felsőoktatás

Nyomozást rendeltek el a szegedi HÖK-elnöki pályázatos ügyünkben

Annak ellenére, hogy nyár elején sikerült kiperelni a Szegedi Tudományegyetemtől az évek óta kihívó nélkül induló Török Márk HÖK-elnök pályázati anyagait, az SZTE HÖK pályázatnak alig nevezhető prezentációkat tett közzé honlapján, azokat is csak késve.

4000__ani_6

Szeptemberben feljelentést tettünk közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye miatt, a Szegedi Rendőrkapitányság pedig – ahogy arról szóban tájékoztattak bennünket – ennek megfelelően elrendelte a nyomozást.

A Szegedi Ítélőtábla júniusi ítéletében kötelezte az évek óta titkolózó egyetemet, hogy nem csak a nyertes elnöki pályázatokat, hanem az összes, 2010 és 2014 között benyújtott pályázati anyagot a pályázó nevének feltüntetésével 15 napon belül adja ki nekünk. A bíróság döntésének inkább csak elvi jelentősége volt, hiszen Török Márk HÖK-elnök 2010 óta kihívók nélkül indult a hallgatói önkormányzat vezetéséért. Az elnöki pályázatok közérdekű adat jellegére már az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék is rámutatott.

2015. augusztus 26-án, közel egy hónappal az ítélet szerinti határidő letelte után a HÖK honlapjára öt pdf formátumú prezentációt töltöttek fel. Az anyagok közül mindössze egy, a Rendhagyó EHÖK Elnöki pályázat 2014 megnevezésű fájl utal említés szintjén a dokumentum pályázati jellegére, az összes többi fájl sem megnevezésében, sem tartalmában nem mutat pályázati célokra. Az említett “pályázati anyag” például inkább hasonlít trollkodásra, mint Török Márk további elnöki terveire.

Miért baj ez?

Azon túl, hogy a szegedi HÖK poénra vette a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntését, továbbra sem látható, hogy a hallgatói demokrácia gyakorlatilag egyetlen, így legfontosabb intézményének tekinthető hallgatói önkormányzat vezető tisztségére Szegeden milyen szempontok alapján választhatták meg Török Márkot.

Komolyan fel kell jelenteni valakit, hogy átláthatóbb legyen a HÖK?

Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Hiába került fel pár anyag a HÖK honlapjára, kétséges, hogy azok tényleg – legalább részben – az elnöki pályázatok. Mégis ki venné komolyan, hogy Török Márk ezzel a szöveggel pályázott a 25 ezer hallgatót képviselő és 3 milliárd forint közpénz felett rendelkező HÖK vezetésére?

török trollkodás

A Büntető Törvénykönyv szerint pusztán azzal, hogy a Szegedi Tudományegyetem az Ítélőtábla által megadott teljesítési határidőn belül nem tett eleget adatközlési kötelezettségének, megvalósult a Btk. 220. § (1) a) pont szerinti közérdekű adattal visszaélés vétsége, ezért a szeptemberben ismeretlen tettes ellen megtett feljelentésünk alapján a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el az ügyben. Az elnöki pályázatok átláthatóságáért folytatott munkánkról folyamatosan beszámolunk a továbbiakban is.

Molnár Noémi

 

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás