szte

Kollégiumi szobájában bányászhatott kriptovalutát egy diákönkormányzati vezető a Szegedi Tudományegyetemen

Információink szerint kriptovaluta (feltehetőleg Ethereum) termelésére alkalmas bányatelepet találtak az egyik magas rangú diákönkormányzati vezető szegedi kollégiumi szobájában. Látszólag következmények nélkül maradt a lelepleződés, ami havonta akár több tízezer forinttal károsíthatta meg az egyetemet. Kérdéseinkre sehonnan se kaptunk választ.

A Bitcoin és a kriptovaluták az elmúlt évek leginkább felkapott és legtrendibb kisbefektetői eszközei, egyfajta digitális pénzforma, amit mára már talán senkinek sem kell bemutatni. Hírnevüket a folyamatosan gyors meggazdagodással kecsegtető megosztásoknak, az extrém volatilitásnak, valamint az olyan híres személyeknek köszönhetik, mint például a Tesla és a SpaceX kapcsán híressé vált Elon Musk. Éppen ezért nem csoda, hogy a fiatalok alkotják ennek az adrenalinkereső közösségnek a túlnyomó többségét.

Aki egy kicsit is jártas ebben a világban, talán még azt is tudja, hogy ezek a virtuális pénzek nem a semmiből jönnek létre: a coinokat bányászni kell, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy az adott crypto titkosított blokkláncához folyamatosan új blokkokat kell hozzáadni. Ennek a bővítési műveletnek a végén jön létre az új coin/token, amit jutalomképp a bányász kap meg.

Mélyrepülésben a bitcoin | atlatszo.hu

A bitcoin árfolyama április óta szinte folyamatos esésben van: a kriptovaluta két hónap alatt több mint felét vesztette el értékének. A tendencia azonban már november óta tart. Míg 2021 második felére egy szinte folyamatos erősödés volt jellemző, 2021 november és 2022 február között 67 500 dollárról 38 500 dollárra, majd – egy rövid emelkedési időszakot követően – júniusra 20 000 dollár alá esett vissza a bitcoin árfolyama.

A bányászathoz sok-sok áram szükséges, amivel zavartalanul dolgozhatnak az igencsak borsos árcédulával rendelkező videókártyákkal ellátott úgynevezett bányagépek. Ezért hát sokan, a világ legkülönfélébb helyein hoztak létre konkrét bányatelepeket Kínától kezdve El Salvadoron át egészen a Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégiumáig.

A kínai és salvadori telepekkel már rengetegen foglalkoztak, igy mi most a legújabb, kollégiumi helyszínt mutatjuk be. Ugyanis az egyetem több egykori és jelenlegi tagja keresett meg minket azzal az információval, hogy egy jelenleg is magas pozícióban lévő, befolyásos hallgatói önkormányzati vezetőt értek kriptovaluta-bányászaton a Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégiumában 2019 nyarán.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiuma. Forrás: Google maps

Nyílt titok volt a kriptobányászat

A beszámolók szerint az esetre egy kollégiumi szobaellenőrzés keretein belül derült fény, amikor a szinten lakó diákok szokatlan és rendkívüli melegre kezdtek el panaszkodni. Ekkor kerültek elő azok a monitor nélküli számítógépek, amik a reggeltől-estig tartó működésük melléktermékeként hőt is termeltek, nem csak pénzt.

Az érintett diákönkormányzati vezetőnek értesüléseink szerint titulusai és pozíciói az ügy előtt és után is szép számmal akadtak, pályáján csorba tudomásunk szerint nem esett, továbbra is betölti ezen tisztségeket.

Diáktársai érdeklődésünkre megosztó személyiségként írták le, elmondásuk szerint legalább annyian kedvelik, mint amennyien nem. Abban azonban mindkét tábor egyetért, hogy az esetek többségében szeretett kérkedni a viselt dolgaival kapcsolatban. Persze szigorúan akkor, ha ez pozitívan hat rá. Ellenkező esetben – ahogy most is – jobban kedveli az eltussolást. Ennek köszönhetően alakulhatott ki ennek az ügynek is a nyílt titok státusza.

Egykori hallgatói önkormányzati társa szerint ugyanis az egyetemen köztudott volt, hogy nagyban üzletel kriptovalutákkal, amit különféle baráti összejöveteleken és egyetemi rendezvényeken rendszeresen hangoztatott is. Ahogy azt is, hogy a HÖK-tisztségek csak hobbit és persze presztízst jelentenek számára.

Megpróbáltuk elérni az azóta, 2019 vége felé nyugdíjba vonult, akkori kollégiumi nevelőt és igazgatót is, hogy megtudjuk, mit találtak pontosan azon a szobaellenőrzésen, ahol értesüléseink szerint fény derült a kriptovaluta-bányászatra. A pedagógus 2018 októberében a Hallgatói Mozgalomért Emlékérem külsős támogatói tagozatának díját is megkapta. A diákokkal szoros kapcsolatban álló nevelő sok felmerülő kérdésre válaszolhatott volna, azonban nem reagált megkeresésünkre.

Mások, mint például a kollégiumi bizottság egykori tagja viszont válaszolt, aki az érintett hallgató befolyására tekintettel csak név nélkül szólalt meg nekünk. Elmondása szerint a szobaellenőrzés után nem történt semmi, majd hozzátette:

„Az lett volna a minimum, hogy a gépeket lefoglalják és elfogulatlan fegyelmi vizsgálat indul, azt követően pedig, ha szükséges, büntetőeljárást kell kezdeményezni”

Az egykori hallgatói önkormányzati társa pedig azt is elárulta, hogy mivel nyugtázta a diákönkormányzati vezető a lelepleződését: „[a nevelő] azt se tudja, mi az a bányagép, kap majd egy szép kitüntetést, aztán megnyugszik.”

Utóhatások: zéró

2020 novemberében bejárta a sajtót a hír, hogy Erzsébetvárosban a polgármesteri hivatalban értek tetten egy DK-s önkormányzati képviselőt, Borka-Szász Tamást kriptobányászás közben. A képviselő a gyanú szerint bitcoint bányászott az irodájában lévő számítógépeken, tehát áramlopás bűncselekményét valósította meg. Az érintett képviselő az ügy kirobbanása után lemondott mandátumáról, és a DK-ból is kilépett. Tevékenységével azonban becslések szerint havi több tízezres nagyságrendű kárt okozott.

Valószínűleg ez az ügy járult hozzá ahhoz is, hogy az idősebb oktatók számára is nyilvánvalóvá vált a Szegedi Tudományegyetemen, hogy mi történhetett alig fél évvel korábban, 2019 nyarán a kollégiumban. Túl sok volt a hasonlóság a két eset között ahhoz, hogy valaki vagy valakik kényes kérdéseket tegyenek fel.

„Utána szép csendben kiköltözött…” – meséli egyik informátorunk. 

A kiköltözéssel sietnie sem kellett, a szobaellenőrzés után az érintett hallgató csak hetekkel később helyezte át máshová a bányatelepet, nehogy bárki tovább feszegesse a témát. (A bányatelep új helyszínéről nincsenek információink.) Kollégista státuszát pedig értesüléseink egészen az erzsébetvárosi „kollégájának” lebukásáig nem veszélyeztette az eset. Ha az nincs, talán még ennyi felelősségre vonás sem terhelte volna, ami voltaképpen inkább egyezség lehetett, mintsem konkrét kirúgás.

Kerestük Döbör Andrást, a kar dékánját, az SZTE EHÖK irodáját, az egyetem vezetését, a kollégiumot, illetve az érintettet is, de cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem érkezett válasz kérdéseinkre.

A teljesség igénye nélkül kíváncsiak lettünk volna például hogy:

  • Hány gép működött a szobában?
  • Milyen hosszú ideig üzemelt, és mennyivel terhelte meg az egyetemi hallgatók lakhatása céljából fenntartott kollégium áramszámláját?
  • Az ügy hatására terveznek-e szigorítani a belső szabályzaton, ami már eddig sem nézte jó szemmel a személyi számítógépek tárolását?

Szemerédi Ákos

Címlapkép: pexels.com

Megosztás