szolgálati közlemény

Amikor ez a kép készült, éppen Pegasus kémprogrammal figyeltek minket

Munkatársunk véleménycikkben reagál arra, hogy több volt és jelenlegi munkatársunkat is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel, az egyik feltört telefonon keresztül pedig a nyári összetartásunkon résztvevő több tucatnyi munkatársunk és barátunk is célkeresztbe kerülhetett, köztük Kőszeg Ferenc, aki a múlt századi pártállamban egyszer már átélt ilyesmit.

A fenti kép idén július 3-án készült a Dunakanyar egyik falvában, ahol mint évente szoktuk, az Átlátszó nyári összetartására jöttünk össze egy napra. Ilyenkor a szervezet legszűkebb magjánál szélesebb körben jövünk össze: például kevésbé rendszeres szerzőinket vagy a munkánkhoz valamilyen formában személyesen kapcsolódó, „külsős” vendégeket is meg szoktuk hívni. Volt olyan kollégánk is, akit a párja kísért el. Az idei összetartás különlegessége volt, hogy az Átlátszó tízéves fennállását is ünnepeltük.

Én két üveg jóféle Irsai Olivért vittem és ásványvizet, fröccsnek. Bodoky Tamás főszerkesztő mindenféle húsokat sütött. Egyik jogászunk, Tóth Balázs kitűnő pálinkát hozott, amiből gyorsan töltöttem is, hogy pertut ihassak Kőszeg Ferenccel. A ma 83 éves Kőszeg nálunk vezeti a blogját, alkalmanként az Átlátszóra is ír. Kőszeget 1957-ben röpcédula-terjesztésért lecsukták, a nyolcvanas években pedig a demokratikus ellenzék szamizdatja, a Beszélő munkatársa volt.

Megfigyelte az állambiztonság is. A Feri által előszeretettel idézett anekdota szerint az ekkor már szabaddemokrata parlamenti képviselő Kőszeg ezt firtató kérdésére a rendszerváltás utáni Nemzetbiztonsági Hivatal első főigazgatója megnyugtatólag azt felelte, hogy suttyomban már leszerelték a lakásába rejtett lehallgatókészüléket.

A lehallgatástól az elhallgatásig – a régvolt Nyírfa felidézése és az újdonatúj Pegazus

„Soha sehol nem volt olyan politikai rendőrség, sem Ausztriában, sem Oroszországban, mint Franciaországban a Konvent ideje óta. (…) Franciaországban a rendőrség a legnépibb intézmény. Bármilyen kormány ragadja is kezébe a hatalmat, rendőrsége már készen áll, a nép egy része olyan fanatizmussal és lelkesedéssel fogja segíteni, amelyet nem hogy erősíteni, de éppen mérsékelni kell.

Most nyáron, a pálinkával a kezemben eszembe sem jutott, hogy Kőszeget erről az esetről faggassam. Pedig lett volna rá ok, hogy szóba kerüljön, csak éppen nem tudtunk róla.

Az ott jelen lévő Németh Dániel fotós telefonját ugyanis két nappal korábban, július 1-én titokban feltörték, és Pegasus kémszoftvert telepítettek rá.

A szoftver egészen július 9-éig futott a Direkt36-on korábban már megjelent információk szerint, amelyeknek hitelességében nincs okom kételkedni.

Miután a Pegasus képes arra, hogy a telefon környezetében zajló eseményeket az eszköz mikrofonjával és kamerájával rögzítse és az adatokat továbbítsa, nagyon alapos okom van azt feltételezni, hogy az e két dátum közt zajlott nyári, családias összejövetelünket a koccintásokat és pertukat, az asztal körül zajló szakmai és baráti beszélgetéseket illetéktelenek megfigyelték.

Ha megnézik az összetartáson készült csoportképet, azon hiába fogják keresni a szerkesztőségünknek rendszeres külsős fotós-újságíróként dolgozó Németh Dánielt, aki a kémszoftver elsődleges célpontja volt. Németh, akit az Átlátszó olvasói például a jachtozó Szijjártó Péterről készült tavalyi fotók szerzőjeként már ismernek, nem véletlenül maradt le a képről.

A fotós ugyanis nem tudna a nyilvánosság elől (luxusutazásaik során vagy csak úgy általában) rejtőzködő politikusokról és oligarchákról felvételeket készíteni, ha a nagyemberek sleppje, a budapesti szállodák biztonsági őrei egyből felismernék az arcát.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot | atlatszo.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

Németh Dániel számára ez az arctalanság a nyilvánosság érdekében vállalt teher és egyszersmind munkaeszköz volt, amit arra használt, hogy 2012-ben a Magyar Narancs címlapjára fotózza Simicska Lajost, az ország akkor talán legnagyobb hatalmú emberét, akiről a nyilvánosság tíz éve nem látott képet. Vagy hogy lefényképezze 2016-ban az FBI-körözés alatt álló Gaith Pharaonhoz kötődő üzletemberek és Tiborcz István miniszterelnöki vő tárgyalását.

Hogy Németh Dániel munkája kiemelkedő újságírói teljesítmény és a magyar nyilvánosság védendő értéke, azt a magyar újságírótársadalom legrangosabb elismerése, a Soma-díj is bizonyítja.

Ezt a díjat 2018-ban az Átlátszó munkatársai nyerték el az Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron című cikkel, amely elsőként leplezte le részleteiben azokat a luxusjárműveket, amikkel Magyarország legfőbb urai utazgatnak.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron | atlatszo.hu

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lefotóztuk, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre.

A díjnyertes cikkben közölt fényképeket és drónfelvételeket Németh készítette. A háromfős csapat másik két tagja közül Erdélyi Katalin a cikk szövegéért, illetve a nyilvános hajózási és repülési nyilvántartások hónapokon át tartó követéséért, Bátorfy Attila pedig az így kinyert adatok vizualizációjáért felelt.

Németh Dániel esete nem egyedi. A Direkt36 híre szerint az akkor még az Átlátszó újságírójaként dolgozó Csikász Brigitta telefonját 2019-ben több alkalommal is feltörték a Pegasusszal. A Pegasusszal megfigyelt újságírókat számoló, szomorú statisztika élvonalában tehát megtalálhatjuk az Átlátszó szerkesztőségét.

A Pegasus kémszoftver használói a megtámadott eszközökön nem hagytak névjegykártyát. Nem tudhatjuk biztosan, hogy kik célozták meg kollégáinkat, kik figyelhették meg a szerkesztőség nyári összejövetelét. A személyes benyomásom a tárgyban eddig megjelent hírek nyomán ugyanakkor az, hogy a jelek első körben a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok irányába mutatnak.

A Direkt36 cikkében olvasható, hogy Németh Dániel abban az időszakban, amikor a telefonját feltörték, dél-olaszországi utazásokat tett, illetve tervezett. Ebben az időszakban a Lady Mrd jacht és az OE-LEM repülőgép is megfordult a környéken, a közeli városkában pedig Mészáros Lőrinc üzletembert is szpottolták.

A nemzetbiztonsági szolgálatok alapvető feladata Magyarország függetlenségének és törvényes rendjének védelme írja a  kormányhonlap. A személyes véleményem szerint Magyarország függetlenségének és törvényes rendjének védelmét az szolgálja a legjobban, ha egy semmilyen köztisztséget nem viselő, de politikaközeli oligarchát a luxusnyaralása közben egy újságíró le tud fotózni anélkül, hogy titkosszolgálati eszközökkel megfigyelnék és gáncsolnák.

Mészáros Lőrinc nem egyenlő Magyarország.

Mi az Átlátszónál abban a biztos tudatban végezzük a munkánkat, hogy az Magyarország, a magyar emberek és a magyar demokrácia javára szolgál. Nem gondoljuk azt, hogy a közélet tisztasága érdekében kifejtett őszinte, körültekintő újságírói tevékenységünk alapos indok volna bármely magyar biztonsági szerv számára arra, hogy megfigyeljen minket.

Sajtóhírek alapján arra is lehet következtetni, hogy a Pegasus gyártójának, az NSO Groupnak, rajtuk keresztül izraeli titkosszolgálatoknak, őrajtuk keresztül pedig ki tudja, még ki másnak is lehetett rejtett hozzáférése a kémszoftverrel megszerzett adatokhoz.

Csak remélni tudom, hogy a magyar nemzetbiztonsági szervek nem asszisztálnak ahhoz, hogy idegen hatalmak figyeljék meg az állampolgárait, bár arra kíváncsi lennék, hogy vajon mennyire lehet érdekes bármilyen titkosszolgálat számára az, hogy Kőszeg Ferenccel pálinkázunk a Dunakanyarban.

Így védekezünk a Pegasus ellen: senki nem tudja kideríteni, hogy kitől kaptuk a tippet | atlatszo.hu

Ebben a konkrét esetben a MagyarLeaks szupertitkossága inkább kihívást jelentett az újságírói munkában. Az ismeretlen szülő ugyanis nem nevezte meg az intézményt, ahova a gyereke jár. Csak annyit írt: esztergomi egyházi iskoláról van szó. Szívesen megkértük volna, hogy pontosítsa, melyik intézményről ír, de miután elérhetőséget nem hagyott, egyszerűen nem volt semmilyen módunk arra, hogy meg tudjuk keresni.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: A tízéves Átlátszó nyári csoportképe

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás