adatigénylés

Olvasási nehézségekkel küszködik a szegedi EHÖK?

Hol tart ma Magyarországon egy egyetemi hallgatói önkormányzat, ha szövegértésről van szó? Mutatjuk. Közérdekű adatigénylést adtunk be ugyanis a szegedi EHÖK-höz, majd egy belső, rektori-kancellári utasítást kaptunk válaszul.

Pedig nem kértünk nagy dolgot, sem hatalmas mennyiségű adatot: a 2016. január 1. és 2017. július 31. között hatályos alapszabályt és a 2018-as EHÖK elnöki pályázatokat, amiről feltételeztük, hogy nem volt túl sok. Mivel az EHÖK nem kért hosszabbítást, az adatigénylés teljesítésére az Infotv. 29. § (1) bekezdése értelmében 15 napja volt, majd a határidő letelte után a következő választ kaptuk tőlük:

“Közérdekű adatigénylés tárgyában küldött levelét megkaptuk, szíves figyelmébe ajánljuk azonban az egyetemünk közérdekű adatigénylés ügyintézéséről szóló rektori-kancellári együttes utasítását melyet megtalál az alábbi linken. További kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére.”

Itt már ráncoltuk a homlokunkat, feltéve a kérdést magunkban, hogy most viccelődni próbál-e az EHÖK, vagy tényleg nem tudnak olvasni. Aztán megnyitottuk a levelet, és rájöttünk, hogy nem viccelnek. Megküldtek nekünk egy 2015-ös, az egyetemi dolgozókra vonatkozó utasítást válaszul.

16 nap alatt nem tudták kiadni nekünk azt a pár dokumentumot, ami rendelkezésükre kell, hogy álljon, és nem tudták értelmezni, hogy a dokumentum, amit megküldtek, bizony a saját belső eljárásukra vonatkozik, azaz nekik kellett volna megküldeni az igénylést házon belül az illetékeseknek. Ezenkívül a 16 nap nem volt elég arra, hogy valaki, aki ezzel a zseniális ötlettel előállt, megmutassa – szintén házon belül – valaki másnak, hogy átmenjen a válasz egy rostán.

Mi értetlenül állunk a helyzet előtt, és ezúton is kérjük az egyetemet, hogy szíveskedjen haladéktalanul teljesíteni az adatigénylésünket.

Tóth Mónika

 

Megosztás