Igazságszolgáltatás

Felmentették tisztségéből a bírót, aki elszámolási vitába keveredett egy ügyvéddel

Cikkünk megjelenése után elfogadták a bírói tisztségből való felmentésre vonatkozó kérelmét annak a budapesti csoportvezető bírónőnek, akivel kapcsolatban megírtuk, hogy nem fizette vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot egy ügyvédnek, a biztosítékul szolgáló lakást pedig eladta. A felmentett bíró ügyeivel kapcsolatban – mert nem egy van – a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódik, de a felmentésre nem a kölcsönügyletek miatt került sor, hanem nyugdíjazásra való hivatkozással.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Február elején számolt be az Átlátszó az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírájának ügyéről. A bírónő, aki Bors László ügyvédet még az egyetemről ismerte, 30 millió forintot kért tőle kölcsön, fedezetül egy újpesti lakást ajánlott. Végül azonban nem adta meg az ügyvéd pénzét, és a lakást is eladta. Kiderült az is, hogy a bírónő hasonló ügyletei miatt jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Harmincmillió forinttal tartozik egy bíró egy ügyvédnek, aki most fut a pénze után

Nem fizette vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírája. A károsult, egy ügyvéd sértetti tanú lett a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban, amelyet a bírónő hasonló ügyleteivel kapcsolatban rendeltek el még 2017 júliusában.

Így lett az ügyvéd sértetti tanú a büntetőeljárásban. Bors László kérte a KNYF-től a fedezetül szolgáló ingatlan zár alá vételét, de azt nem rendelték el, sőt, a KNYF részéről a zár alá vételről való döntést arra a járásbíróságra szignálták, ahol a bírónő csoportvezetőként dolgozott.

„Ők végül elfogultnak mondták magukat, és a Fővárosi Ítéltőtáblára küldték meg a dokumentumot azzal, hogy ott határozzanak arról, ki dönthet az ügyben. Most itt tartunk” – mondta az Átlátszónak Bors László. Hozzátette még azt, hogy a végrehajtó szerette volna a bírónő autóját lefoglalni, de az nem vitte be hozzá a járművet. Emiatt a végrehajtó rendbírság kiszabását kérte a bíróságtól. „Ez nem történt meg, a végrehajtást viszont felfüggesztették.”

A bírónő ügyleteivel és magatartásával kapcsolatban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nem tartotta magát illetékesnek, mondván, a munkáltató a Fővárosi Törvényszék. Onnan megkeresésünkre azt közölték, hogy mivel a bírónő nincs meggyanúsítva, nincs mit kivizsgálniuk.

Miután írásunk megjelent, a bírónő kérte szolgálati jogviszonyának megszüntetését. A Fővárosi Törvényszék újabb érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy 2019. február 13-án küldték meg a kérelmet az OBH-nak, amely továbbítja azt a köztársasági elnök részére.

Áder János köztársasági elnök – mint a Magyar Közlönyben megjelent – március 6-i dátummal jóváhagyta a kérelmet. Az indoklás szerint nem a zavaros kölcsönügyletek miatt, hanem nyugállományba helyezésre hivatkozva, 2019. július 31-ei hatállyal mentette fel tisztségéből a bírót.

 

Időközben a tartozás végrehajtását Bors László vonatkozásában július 1-ig felfüggesztették. A felfüggesztés csak az ügyvédre vonatkozik, a két másik sértettre nem. A végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó kérelmét a felmentett bírónő többek között megromlott egészségi állapotával és betegállományba kerülésével indokolta, és hivatkozott arra is, hogy a KNYF előtt folyamatban lévő eljárásban érintettként szerepel.

Csikász Brigitta

Fotó: Bors László ügyvéd. A szerző felvétele.

Megosztás