göd

Lejáratókampányt indított a Fidesz helyi szervezete az Átlátszó újságírója ellen Gödön

Nyomtatott önkormányzati lapban, majd postaládákba dobott szórólapokon támadták a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület vezetőjét, az Átlátszó külső munkatársát, helyi tudósítóját, Bodnár Zsuzsát. A lejáratókampány mögött a Fidesz választókerületi szervezete áll. 

Támogatási kampány

„Hazudik! Álcivil provokátor! Megtéveszti a gyanútlan embereket! Kinek dolgozik?” – ezekkel a feliratokkal, és Bodnár Zsuzsa nevével, valamint fotójával dobtak be gödi házak postaládájába fénymásolt szórólapokat a napokban.

Bodnár Zsuzsa pedagógusként dolgozik, emellett a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület vezetője, valamint az Átlátszó Országszerte rovatának állandó külsős szerzője, vidéki tudósítója, riportere. Újságírói munkássága miatt már korábban is kiszerkesztette a kormányközeli média: az Origo például májusban írt az általa vezetett civil szervezetről, valamint arról, hogy

„Sorosék megjelentek a városban”

Az Origo szerint ugyanis „nem véletlen a momentumos politikus melletti kiállásuk, hiszen az egyesületet az a Bodnár Zsuzsanna vezeti, aki főállásban a – Soros György által támogatott – Átlátszó újságírója”.

Legutóbb pedig a 8400 példányban megjelenő Gödi Körkép nevű nyomtatott újság szeptemberi számában jelent meg egy „sajtóközlemény” Csabai Márktól, a Fidesz választókerületi szervezetének szóvivőjétől, amely szerint – ahogy a névtelen szórólapokon is szerepel – Bodnár Zsuzsa álcivil provokátor, aki hazugságokat terjeszt és bomlasztja a közösséget.

A helyi Fidesz ezt felháborítónak tartja, és nem tűrik tovább, hogy Bodnár „negatív színben tüntesse fel Gödöt”.

Csabai Márk – Orbán János Dénes által is ajánlott – író, a gödi Ilka csárda “rendezvény és a’la carte vezetője”. Markó József volt fideszes polgármester egy elhíresült kijelentése szerint itt, azaz az Ilka csárdában, egy-egy bableves fölött szokták megbeszélni a Samsung vezetésével, hogy merre is akar Gödön tovább bővíteni a gyár.

A Bodnárt támadó közleménynek helyet adó helyi lap kiadója a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft., nemrég kinevezett főszerkesztője pedig Menyhárt László. Őt a Balogh Csaba polgármester által leváltott, majd az új felállású képviselő-testület által újra kinevezett volt DK-s dr. Tóth Ágnes bízta meg a feladattal.

Bodnár évek óta tudósít a Samsung terjeszkedéséről

Bodnár Zsuzsa civilként és újságíróként is régóta nyomon követi a városban zajló eseményeket, beleértve a Samsung-gyár körüli problémákat, és a képviselő testület országos hírű csatározásait is.

Megírta, hogyan vált 2017 tavaszától elviselhetetlenné a helyi lakosok élete elsősorban a gyár működését kísérő zaj miatt, beszámolt a gyár körül terjengő vegyszerszagról, az engedély nélküli építkezésről, a letarolt erdőkről, és arról is, hogyan tiltakoztak a helyiek a Samsung gyár bővítése ellen.

Rámutatott, hogy a veszélyhelyzetben hogyan vették ki az irányítást a gödi városvezetés kezéből, mindez hogyan vezetett belső feszültségekhez a testületben, és hogy Balogh Csaba polgármester miért kezdeményezte a testület feloszlatását.

Belharc dúl a gödi városvezetés soraiban, a csörte egyetlen nyertese a magyar kormány

Harc indult a gödi önkormányzaton belül Balogh Csaba polgármester támogatói és támadói közt, amelyben személyi és pártpolitikai ellentétek egyaránt szerepet játszanak. Az eldurvult csörte egyetlen nyertese a magyar kormány, amely a testületben lévő politikai káosszal is indokolja a város egy részének einstandolását, és a Samsungtól származó adóbevétel elvételét.

Bodnár Zsuzsa emellett a Göd-ÉRT Egyesület vezetőjeként több médiumnak is nyilatkozott a Samsung gyár ügyében, így például a Mércének is, többek között elmondta, nonszensz azt állítani, hogy egy „felső küszöbös vegyi üzemnek nincs jelentős környezeti hatása, ezért nem is készül róla hatástanulmány.” Egyúttal rámutatott: óriási szükség lenne a lakosság megfelelő tájékoztatására, a gyár kibocsátásainak mérésére és a környezeti hatásokat mérő monitoringrendszer kiépítésére is.

Az egyesület elnöke szerint jó lenne végre egy egységes önkormányzati álláspontot látni, „aminek része például egy koncepció arról, ki és hogyan kompenzálja a lakosságot a Samsung által okozott károkért, hogyan mérik fel a gyár hatásait, és harcolják ki, hogy készüljön környezetvédelmi hatástanulmány.”

A Göd-ÉRT Egyesületnek sikerült részeredményeket elérnie a Samsunggal kapcsolatban (zajnaplók készítése), és a gyár képviselői egy, a napokban megtartott lakossági fórumon megköszönték a civil szervezet munkáját.

Zaklatás és becsületsértés

Míg a Gödi Körképben megjelenő sarkos politikai közleményt közéleti vita résztvevőjeként még el kell viselnie egy újságírónak, addig a szórólapos akció már túlmegy a szabad véleménynyilvánításon: az Átlátszó ügyvédei szerint Bodnár becsületsértésért, zaklatásért és (a felhasznált képfelvételre tekintettel) személyes adattal visszaélésért is feljelentést tehet.

Bodnár Zsuzsa kérdésünkre elmondta, szándékában áll jogorvoslattal élni a lejáratási kampány ügyében. Nem csak saját maga miatt: szerinte ezek után bármelyik gödi lakos tarthat attól, hogy megrágalmazzák, megfenyegetik.

Katus Eszter

Nyitókép: Sajtóközleményben és szórólapokon támadják Bodnár Zsuzsát.

Megosztás