göd

Samsung-gyár: a tiltás és büntetés ellenére, engedélyek nélkül folyt a gyártás

Másodszor is büntetést szabott ki a hatóság a gödi Samsung-gyárra, mert egyes üzemrészei a tiltás ellenére továbbra is használatbavételi engedély nélkül működtek. Az eltiltás oka azoknak a tűzvédelmi berendezéseknek a hiánya is lehetett, amelyekre csak szeptemberben adott ki engedélyt a katasztrófavédelem. A kormány eközben közel 30 milliárddal emelte meg a gödi különleges gazdasági övezet infrastruktúra-fejlesztéseinek az összegét. Az indok a Samsung második gyárának építése, és egy újabb ipari park létrehozása Gödön.

„A Pest megyei Kormányhivatalnak megküldött levelében foglaltakra válaszul tájékoztatom, hogy építésügyi hatáskörben a Göd 056. hrsz.-ú ingatlanon álló akkumulátorgyártó üzem főépületében hatósági engedély nélkül használatba vett B és C zóna használata és a G és K zóna használata megtiltásra került. A telephelyen a B és C zóna használata ügyében eddig két ízben került sor az építésfelügyeleti hatóság által bírság kiszabására a jogszabály által előírt legmagasabb összegben. A továbbiakban, amennyiben a felsorolt üzemrészek jogtalanul működnek, a kötelezésben foglaltak végrehajtását lehet elrendelni.”

A fenti tájékoztatás arra a beadványra érkezett válaszul, amelyet a Göd-ÉRT Egyesület a használatbavételi engedélyek nélkül működő, folyamatos zajszennyezést produkáló Samsung-gyár ügyében küldött dr. Tarnai Richárd kormánybiztosnak. A civil egyesület nemcsak a Kormányhivatalhoz fordult, de petíciót is indított annak érdekében, hogy a gyárat zárják be addig, amíg a multicég működése nem felel meg a hazai jogszabályoknak, és amíg az üzem biztonságos működése nem garantálható.

Újabb 1 millió forint bírság

Korábban megírtuk, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya 2021 februárjában megtiltotta a Samsung-gyár B és C zónájának használatát. Majd miután ennek a multicég nem tett eleget, az engedély nélküli működés miatt májusban egymillió forintos bírságot szabott ki rá.

Egymilliós büntetés és eltiltás a Samsungnak: engedély nélkül folyt a gyártás két üzemrészben | atlatszo.hu

Újabb akkumulátorgyár építésének előkészületeit kezdte meg a Samsung Gödön, és bár a második gyár katasztrófavédelmi eljárása még zajlik, az ezzel összefüggő telefonos közmeghallgatás inkább csak formalitásnak tűnik. Eközben a 2018-ban átadott első üzem is tovább bővül, pedig – a nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint – még ez sem kapta meg az összes használatbavételi engedélyt.

A Kormányhivatal augusztus 31-én kelt tájékoztatása szerint viszont a hatósági felszólítást a Samsung SDI továbbra sem hajtotta végre: folytatta a gyártást a működéstől eltiltott üzemegységeiben. Emiatt újra a „legmagasabb összegű” bírsággal – a vonatkozó törvény szerint ez egymillió forint  – sújtották a céget. Emellett a hatóság további két üzemegység használatát is megtiltotta a Samsung számára, jogtalan működés esetén kilátásba helyezve „a kötelezésben foglaltak végrehajtását”. Hogy ez a gyár bezáratását jelenti-e, az nem derül ki a levélből.

Hiányoztak a tűzvédelmi berendezések?

A működést megtiltó végzésekben nem szerepel, hogy miért nem adtak ki eddig használatbavételi engedélyt a gyár több egységére. Viszont a katasztrófavédelmi hatóság épp ezeknek a gyáregységeknek a tűzvédelmi berendezéseit engedélyezte szeptember 2-án és szeptember 6-án , majd szeptember 20-án két további, majd szeptember 22-én egy újabb engedélyt adott ki. Eddig viszont csak a gyár B zónája kapott szeptember 15-én működési engedélyt.

Feltételezhető, hogy a működéstől való eltiltásra – aminek a Samsung január óta nem tett eleget – a biztonságos működéshez szükséges tűzvédelmi berendezések hiánya miatt került sor.

Az üggyel kapcsolatban a katasztrófavédelmi hatósághoz fordultunk, az alábbiakat kérdezve tőlük:

  • Szeptember 15-e előtt a Samsung SDI akkumulátorgyárának B zónája, illetőleg főépülete rendelkezett-e a biztonságos működéshez szükséges tűzvédelmi berendezésekkel?
  • A használattól továbbra is eltiltott üzemegységek rendelkeznek-e a biztonságos működéshez előírt tűzvédelemmel?
  • Vannak-e olyan katasztrófavédelmi feltételek, amelyek hiányában a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eddig nem járult hozzá a Samsung SDI egyes üzemegységei használatbavételi engedélyének kiadásához?

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban csupán azt válaszolta, hogy „a megkeresésében megjelölt épületek, zónák, illetve üzemegységek a hatósági eljáráshoz benyújtott dokumentációkkal összevetve nem azonosíthatóak egyértelműen, s hogy az engedélyezett tűzvédelmi berendezések „megfeleltek a vonatkozó gyártói és jogszabályi követelményeknek.  

A cégtől is próbáltunk konkrétumokat megtudni, azonban cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre.

Tűz, elektrolit-szivárgás

A nyilvánosság tájékoztatására annál is inkább szükség lenne, mert számos olyan esemény történt az utóbbi időben a gödi gyárban, ami aggodalommal töltötte el a helyieket. Májusban újabb tűz ütött ki az üzemben – korábban már többször történt tűzeset a gyárban –, amiről a gödi polgármester adott tájékoztatást. A tűz okáról azonban semmilyen hivatalos közleményt nem jelentetett meg a katasztrófavédelmi hatóság, holott tűzvizsgálatot is elrendelt az ügyben.

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (forrás: MTI/Mónus Márton)

Próbáltuk a vizsgálat eredményét összegző jelentést közadatként kikérni a hatóságtól. Szerettük volna tudni, hogy mi volt a tűz oka, mikor ért ki a váci tűzoltóság, mekkora erőkkel és mikor oltották el a tüzet. A katasztrófavédelmi hatóság azonban visszautasította a jelentés nyilvánosságra hozatalát arra hivatkozva, hogy azt csak az ügyfelek ismerhetik meg.

A gödi különleges gazdasági övezet létrehozása óta azonban sem a gödi önkormányzat, sem a lakosok nem számítanak ügyfélnek a Samsunggal kapcsolatos eljárásokban és hatósági vizsgálatokban.

Ugyanígy nem adtak ki részletes tájékoztatást arról az elektrolit-szivárgásról sem, amiről szintén a gödi polgármester tett közzé rövid hírt. Balogh Csaba polgármester hallomásból értesült az esetről és megkereste a Samsung illetékeseit. Tőlük azt a tájékoztatást kapta, hogy egy új tartályt próbáltak beüzemelni, ami nem zárt rendesen, s ez okozta a Samsung szerint „környezetszennyezést nem okozó” elektrolit-szivárgást.

A gödi önkormányzat szeptember 13-án tartott éves közmeghallgatásán azonban többen is felháborodásuknak adtak hangot, hogy semmiféle vizsgálat nem zajlott le az ügyben, s hogy a lakosok nem kapnak részletes tájékoztatást balesetek esetén. Az aggodalmakat az is tetézi, hogy a gyár 200 tonnás elektrolittárolóját a göd-újtelepi lakóházaktól csupán 50-100 méterre telepítették, és az új gyár 760 tonnás elektrolittárolója is csupán 800 méteres távolságban lesz a házaktól.

Nem sok választja el a gyárat a lakóövezettől (forrás: Átlátszó/a szerző felvétele)

Még egy gigagyár és újabb ipari park

A Samsung kedvéért létrehozott ipari övezet fejlesztésébe mindezek ellenére ömlenek a közpénz-milliárdok.

A különleges gazdasági övezet létrehozásakor még „csak” 42 milliárd forintot irányzott elő a kormányzat a Samsung-beruházás infrastruktúra-fejlesztéseire. Az erről szóló rendeletet azóta többször módosították, s az összeget közel 30 milliárddal megtoldották.

A most épülő, a meglévőnél kétszer nagyobb Samsung-gyár vízigényének kielégítését és a megnövekvő szennyvízmennyiség elvezetését az eredeti 11,2 milliárd helyett 32,2 milliárdból fogja megvalósítani a Mészáros és Mészáros Kft. – írtuk meg már márciusban.

Újabb tízmilliárdok Mészáros Lőrinc cégeinek a gödi és a komáromi iparterületek közműfejlesztéseire

Egy minap közzétett rendeletmódosítás szerint az eredeti tervek nél jóval többe fog kerülni a gödi és a komáromi iparterületek víziközmű-építése. Az…

Azóta az iparterület villamosenergia-fejlesztésére szánt 22 milliárd is „felment” több mint 30 milliárd forintra; a földgázvezetékek kiépítése egyelőre nem változott, 415 millió forintba fog kerülni. Az útépítésre szánt 7,1 milliárdból az M2-es úton egy új félcsomópont és egy lehajtó épül a Samsung-gyár déli kapujához, valamint a Samsung 120 hektáros iparterülete körül is megépül egy 3 és fél kilométeres, többsávos útszakasz.

Az infrastruktúra-fejlesztéseket nemcsak a Samsung második gyárának megépítésével indokolta legutóbb Szijjártó Péter, hanem a Göd városába betelepülni kívánó további ipari vállalkozások igényével is. A kormány már ki is jelölt egy újabb 40 hektáros iparterületet a gödi különleges gazdasági övezetben, ami az M2-es autópálya túloldalán, a várostól távolabb fog létesülni.

Arra azonban egyetlen kormányzati szerv sem tudott, vagy nem kívánt válaszolni, hogy milyen további ipari beruházásokat telepítenek Gödre. Közadatigénylésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Miniszterelnökség is azt a választ küldte, hogy ők nem adatkezelők az új gödi ipari park ügyében. A Belügyminisztériumtól kapott támogatói okiratból is csak az derül ki, hogy a megyei önkormányzat 1,7 milliárdból fogja a „beruházási célterületet” ipari park céljára alkalmassá tenni.

Vagyis ahogy a Samsung-beruházásról nem kérdezték meg a gödieket, úgy a város további iparosításának terveibe sem vonják be az ott élőket. Ebbe a városvezetésnek sincs beleszólása, miközben az iparosítás miatt környezeti károk kompenzálását és a védelmi rendszer működtetését a gödi önkormányzattól várja a helyi lakosság.

Bodnár Zsuzsa (A szerző a Göd-ÉRT Egyesület elnöke.)

Címlapkép: Épül az újabb gigagyár (forrás: Átlátszó/a szerző felvétele)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás