kedves egyetemi polgárok, akik éveket gürcölnek a tudományos fokozataikért, kicsit berágtak, amikor kiderült, hogy olyan embert rak a kormány a fejük fölé, aki annyira tiszteli a tudományt, hogy beír egy papírt, amit már Kenyából is 2005-ben kitiltottak. Ennél kínosabbat nehéz volna elképzelni egy egyetem számára, következménye mégse ennek lett.

Hogy pont ez az úgynevezett vicc csapja ki a biztosítékot, ami még az Irigy Hónaljmirigy-show alatt is két szinttel lejjebb van, azt még a lemondás napjának reggelén is gondolta volna a franc. Szegény agresszív barom Bayer Zsolt – aki szabadidejében a nemjobbos sajtóban azon kesereg, hogy mennyire belefásult az agresszív barom szerepébe, de hát szüksége van pénzre – szerint kimondták a fatvát a szegedi kancellárra. Én mondjuk nem láttam, hogy bárki kimondta volna, annyi biztos, hogy megírtuk, hogy volt a Facebook-oldalán egy szép alpári bejegyzés, ami egyébként illeszkedik a „hallgató azért van, hogy hallgasson” színvonalú megnyilvánulások sorába.

Balog Zoltán se törte agyon magát

A hatalom különböző szintjein lévők egyébként szeretnek attól parázni, vagyis inkább azzal áltatni magukat és ámítani a közvéleményt, hogy róluk megrendelésre készülnek a lejárató cikkek, hogy őket azzal megbuktassák. Én azért elárulok egy műhelytitkot, hogy árnyaljam kicsit a képet. Egy-egy történet – például egy egyetemi vezető bunkó Facebook-posztjáról, vagy a HÖK-vezetőről, aki szerint nem tartoznak senkire a pályázatai, netán Orbán Viktorról, aki stadiont építtet a háza mellé – a kedves olvasónak szól, akinek, bármennyire is szeretnék tőle megtagadni, joga van tudni, hogy mire költik a pénzét, illetve mit csinálnak azok, akik a képviseletében járnak el. Ha úgy tetszik, magára mondja ki a fatvát az, aki nem tud elszámolni a cselekedeteivel.

Devecz Miklós valószínűleg ugyancsak magára mondta ki a fatvát. Az ő facebookozási szokásaival szemben még csak különösebb társadalmi felháborodás sem volt, jelentősebb belső nyomásról sem lehet tudni, de nagy meglepetésre hétfőn beadta a lemondását, arra hivatkozva, hogy az egyetem ne szenvedje meg az őt ért „támadást”. A kancellár lépésével Balog miniszter is egyetértett, a lemondást elfogadta. Azonban ha valamit megszenvedhetett az egyetem, az az egész helyzetnek a kezelése, de nehéz tisztán látni, hogy mi lehetett a háttérben. A miniszter akár ki is állhatott volna az embere mellett, de nem törte magát ezzel. A kancellári tisztségre most új pályázatot hirdetnek, az egyetem pedig csak reménykedhet, hogy a kormány szakmailag és emberileg is alkalmas személyt helyez föléjük.

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás