koronavírus-beszerzések

A NAV 150 forintért árverezett olyan problémás maszkokat, amiket a külügy bő 500-ért rendelt

Bő háromszoros darabáron rendelt tavaly a külügy egy kínai cég védőmaszkjaiból ahhoz képest, mint amennyire az árut a NAV idén becsülte egy árverésen. A NAV sima arcmaszkként árverezte a terméket, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium FFP2-esként vásárolt volna. Korábban megírtuk, hogy ezzel a típussal világszerte problémák merültek fel, és csak a vakszerencsének köszönhető, hogy végül ebből a modellből nem szállított Magyarországra a külüggyel szerződő cég.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Hatezer darab arcmaszkot próbált árverezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győrött idén márciusban. A tétel hátteréről csak annyit lehet tudni, hogy a NAV vám- és pénzügyőri szakterületének eljárása során került lefoglalásra, miután az uniós vámon már átesett. De nem is ezeknek a maszkoknak a pontos eredettörténete az érdekes, hanem a gyártójuk és a típusuk.

Az FFP2 jelzéssel ellátott maszkokat ugyanis az az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. gyártotta, amelynek a termékéből a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) korábban több millió darabot rendelt egy közvetítőcégen keresztül.

A KKM tavaly darabonként 1,6 amerikai dollár értékben szerződött ugyanilyen maszkok szállítására, korabeli árfolyam szerint ez 509 forintos árat jelent maszkonként.

A NAV a hatezer darab arcmaszkot összesen 900 ezer forintos értékre becsülte, ami darabonként 150 forintos becsértéket jelent.

A két szám között a különbség bő háromszoros.

A dobra vert arcmaszk. Forrás: NAV

Érdemes emellé megjegyezni, hogy a NAV által árverésre bocsátott maszkokra darabonként 75 forintos minimáláron sem érkezett egy ajánlat sem. A KKM által aláírt szerződésben szereplő ár pedig nem tartalmazta a maszkok Kínából Magyarországra történő szállításának költségeit, valamint a vámolás során felmerülő költségeket sem.

A teljes bekerülési költséget tekintve tehát akár négy-ötszörös is lehet a különbség.

FFP2-esnek mondott maszkok

Korábban arról írtunk: a Gyömrői-Sarok Projekt Kft. és a KKM közötti szerződésben megnevezett egyik gyártó, az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. FFP2-esnek mondott maszkjával kapcsolatban világszerte problémák merültek fel. A szerződés szerint egy 7,8 millió darab maszkra szóló tételt összesen három gyártó, köztük az Ouleok termékeiből kellett összeraknia a Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-nek. A témában írt első cikkünkben sajnos nem tudtuk pontosan megmondani, hogy hány ilyen maszk került végül leszállításra, mert a KKM nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésünkre.

Később kiderült és beszámoltunk róla, hogy végül csak a vakszerencsének köszönhetően nem szállítottak a magyar kormánynak a szerződésben megnevezett Ouleok gyártó maszkjaiból. Más tartományban volt a gyár, a beszállító cég kínai kollégái pedig nem szerettek volna az ilyenkor kötelező karanténba vonulni. Ezért végül ettől a gyártótól nem, csak a szerződésben megjelölt másik kettőtől hoztak maszkot tavaly — derült ki Vu Quon Dong vietnámi vállalkozó az Átlátszónak írt leveléből.

Vu Quon Dong a tulajdonosa annak a Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-nek, ami különféle maszkok és kesztyűk szállításáért összesen 11,8 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott a KKM-től tavaly.

 

Csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nem szállítottak a kormánynak a hibás maszkokból

Más tartományban volt a gyár, a beszállító cég kínai kollégái pedig nem szerettek volna az ilyenkor kötelező karanténba vonulni. Ezért végül ettől a gyártótól nem, csak a szerződésben megjelölt másik kettőtől hoztak maszkot tavaly – derül ki Vu Quon Dong vietnámi vállalkozó az Átlátszónak írt leveléből.

Az Ouleok gyártó maszkjaival kapcsolatban azonban világszerte problémák merültek fel. Tavaly áprilisban a belga hatóságok kapcsoltak le egy Ouleok-maszkszállítmányt, ami után a következő figyelmeztetés került fel az európai termékriasztási rendszerbe: „az anyag részecskeszűrése nem megfelelő (mért értéke legfeljebb 81,8 %), és a maszk nem illeszkedik megfelelően az archoz”.

Érdekesség, hogy a NAV árverésén a tétel leírásában már sehol sem szerepel, hogy az Ouleok maszkja megfelelne az FPP2 sztenderdnek.

Az árverezésre került maszk. Jól kivehető az FFP2 jelzés. Forrás: NAV

Tavaly augusztusi adat szerint egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter a veszélyhelyzet miatti felhatalmazásokkal élve összesen 100 esetben vette ki a külügy beszerzéseit a szokásos, pazarlást megnehezítő közbeszerzési szabályok alól, köztük a Gyömrői-Sarok Projekt Kft. esetében is.

A külügy által járványügyben elszórt teljes összeg horribilis.

A Hírklikk által kikért szerződések alapján 428 milliárd 400 millió forintot költött koronavírus elleni védekezésben használható dolgokra — lélegezetőgépekre, maszkokra stb. — a KKM tavaly decemberig.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép forrása: NAV

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás