koronavírus

Koronavírus: több mint félmilliárd forintért vesz maszkokat a fővárosi önkormányzat

Másfél millió sebészeti maszk, negyed millió FFP2 maszk és 300 ezer pár gumikesztyű beszerzésére írt ki közbeszerzést a fővárosi ökormányzat. Utóbbira nem akadt jelentkező, vagy valamennyi pályázatot elutasították. A nagy mennyiségű védőfelszereléssel egy elhúzódó járványhelyzetre is felkészülne a főváros.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Budapest Főváros Önkormányzata – a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben – uniós eljárási rend szerinti, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében egészségügyi védőeszközöket kíván beszerezni három részfeladatban – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Az ajánlatokat a következőkre várták:

  • sebészeti maszk (tervezett mennyiség: 1 500 000 darab)
  • FFP2 maszk (tervezett mennyiség: 250 000 darab)
  • gumikesztyű (tervezett mennyiség: összesen 300 000 pár).

A tájékoztató szerint a sebészeti maszkokat a Business Rally Hungary Kft. szállíthatja le nettó 247 500 000 forint értékben.

A 2010-ban alapított és 2018-ban 292 milliós forgalmat bonyolító cég a „COVID-19 járvány idején orvosi szájmaszkokat és KN95 maszkokat importál főként önkormányzatoknak, gyógyszertáraknak, közüzemeknek.” A cég hirdetése szerint – bár a mostani helyzetben a magas kereslet és a szállítási kapacitás túlterheltsége egekbe lökte az árakat, emellett az importőrök és a kereskedők is komoly árrést alkalmaznak – ők azzal kívánják segíteni a védekezést, hogy alacsony profit rátával dolgoznak.

Az FFP2 maszkok biztosítását a Rotatech Holding Kft. végezheti nettó 405 000 000 forint értékben. A részben kínai tulajdonú érdi céget 2016-ban alapították, azóta veszteséggel működik.

A gumikesztyűk beszerzésére kiírt pályázatra senki sem jelentkezett, illetve valamennyit elutasították.

Gyorsan és sokat

Az indoklás szerint az önkormányzat a rendkívüli sürgősségre tekintettel nem készített ajánlattételi felhívást és választotta a tárgyalásos eljárást.

Budapest Főváros Önkormányzatának kötelező közfeladata többek között a településtisztaság, a szociális ellátások biztosítása, a hajléktalan ellátás, a helyi közösségi közlekedés biztosítása és működtetése, emellett a nappali melegedők fenntartása a szociálisan rászorultaknak, az utcai szociális munkavégzés a hajléktalanok ellátása keretében, időskorúak gondozóházának és a családok átmeneti otthonának fenntartása is.

„Fenti közfeladatok és közszolgáltatások folyamatos és zökkenőmentes ellátásának biztosítása érdekében elengedhetetlen a közfeladatok ellátásában részt vevő munkavállalók és az általuk ellátottak, illetve az általuk végzett közszolgáltatást igénybe vevő személyek egészségének és életének védelme, amely a kialakult járványhelyzetben megfelelő – előre nem látható mennyiségben szükséges – védőfelszerelés hiányában nem biztosítható” – áll a közleményben.

Az indoklás szerint továbbá azért kellett mielőbb lépnie az önkormányzatnak, mert a járványhelyzetben a kérdéses védőeszközök iránti rendkívül megnövekedett kereslet, amely alapján a gyors beszerzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a szükséges védőeszközök kellő mennyiségben és kellően hosszú időtartamban rendelkezésre álljanak, illetve, hogy a főváros megfelelő tartalékkal rendelkezzen a várhatóan elhúzódó járványhelyzet teljes tartama alatt az egyes közfeladatok ellátása során szükséges biztonsági intézkedések folyamatos teljesítése, növelése, kiterjesztése érdekében.

Korábban a fővárosi önkormányzat 120 millió forintot költött gyorstesztekre.

Százhúsz millió forintot költ a főváros koronavírus tesztekre, részben Soros adományából

Gyorsított, tárgyalásos eljárás keretében szerzett be a főváros koronavírus teszteket. A tendert a Kelen Kórház Kft. nyerte, amely nettó 120 millió forintért szállítja le az antitestek kimutatására szolgáló ellenanyag teszteket.

Katus Eszter

Fotó: A kormany.hu által közreadott képen a Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 27-én. Ezen a napon 11 millió 100 ezer kesztyű, 110 ezer védőruha, 365 ezer maszk és 8,5 tonna védőmaszk gyártásához szükséges alapanyag érkezett. MTI/Árvai Károly/kormany.hu. A cégadatokat az Opten Kft. biztosította.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás