adatigénylés

Közpénzből iPhone-t, de csak aranyszínűt!

Te vettél már közpénzből arany iPhone-t? Nem? Akkor megmutatjuk, hogy hogyan csinálják a nagyok! Az Átlátszó Oktatás olvasója hívta fel a figyelmünket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy tavalyi közbeszerzésére.

Ugyan már több mint egy éves a pályázati kiírás, de ez nem veszi el az ügy élét. A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában indított egy közbeszerzést,

1 db iPhone 6S Gold 64GB-os, kártyafüggetlen mobiltelefonra.

Persze semmi különös nincsen abban, hogy valakinek szolgálati telefonra van szüksége, de miért pont a piac egyik leginkább túlárazott modelljére? Ráadásul, ha esetleg a pályázóknak nem derült volna ki elsőre a közbeszerzés tárgyából, a felhívás következő sora nyomatékosítja:

Kérjük, hogy csak a kiírásban meghatározott arany színű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

Az Egyetem sajtóirodájának állítása szerint a szín és az ár között nincsen semmiféle kapcsolat, valahol mégis fennáll egy olcsóbb ajánlat lehetősége, csak éppen az a telefon mondjuk fekete és nem aranyszínű.

 

SZTE_iphone_kozbesz

 

Aggodalomra semmi ok, valaki hozzájuthatott az arany iPhone-jához a Szegedi Egyetemen: az Astrum 2000 Kft. ajánlata nyerte a közbeszerzést 158 900 Ft + ÁFA áron. A készülék így majdnem fillérre pontosan annyiba került az adófizetőknek, mint a 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet alapján meghatározott kisértékű tárgyi eszközök beszerzésére vonatkozó kétszázezres határ.

Kíváncsiságból megkerestük az Egyetemet, azt szerettük volna megtudni, hogy

1) kinek a számára és milyen céllal vásárolták a készüléket,

2) amennyiben szolgálati célt szolgál a készülék, miért pont ezt a magas árkategóriájú modellt választották, illetve

3) miért ragaszkodtak az arany színhez?

A válasz annyira gúnyosra sikerült, hogy a teljesség hiánya nélkül be is másoljuk:

1) Egyetemi felsővezető számára vásároltuk, munkája ellátásához.

2) Feladatai ellátásához szükség van azokra a funkciókra, amelyeket csak egy ilyen kategóriájú készülék nyújt.

3) A készülék színe nincs kihatással az árra.

Az ilyen jellegű válaszokkal csak annyi baj van, hogy még több kérdést szülnek. Szerkesztőségünk elképzelni sem tudta, milyen speciális funkciókra lehet szüksége egy hivatali dolgozónak, amire mondjuk egy olcsóbb, androidos készülék nem képes (Siri?!). Újabb kérdések és egy diszkrét, az infotörvény betartására emlékeztető e-mail után végül csak kiderült:

„A szín csupán a leendő felhasználó preferenciája volt, […] Ami viszont a funkcionalitást illeti, a felsővezető munkájának ellátásához szükség volt az iOS rendszerű kompatibilitáshoz.”

A telefont Prof. Dr. Nagy Katalin, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes számára vásárolták, és feltehetően azért volt szükség a közel kétszázezres készülékre, hogy a rektorhelyettes más Apple készülékéhez lehessen csatlakoztatni (ami egyébként egy androidos vagy windows phone-os telefon esetében is lehetséges.)

Nem ez volt az egyetlen kényeztetés, amit az adófizetők az SZTE dolgozói számára nyújtottak, ugyanis egy hónappal az arany iPhone előtt meghirdettek egy másik közbeszerzést is, amelynek keretében 393 600 Ft + ÁFA áron vásároltak egy MacBook Pro laptopot Kasik László egyetemi adjunktus részére. Erre azért volt szükség, mert

„hároméves kutatás során olyan elemzőprogramokat használ és olyan bizalmas adatokkal dolgozik, mely programokat és az adatok védelmet – költséghatékonyan és a legoptimálisabb módon – ez a számítógép biztosít.”

Ugyan ezek az eszközök az egyetem dolgozóit szolgálják, de érdemes elgondolkodni azon, amit az SZTE egyik hallgatója nyilatkozott az Átlátszó Oktatásnak:

„Nekem a PhD 4 éve alatt nem volt egyetemről kapott számítógépem, és a mostani hallgatóknak sincs. A vegyszergőzös laborba is a a saját laptopjaikat hordják.”

 

Katona Fruzsina

 

Megosztás