adatigénylés

Hogyan használjuk a HÖK monitort

Az indulás óta sok megkeresést kaptunk a HÖKmonitorral kapcsolatban. Ezek nagy része leginkább aktív vagy ex-hökösök verbális kirohanásai voltak. Néhányan azonban jogos kritikakákát fogalmaztak meg, arról hogy miért „csak” a kifizetések végösszege látható a főoldalon. Most nekik szeretnénk megmutatni, hogy mit tud valójában a HÖKmonitor.

Tegyük fel, hogy egy személy kifizetési érdekelnek minket. Erről szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni. Ilyenkor a legcélszerűbb rögtön a főoldalon látható gömb keresőmezőjét használni. Ide írjuk be az illető nevét.

Használjuk a kereső mezőt, ha név szerint szeretnénk valakit megtalálni. Használjuk a kereső mezőt, ha név szerint szeretnénk valakit megtalálni.

Ha elég pontosan adtuk meg az illető nevét, illetve nem egy túl gyakori névről van szó, akkor mindössze egy gömböt kell látnunk. Ha többet látunk az se gond. Minden személy neve után szerepel az egyetem rövid megnevezése is. Például SZIE, azaz Szent István Egyetem vagy BCE, azaz Budapesti Corvinus Egyetem.

 

A pontos név megadása esetén egy gömböt kell látnunk. A pontos név megadása esetén egy gömböt kell látnunk.

Ha rákattintunk a gömbre felugrik a képen látható kis ablak. Ez mutatja az illető nevét, egyetemét, karát, az által beötlött tisztségekért kapott teljes kifizetést, valamint ezek jogcímét. A Semmelweis Egyeteme ez utóbbi esetben kicsit hanyag volt, amit jelez a három kérdőjel is (???) a jogcím sorban. Ez tehát nem feltétlenül azt jelenti, hogy jogcím nélkül utalták el a pénzt teljes összevisszaságban, szabálytalanul, hanem azt hogy az érintett adatokat az adatgazda (az egyetem) nem adta közre, nem dokumentálta megfelelően.

Ezeket a hiányosságokat jelenleg is próbáljuk kijavítani újabb és újabb adatigénylések beadásával, de sokszor a jogi procedúrák igencsak elhúzódhatnak.

 

Az említett ablakot látva miután leolvastuk az adatokat két lehetőségünk van. Egyrészről ha több találatot kaptunk a keresett névre, kiválaszthatjuk azt, aki minket érdekel. Míg „Keep only” ikonra kattintva rögtön eltüntik minden más találat és csak a kiválasztott személy kifizetéseit maradnak előtérben, addig az „Exclude” segítségével csak egyes személyeket vehetünk ki a megjelenített találati listából.

Van azonban úgy, hogy egy egyszerű összegnél többre vágyunk. Tudni szeretnénk mikor, miért és mennyiért képviseltek minket. Ehhez kiváló eszköz a jobbról első kis vonalkákból álló, „Viwe data”, magyarosabban adatok megtekintése gomb.

summary

 

A böngésző ablakban felül bal oldalt látunk két fület: „Summary” és „Full data”. A „Summary” mindössze a kifizetések végösszegét mutatja, amit már láthatunk eddig is, így célszerű továbbállni az „Full data” fülre. Erre kattintva láthatjuk a részösszegeket, azokat a valós kifizetéseket, amiknek összege Szentpéteri Zsófia esetében például 916 000 forint.

 

A Full data fül alatt a kifizetések részletes nézetét láthatjukA Full data fül alatt a kifizetések részletes nézetét láthatjuk.

 

Ez már egy igen részletes kép az illető HÖK-ben betöltött anyagi javadalmazásáról, de tételezzük fel, hogy mi most tényleg, de tényleg mindent tudni szeretnénk és nem érjük be ennyivel. Ehhez két lehetőségünk van. Innen a legegyszerűbb, ha kipipáljuk „Show all columns” kockát amivel láthatóvá válnak az illető által betöltött tisztségek megnevezései valamint a kifizetésekhez kapcsolódó dátumok.

A legrészletesebb nézet amit kaphatunk a HÖKmonitoron, ha egy személy kifizetéseivel kapcsolatban érdeklődnénk. A legrészletesebb nézet, amit kaphatunk a HÖKmonitoron, ha egy személy kifizetéseivel kapcsolatban érdeklődnénk.

 

Végezetül pedig hadd említsem meg a hok.atlatszo.hu egyetemek menüpontját. A példa kedvéért kattintsunk rá a a Miskolci Egyetemre, ahol ez a lenti kép fogad minket. Itt egyszerre láthatjuk az tisztségviselők által kapott javadalmazásokat 2010-től napjainkig, a legtöbb pénzt kapott tanulókat (kis gömb, bal oldalon), valamint karonként a kifizetések összegét és arányát (kockák, jobb oldalon).

Miskolci Egyetem, HÖK kifizetések Miskolci Egyetem, HÖK kifizetések

 

Ha keresett illető nevét beírjuk a jobb felül elhelyezkedő keresőmezőbe megkapjuk a hozzá tartozó kifizetések részletes nézetét. Azaz láthatjuk, hogy 2010-től napjainkig, mikor, melyik hónapban és mennyi javadalmazásban részesült.

Szabady Szabolcs Levente javadalmazásai a Miskolci Egyetemen. Szabady Szabolcs Levente javadalmazásai a Miskolci Egyetemen.

A grafikonból könnyen kiderülhet, hogy egy-egy nagyobb összegű kifizetés éves/féléves vagy havi szintű javadalmazást jelent. A példa kedvéért kiválasztott Szabady Szabolcs Leventénél például többszöröz is látható olyan időszak, amikor egy-egy nagyobb összegű kifizetést követően nem történt több utalás. Ez feltételezhetően azt jelenti, hogy a Miskolci Egyetemen előre és/vagy utólag kaptak javadalmazást a hökösök így nem célszerű a bőrünkből kiugorva farkast kiáltani minden esetben, ha meglátunk egy 200 ezer feletti átutalást.

Ha mindezt végigjárva még mindig maradtak megválaszolatlan kérdéseid, az oldalról szabadon letöltheted a teljes adatbázist tartalmazó excel fájlt. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy legörgetsz a főoldal aljára, ahol az impresszum felett már láthatod is a táblázatra mutató Google Drive linket.

 

Nagy örömünkre szolgált látni, hogy eddig egyetlen nap leforgása alatt több mint 5000-en kerestetek rá képviselőitekre a HÖKmonitoron. Továbbra is mindenkit szeretnénk arra biztatni, hogy bátran használja a HÖKmonitort és reméljük, hogy ez a kis bemutató segítségetekre lesz abban, hogy megtaláljátok, amit kerestek.

Megosztás