Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Nem jönnek Budapestre a CÖF lengyel barátai, otthon tartottak Békemenetet – Ukrajnáért

Mégsem indul el Budapestre idén az a lengyel különvonat, amivel a március 15-i Békemenetre utaztak volna lengyel résztvevők – olvasható a hagyományossá vált utazást szervező Gazety Polskiej Klub Facebook-oldalán. A szervezők inkább az ukrán menekülteknek ajánlják fel a bérelt vonatot, és otthon tartottak Békemenetet – Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva.

Első alkalommal szervezett lengyel részvétel nélkül tartják a Békemenet nevű fideszes kampányrendezvényt. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett eseményekre 2012 óta hagyományosan különvonatot bérelt a Gazety Polskiej Klub, a Gazeta Polska („Lengyel Újság”) nevű jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet, hogy lengyelek is eljöhessenek Budapestre.

Ukrán menekülteknek ajánlják fel a különvonatot

A szervezet oldalán szerdán jelent meg „a 10. Nagy Magyarországi Utazás szervezőinek nyilatkozata”. Ebben azt írják, „két hét múlva terveztük, hogy elmegyünk magyar barátainkhoz a budapesti nemzeti ünnepre. Ez lett volna a 10. évfordulós Nagy utazásunk Magyarországra. Azt terveztük, hogy részt veszünk a Békemeneten (…) 10 évig béreltünk egy különvonatot a Lengyel Államvasutaktól. Sajnos ma azt látjuk, hogy

a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált.”

Ezért, mint írják, a bérelt vonatot felajánlják a Lengyel Államvasutaknak, hogy segítsék a gyermekes anyák kimentését Ukrajnából, emellett a klub erőforrásainak nagy részét az ukrán menekültek megsegítésére fordítja. „Боже, бережи Україну! (Isten óvja Ukrajnát!)” – köszönt el a közlemény szerzője, Ryszard Kapuściński.

A CÖF oldalán megerősítették, hogy a lengyelek lemondták a szervezett vonatutat, de a levélben a Békemenet-szervezők továbbra is invitálják a lengyeleket, hogy jöjjenek busszal, gépkocsival Magyarországra.

Saját Békemenetet tartottak – Ukrajnáért

A lengyel közlemény nem állítja, hogy a döntésnek köze lenne az Orbán-kormány Putyinhoz való viszonyához, Oroszországhoz vagy az Ukrajnának történő segítségnyújtáshoz. Egyúttal azonban a CÖF-nek vagy a magyar kormánynak szóló támogató üdvözletet sem tartalmaz, ehelyett egy meglehetősen bürokratikus hangvételű üzenetben közlik, hogy aki már kifizette a magyarországi utazás költségeit, az garantáltan visszakapja a pénzét, vagy felajánlhatja jótékonysági célra, egy ukránokat segítő alapítványnak.

Március 1-én egyébként a Gazety Polskiej Klub Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva megtartotta saját békemenetét, amin több ezren vettek részt.

Lengyelország Ukrajna megtámadása óta az Európai Unióban talán a legharcosabban képviselte a szomszédos ország fegyverekkel történő megsegítését, és kulcsszerepet tölt be a fegyverszállításban – Lengyelországon keresztül viszik be azokat a fegyvereket is, amiket az Európai Békekeret alapján szállítanak az oroszok ellen harcoló ukrán haderőnek.

Tartanak az orosz terjeszkedéstől

Lengyelországban már csak Oroszország közelsége és a történelmi előzmények (az ország felosztása, Kelet-Lengyelország megszállása a náci Németországgal kötött paktum alapján) miatt is különösen aggódnak az orosz terjeszkedés miatt. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő február 27-én arról beszélt a Ouest-France francia regionális lapnak adott interjúban, hogy az Ukrajna ellen indított orosz támadás következő célpontja Lengyelország is lehet.

„Látni kell, hogy Vlagyimir Putyin tovább akarja fejleszteni agresszív politikáját, az inváziót. Georgiában kezdte, most Ukrajna van soron, a következő célpont a balti államok, Lengyelország, Finnország vagy az (Európai Unió) keleti oldalának más országai lehetnek. Egyértelműen az orosz birodalmat akarja helyreállítani és ez mindannyiunknak aggodalomra kell, hogy okot adjon, hiszen látjuk, hogy mit tesz egész Európában” – mondta a lengyel miniszterelnök, aki a fenyegetés miatt az európai védelmi kiadások megduplázásáért emelt szót nyilatkozatában.

Lengyelország Kelet-Európában (forrás: Google Maps)

Bírálják az oroszbarát Orbán-kormányt

A magyar kormány a lengyel állásponttal szemben többször kijelentette, hogy Magyarország elzárkózik attól, hogy útvonalat biztosítson a fegyverszállításra, korábban pedig elterjedt, hogy Orbán Viktor kormánya kezdetben ellenezte az Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetését (a szankciókhoz végül Magyarország is csatlakozott).

Lengyelországban az elmúlt napokban többen kritizálták az Orbán-kormány oroszbarátnak tartott álláspontját. A múlt hétvégén Varsóban az orosz agresszió ellen tüntető tömeg a magyar nagykövetség előtt is azt kiabálta, hogy „szégyen, szégyen!”, Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az ellenzéki Polgári Platform elnöke pedig a Twitteren azt írta, „Orbánnak és Szijjártónak holmi kitüntetéseknél valami komolyabb jár Putyintól. A Gazprom igazgatótanácsában két szék megfelelő ellentételezés lenne a lojalitásukért.” Az ellenzéki politikusok bírálták a lengyel kormánypártot, a PiS-t is az Orbánékkal ápolt barátsága miatt.

Lengyelország fogadta be eddig a legtöbb menekültet Ukrajnából: az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR adatai szerint eddig mintegy 505 ezren menekültek Lengyelországba.

Zubor Zalán

Címlapkép: A Gazeta Polska Békemenete Ukrajnáért 2022. március 1-én (forrás: Gazeta Polska/Facebook)

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás