koronavírus-beszerzések

Jött a fideszes ügyvezető, majd egy hét múlva az 1,5 milliárdos állami megrendelés is

„A kormány már egy világjárványnál is a betegeken akar keresni?” – kérdezte a Parlamentben 2009-ben Kupper András, majd szót emelt a 40 százalékos profit ellen. A koronavírus-járvány során viszont a volt fideszes politikus által egy hete vezetett cég kapott 1,5 milliárdos megbízást. Végül 49 százalékos profittal, közel 800 milliós osztalékkal zárták a 2020-as évet. Újabb részlet a kormány által a Covid idején közbeszerzés nélkül elköltött százmilliárdokról.

„A COVID-19 koronavírus világjárvány okozta helyzet a Rayrai Kft gazdálkodására is hatást gyakorol, de az a gazdálkodás folytatásával kapcsolatban lényeges ismert bizonytalanságot nem jelent” – az idézet a Rayrai Kft. (immár Steriflow Kft.) 2020-as beszámolójának kiegészítő mellékletéből származik. Azt nem fejtették ki, milyen hatást gyakorolt rájuk a járvány, pedig erre bőven lett volna okuk, hiszen soha nem látott pénzeső érte el a céget a pandémia alatt.

A Rayrai Kft. egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva közbeszerzés nélkül költött közpénzt. A céggel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerződött 2020-ban.

A K-Monitor pere óta tudjuk, hogy a járvány alatt a kormány 722 milliárd forint elköltéséről döntött közbeszerzés nélkül. Az egyes tételeket egy 1464 soros táblázat tartalmazza, amit az Átlátszó dolgozott fel. Megígértük, hogy az adatok alapján több cikkben mutatjuk be, mire költött az állam a koronavírus-járvány idején közbeszerzés nélkül. Eddigi anyagaink a témában:

A felmentés alóli beszerzések kapcsán a legtöbbet, 127 milliárdot az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) költött el. Második helyen a Külügyminisztérium áll 116 milliárd forinttal, a harmadik pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 87 milliárdnyi közbeszerzés nélküli vásárlással. Az ÁEEK összesen 20 milliárd forintért vásárolt antigén gyorsteszteket a Belügyminisztérium által küldött adatok szerint. Ezek közül a legnagyobb, mintegy 8 milliárd forintos tétel szerződéseit kértük ki közadatigénylésben.

Előtte 0 forint bevétel

Az ÁEEK hét céggel szerződött, az egyes szerződések értéke 400 milliótól 1,7 milliárd forintig terjedt. A hét cégből hatnak már 2019-ben is volt bevétele: a legkisebbnek a Biosan Egészségügyi Kft. számított a maga 418 millió forintos forgalmával, igazán nagynak pedig a 77 Elektronika Műszeripari Kft. a 31 milliárdos bevételével. Egyetlen cég volt csak a hét között, aminek 2018-ban és 2019-ben sem volt bevétele: a Rayrai Szolgáltató Kft. forgalom és értelmezhető tevékenység nélkül is sikeresen bekerült az ÁEEK antigén-teszt rendelésébe.

A Rayrai Szolgáltató Kft.-vel az állami egészségügyi ellátó 2020. november 24-én írta alá az 500 ezer darab, BIOCREDIT márkájú antigén gyorsteszt szállításáról szóló szerződést.

A nettó 3100 forintos darabáron szállított félmillió teszt így 1,55 milliárd forintos szerződést ért.

A hvg.hu 2021-ben mintegy százmilliárd forintos értéket elérő szerződéscsomagot vizsgált, amelyeket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ, korábban állami egészségügyi ellátó) kötött 2020 januárja óta. A portálnak már akkor feltűnt a Rayrai Kft., amelynél 156 illetve 93 milliós megbízásokat talált. Az általunk most bemutatott 1,55 milliárdos szerződésből származó céges eredményt akkor a lap még nem ismerte.

Koronavírus Bölcsõdei és óvodai Dolgozók Tesztelése Hev

A Debreceni Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója mintavételi pálcákat készít elő a felsőtárkányi óvodában 2020. november 25-én. A teszt márkája Biocredit. (fotó: MTI/Komka Péter)

Megjelent a fideszes cégvezető

A cég tulajdonosa 2020. október 21-től a S.P.I.N. Kft. volt, cégjegyzésre jogosult 2020. november 16-tól Kupper András – vagyis 8 nappal az ÁEEK-szerződés előtt lett ő a cégvezető. Kupper aztán 2021. április 27-től másokkal együtt cégtulajdonos is lett a Rayrai Kft.-ben. Ekkor, már 2021. január közepe óta a Q-Tron Zrt. volt a Rayrai többségi tulajdonosa.

Ahogy a 444.hu megírta, a Q-Tron egyik tulajdonosa 2020-ban Tasnádi László volt belügyi államtitkár volt, majd a cég a BLK Kft.-é lett, ami szintén Tasnádié. Az államtitkári posztjáról Tasnádi László 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú férfit pont október 23-án léptették elő. Tasnádi Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasának számít, a lemondása után Pintér korábbi őrző-védő cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett vezérigazgató.

Kupper András a Wikipedia szócikke szerint 1991 óta a Fidesz tagja. 2006–2014 között országgyűlési képviselő (Budapest); az Egészségügyi bizottság tagja volt. 2007-től az országos választmány elnökségi tagja. 2012–2014 között a Kulturális és sajtóbizottság tagja volt. Nem azonos a parkolási ügyekben ismertté vált Kupper Andrással –  hanem az ő unokaöccse.

Kupper András, a Fidesz képviselője felszólal az állattenyésztésről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén. Jobbról László Tamás, a Fidesz képviselője. (MTI Fotó: Kovács Attila)

„A kormány már egy világjárványnál is a betegeken akar keresni?” – kérdezte korábban Kupper

A fideszes politikus véleménye az évek során látszólag teljesen megváltozott, legalábbis, ha pénzkeresetről van szó. Kupper ugyanis 2009. novemberében, az MSZP-kormány idején az Országgyűlésben az akkori egészségügyi miniszterhez szólva „A kormány már egy világjárványnál is a betegeken akar keresni?” címmel szólalt fel – amit az Arcanum is megőrzött.

Felszólalásában azt kérdezte, hogy „miért keres az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet közel egymilliárd forintot a patikai forgalomba szánt kétmillió új influenza elleni vakcinán”. Úgy folytatta: „Hogyan is jött ki ez az összeg? Számoljunk egy kicsit! A patikai forgalomba hozott kétmillió vakcinára a nagykereskedelmi jogokkal felruházott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kizárólagos terjesztőként

legalább 40 százalékos árrést tesz rá,

vagyis egy ampullán 460 forintot keres, ami kétmillió vakcina esetében közel egymilliárd forint.”

Kupper András felszólalása az országgyűlésben 2009-ben (forrás: Arcanum)

Osztalékhegy és luxusprofit

De vissza az antigén tesztek beszerzéséhez. Az ÁÁEK egy héttel azután szerződött az évek óta nulla forintos bevétellel rendelkező céggel, hogy annak a fideszes politikus lett az ügyvezetője. Szerencsére 2009 óta sok idő telt el, így Kuppert a jelek szerint nem zavarta, hogy keresni is lehet egy világjárványon, és a korábban kifogásolt magas árrés problémáján is sikerült a jelek szerint túllépnie.

A Rayrai Szolgáltató Kft. ugyanis 2020-ban 1,78 milliárd forint bevételt ért el, az ÁEEK szerződés ebből 1,55 milliárd forint volt. A cég kiegészítő melléklete szerint az „Eladott áruk beszerzési értéke” 879 millió forint volt,

vagyis 49 százalékos haszonnal adtak el mindent.

Ez 9 százalékkal több, mint amit Kupper 2009-ben sérelmezett. A Rayrai Szolgáltató Kft. 2020-ban az 1,78 milliárdos bevételből 801 millió forint nyereséget termelt, amiből 795 millió forint osztalékot ki is vettek a tulajdonosok. A cég 2021-ben már csak 8 millió, 2022-ben pedig csupán 459 ezer forint forgalmat ért el.

Az ÁEEK jogutódjától, az OKFŐ-től megkérdeztük, miért éppen az akkor bevétel nélkül tengődő Rayrai Kft-től vettek teszteket másfél milliárd forintért. Kupper Andrásnak is írtunk: megkérdeztük tőle, miként látja 2009-es szavait, és milyen módon kerültek kapcsolatba az ÁEEK-kel. Egyik helyről sem kaptunk választ.

Segesvári Csaba

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Debreceni Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója mintavételi pálcákat készít elő a felsőtárkányi óvodában 2020. november 25-én. (fotó: MTI/Komka Péter)

Megosztás