Igazságszolgáltatás

Közlekedési balesetek okozása és közokirat-hamisítások miatt is eljárt a KNYF bírókkal szemben az elmúlt öt évben

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. január 1-je és 2019. január 15-e között 11 esetben – főleg közlekedési és közbizalom elleni bűncselekmények miatt – folytatott büntetőeljárást bíróval szemben miután mentelmi jogukat a köztársasági elnök felfüggesztette – derül ki a főügyészség szerkesztőségünknek adott válaszából.

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

Nemrég írtuk meg, hogy az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírája harmincmillió forinttal tartozik egy ügyvédnek, aki most fut a pénze után. Az ügyvéd sértetti tanú lett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyomozásában, amelyet a bírónő hasonló ügyleteivel kapcsolatban magánszemélyek feljelentése alapján, jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt rendeltek el még 2017 júliusában.

A nyomozásról a KNYF az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hogy az eljárás során számos tanú kihallgatása, adatszerzés, szaktanácsadó igénybevétele történt meg, gyanúsítotti kihallgatásra, mentelmi jog felfüggesztésének kezdeményezésére nem került sor. Erre hivatkozva nem tartotta szükségesnek vizsgálat lefolytatását a bírónő munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék sem.

Harmincmillió forinttal tartozik egy bíró egy ügyvédnek, aki most fut a pénze után

Nem fizette vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírája. A károsult, egy ügyvéd sértetti tanú lett a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban, amelyet a bírónő hasonló ügyleteivel kapcsolatban rendeltek el még 2017 júliusában.

Ezek után kíváncsiak lettünk arra, hogy az elmúlt években hány bíróval szemben járt el az erre illetékes Központi Nyomozó Főügyészség mentelmi jog felfüggesztésével.

A KNYF részéről Kovács Katalin helyettes szóvivő azt közölte, hogy 2014. január 1-je és 2019. január 15-e között 11 esetben – zömmel közlekedési, illetve közbizalom elleni bűncselekmények miatt – folytatott büntetőeljárást bíróval szemben.

A helyettes szóvivő hozzátette: „ezen ügyek mindegyikében a megalapozott gyanú közlését megelőzően, a legfőbb ügyész indítványa alapján – az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára – a köztársasági elnök felfüggesztette a bírók mentelmi jogát a büntetőeljárás lefolytatása végett.”

A 11 esetből:

–         2 eljárásban jelenleg is nyomozás van folyamatban hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt.

–          4 ügyben vádemelés történt; közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, illetve ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt.

–          Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt további 2 eljárás került felfüggesztésre közvetítői eljárás lefolytatása végett, egy esetben annak eredményes befejezését követően sor került a nyomozás megszüntetésére is.

–           Az ügyészség megrovás egyidejű alkalmazása mellett a nyomozás megszüntetéséről rendelkezett egy hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt indult ügyben, míg egy ugyanilyen bűncselekmény miatt indult eljárást – mert nem volt megállapítható a bűntett elkövetése – megszüntetett.

–          Ezen túlmenően egy szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt folyamatban volt eljárásban sor került a nyomozás – bűncselekmény hiánya miatt történő – megszüntetésére, egyidejűleg – a szabálysértési eljárás lefolytatása végett – az ügy áttételére a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra.

Az Országos Bírósági Hivatal részéről cikkünk írásakor azt közölte, hogy 2018-ban 5 bíró mentelmi jogát függesztették fel azért, mert büntetőeljárás indult velük szemben: 4 nyomozást közokirat-hamisítás bűntettéért, 1 eljárást közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért rendeltek el.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Tim Reckmann / Flickr

Megosztás